Avrupa’nın reçetesi bizde

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın reçetesi bizde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2013 00:00

AB Komisyonu’nun 2012 İlerleme Raporu’nu taraflı bulan AB Bakanı Egemen Bağış, alternatif ilerleme raporu hazırladı.

Haberin Devamı

“Dünün ‘hasta adamı’ artık ayağa kalkmış, bugünün Avrupa’sına reçete yazacak” diyen Bağış, son dönemde yapılan reformları sıraladı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu’nun 2012 İlerleme Raporu’na yönelik eleştirilerini, alternatif bir ilerleme raporu hazırlayarak dile getirdi. “Türkiye İlerleme Raporu sübjektif, taraflı, mesnetsiz ve bağnazca tutumların gölgesinde kaldı” diyen Bağış, “Dünün ‘hasta adamı’ artık ayağa kalkmış, bugünün Avrupa’sına reçete yazacak” iddiasında bulundu. Uygulamanın ilk olduğunu, artık düzenli yapılacağını belirten Bağış şunları söyledi:

“Türkiye son bir yılda birçok reform adımını cesaretle atmasına rağmen AB Komisyonu’nun bunları görmezden gelircesine farklı birtakım çıkarımlar ve subjektif yorumlarda bulunması elbette kabul edebileceğimiz bir yaklaşım tarzı olamaz. Bu rapor, sadece AB’nin İlerleme Raporu’na bir tepki olarak değil, aynı zamanda ülkemizin reform kararlılığının da paylaşılması düşüncesiyle hazırlanmıştır. Raporun niteliğine ve niceliğine bakıldığında şu gerçek bir kez daha açık ve net olarak görülecektir ki; Türkiye, AB standartlarına tarihinde en yakın olduğu dönemdedir. Bugün Avrupa’da Hükümetimizden daha reformist bir hükümet, reform hızı daha yüksek bir başka yönetim yoktur. AB ülkeleri krizle boğuşurken, ülkemiz, tarihinin en demokratik,
en müreffeh, en çağdaş, en şeffaf dönemini yaşamaktadır.  Dünün ‘hasta adamı’
artık ayağa kalkmış, bugünün Avru-pa’sına reçete yazacak, Avrupa’daki hastalıklara çözüm üretecek, Avrupa Birliği’ne yük olacak değil, AB’den yük alacak bir güce, bu imkana ve kudrete erişmiştir. AB her ne kadar çağımızın en başarılı barış projelerinden biri olsa da bu proje halen kıtasal bir nitelik taşımaktadır. Türkiye’nin üyeliği bu kıtasal barış projesini, küreselleştirecektir.” 

Türkiye’nin reformları

Haberin Devamı

Bağış, reformları özetle şöyle sıraladı:
2002’den bu yana AB müktesebatına uyum içeren yaklaşık 2 bin mevzuatı hayata geçirdik.
3. Yargı Reformu Paketi ve diğer reformlarla 2006’da yüzde 49.2 olan tutukluluk oranı, 2012 Aralık ayı itibariyle yüzde 23.5’e düştü, 33.500 kişi cezaevlerinden tahliye edildi.
Ülkemizin ilk Kamu Başdenetçisi seçilmiş ve görevine başlamıştır.
Hukuk uyuşmazlıklarında “arabuluculuk” müessesesi oluşturulmuştur.
İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı BM Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokolü onaylanmıştır.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu yürürlüğe girmiştir.
12 yıllık eğitim sistemiyle yeterli talep olması halinde öğrencilere 5. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi verilmeye başlanmıştır.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girmiştir.
Farklı inanç gruplarına mensup vatandaşlarımızla sürekli diyalog tesis edilmiş, daha önce el konulan cemaat vakıf mülklerinin iade edilebilmesinin yolu açılmıştır.
2011 Haziran ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulmasıyla, engelliler, çocuklar, aileler, yoksullar ve kadınlara yönelik politika geliştiren ve hizmet sunan birimlerin bir araya toplandığı bir yapı oluşturulmuştur.
Şiddet mağduru kadınlara destek olmak amacıyla kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri  2012 yılında toplam 14 şehirde açılmıştır.
2007 seçimleri sonucunda kadın milletvekili oranı yüzde 4 seviyesinde iken, 2011 genel seçimlerinde bu oran yüzde 14.4’e yükselmiştir.
Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi Türkiye tarafından imzalanmış ve 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Hükümlü veya tutukluların ziyaret edilmeleri esnasında Türkçe’den başka bir dilde görüşme yapılması önündeki engeller kaldırılmıştır. Türkçe’den başka dilde yazılı ve sözlü olarak seçim propagandası yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM gündemindedir.

Haberin Devamı

Başkan İrlanda

AVRUPA Birliği’ne bugünden itibaren 6 ay boyunca İrlanda ‘Dönem Başkanlığı’ yapacak. İrlanda’nın Avrupa İşleri Bakanı
Lucinda Creighton “Dönem başkanlığımızda Türkiye’nin katılım sürecine ivme kazandırmak istiyoruz” diyor ve en az bir başlığı müzakereye açacağını söylüyor. İrlanda ayrıca, 2007 yılından bu yana
“aday ülke” sıfatıyla AB zirvelerine davet edilmeyen Ankara’yı bu zirvelerden birine davet etmenin de yollarını arıyor.                 
Zeynel LÜLE


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!