Güncelleme Tarihi:
Avrupa Yargı Kurulları Ağı (ENCJ), HSYK’nın gözlemci statüsünü askıya aldı. ENCJ, bu kararı ‘HSYK’nın gözlemci statüsü için gerekli standartları karşılamadığı’ gerekçesiyle verdi. Kararın alınmasına neden olan ana unsur ise ENCJ’nin, HSYK’nın yürütme ve yasamadan bağımsız olmadığı görüşünde olması. ENCJ Yönetim Kurulu, bu karara yönelik ilk adımı ekimde atmış ve Genel Kurulu’nu 8 Aralık’ta olağanüstü toplantıya çağırmıştı. ENCJ, Türkiye’de yargı alanında yaşanan gelişmeleri 2014’ten bu yana yakından izliyordu. Haziran 2015 ve Haziran 2016’da yaptığı açıklamalarda da ‘endişelerini’ dile getirmişti.
HSYK’nın gözlemci statüsünü kaybetme aşamasına gelmesinde, ‘15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevinden alınan binlerce hâkim ile savcının durumu ile kararlarda asgari uluslararası standartlara uyulduğu konusunda tatmin edici bilgi edinilememesi’ etkili oldu. HSYK gecikmeli olarak bilgilendirme yapsa da bu yeterli bulunmadı. Karar sonrasında HSYK’nın, ENCJ faaliyetlerine katılımı mümkün olmayacak. ENCJ, AB ülkelerinde yasama ve yürütmeden bağımsız olan ve yargının bağımsızlığı için çalışan kurum ve kurulları çatısı altında topluyor. AB adayı ülkeler ENCJ çalışmalarına gözlemci statüsüyle katılıyorlar.
TEMAS SÜRECEK
GÖZLEMCİ statüsü askıya alınan HSYK’nın, ENCJ faaliyetlerine katılamayacağı bildirildi. Ancak, ENCJ’nin, HSYK ile temas halinde kalmaya açık ve standartlara uyum konusunda rehberlik sunmaya hazır olduğu da belirtildi. HSYK 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, ENCJ’nin askıya alma kararını öğrendiklerini, yurtdışında olan ve bu toplantıya da katılan HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz döndükten sonra durumu değerlendirerek açıklama yapacaklarını söyledi. / Oya ARMUTÇU / ANKARA