Güncelleme Tarihi:
Konseyin genel sekreterliği için Leutheusser-Schnarrenberger’den başka şimdiki genel sekreteri Norveçli siyasetçi Thorbjørn Jagland da adaylığını koydu ve ikinci dönem için seçilmek istiyor. 2009 yılında seçilen Jagland beş yıldır görev yapıyor.
Konuyla ilgili Bild gazetesine bir demeç veren Alman siyasetçi Leutheusser-Schnarrenberger, konseyin yapısında reform yapmak istediğini söyledi.
Hür Demokrat Partili (FDP) eski bakan genel sekreter seçilirse konseyin insan hakları konusunda daha aktif çalışmalar yapacağını vurguladı.
FDP’li Alman siyasetçiye İsviçre ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerden destek gelirken Rusya ise Norveçli Jagland’ı desteklediğini açıkladı.
MUHALİF SESLER
Leutheusser-Schnarrenberger’e Almanya içinde de muhalif sesler yükseldi. Bir dönem koalisyon ortaklığı yaptıkları Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi de eski bakana karşı çıktı.
Welt gazetesine konuşan CDU’lu Federal Milletvekili Karl-Georg Wellmann, koalisyon ortağı oldukları dönemde FDP’li eski adalet bakanının pek çok kanunu bloke ettiğini hatırlattı ve “Kendisi benim adayım değil.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin de üyesi olduğu konseyin Avrupa Birliği ile ilişkisi bulunmuyor. Mayıs 1949 yılında kurulan ve Avrupa’daki genel sorunların tartışıldığı konseyin Rusya da dahil olmak üzere 47 üyesi var.
Merkezi Fransa’nın Strasbourg şehrinde bulunan Avrupa Konseyi genel olarak insan hakları, demokratik yönetim, terörizmle mücadele ile üye ülkeler arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine çalışıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de konseye bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Söz konusu mahkemede Rusya ve Türkiye aleyhinde yapılan başvuruların sayısı bir hayli yüksek.
Yerel yönetimlerde demokrasiyi destekleyen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi de konseyin danışma organı görevi görüyor.