Avrupa için daha kapsamlı tartışma dönemi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa için daha kapsamlı tartışma dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 17:51

İrlanda'daki kriz karşı en çok arzu edilen çözüm konusunda geniş bir mutabakat sağlandığını söylesek yanlış olmaz. Bu çözümde, içerde uygulanacak politikalarla, ülkenin güçlü şekilde büyümesine, istihdam yaratılmasına, bankaları istikrara kavuşturmaya ve yüksek borçtan kurtulmaya olanak tanıyacak dış finansmanın birlikte işlemesi isteniyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                Â

  Â

Ancak ne yazık ki, Avrupa'nın gittiÄŸi yol dikkate alındığında en çok arzu edilen çözümün, akla yatkın olmadığı görülüyor. Bu durumu biraz daha karmaşık hale getirecek olursak, Avrupa için akla yatkın görünen çözümün arzu edilen çözüm olması da gerekmiyor. Sonuç olarak Ä°rlanda bir bataklığa saplanmış durumda ve krizden çıkamıyor. En iyi çözümü bulmaya da çok yakın görünmeyen Ä°rlanda'nın, önünde uygulandığında acı verecek ve hangi sonuçları doÄŸuracağı kesin olmayan seçenekler bulunuyor.              Â

 Â

Åžu anda Ä°rlanda yaÅŸanan geliÅŸmeler bundan altı ay önce Yunanistan'da yapılanlara benziyor. Ä°rlanda hükümetinin çok daha sıkı kemer sıkma önlemleri almasını isteyen Avrupalı komÅŸuları ve Uluslararası Para Fonu (IMF), bunun karşılığında ülkeye finansman saÄŸlayacak, sermaye aktaracak, bankalar kaynak bulacak ya da diÄŸer destekleme önlemlerini devreye sokacak.             Â

 Â

Haberin Devamı

Birçok kiÅŸiye göre aykırı gelse de, bu ülke ekonomisinin dirençli olması konusunda en az katkıyı saÄŸlayacak yaklaşıma iÅŸaret ediyor. Aslında, bu en akla yatkın yaklaşım ancak akla yatkınlıkla, uygulanabilir olma kavramlarını birbirine karıştırmamamız gerekiyor.       Â

 

Bu yaklaşım, temelde borç ödeme kabiliyetini artırmaktan çok likidite sorunu çözmeye odaklanıyor. Borçları azaltmak yerine artırmaya hizmet ediyor. Bu diğer yandan, zaman içerisinde küresel rekabeti artırma amacıyla, gelir ve büyüme üzerinde baskı kurarak topluma da acı reçeteyi içiren bir model.

 

Yunanistan'ın altı ay önce benzer uygulamaları yapmasına rağmen hala kriz havasından çıkamamasına şaşırmamak lazım. Ülkenin risk primlerinin yüksek seviyesi, yeni yatırımların önünü tıkıyor. Ekonomik büyüme beklentinin altında gerçekleşirken, istihdam tarafında da istenilen hedeflere ulaşılamıyor. Tüm bunlara rağmen Atina hükümetine daha sıkı kemer sıkma önlemleri alması için baskı yapılıyor. Ayrıca ülkeye borç veren kreditörler, AB, ECB ve IMF tarafından sağlanan mali yardımlar sonrası kamu kesimiyle birlikte yatırım yapmaktansa, bu kaynaklarla borçlarını tahsil edip ülkeden ayrılıyor.

 

Haberin Devamı

Avrupa'nın bir noktada, arzu edilen çözümle, akla yatkın çözümü bir arada sunan daha iyi bir yol bulması gerekecek. Bunun için de alternatif yaklaşımlara ihtiyacı var.

 Â

Bu alternatifler kaçınılmaz olarak politika yapıcıları şu andaki rahat hareket alanlarının dışına iterek, kafa yormalarını gerektirecek. Bu tartışmalar içerisinde kaçınılmaz şekilde ortaya çıkacak olan dağılma öncesinde, borç yapılandırması önleyici bir hamle olarak görülebilecektir.

  Â

* Bu yazı Reuters.com'da, "It’s time for a wider European policy debate" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

** Mohamed El-Arian dünyanın en büyük tahvil yatırım fonu Pimco'nun CEO'su olarak görev yapıyor. El-Arian'ın, 'When Markets Collide' (Piyasalar Çarpışınca) isimli 2008 yılında yayımlananmış bir de kitabı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!