Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00
Türkiye, yabancı dil öğrenmenin önemini vurgulamak ve yabancı dil öğrenmeyi teşvik amacıyla Avrupa Konseyi'nce ilan edilen '2001 Avrupa Diller Yılı' kutlamalarına hazırlanıyor.
Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerle eş zamanlı olarak 5-11 Mayıs günlerinde kutlanacak 'Avrupa Yetişkinler Dil Haftası' kapsamında, okullarda şu etkinlikler gerçekleştirilecek:
Avrupa Diller Yılı'nın amaçları, ders içi ve ders dışı çalışmalarla tanıtılacak,
Okulların ilan panoları ve duvar gazetelerinde Avrupa Diller Yılı ile ilgili aydınlatıcı yazılar yer alacak,
Konunun uzmanı kişilerden ve öğretmenlerden yararlanılarak konferans, panel, seminer gibi etkinlikler düzenlenecek,
Öğrencilerin dil öğrenmesini teşvik amacıyla, resim, kompozisyon, şiir gibi alanlarda yarışmalar düzenlenecek. Yarışmalarda derece alan öğrenciler imkanlar ölçüsünde ödüllendirilecek,
Yarışmalarda ödüle layık bulunan eserler sergilenecek,
Müzik ve spor etkinlikleri ile folklor ve ağaçlandırma çalışmaları gibi kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlenecek.
TÜRKÇE'Yİ YAYGINLAŞTIRMA ÇABALARI
Avrupa Diller Yılı etkinlikleri çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe'nin Avrupa ülkelerinde yabancı dil olarak okutulmasının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla çalışma yürütüyor.
Bu konuda, Hacettepe Üniversitesi'nde uluslararası sempozyum gerçekleştirilecek. Sempozyumun, 'Avrupa Dil Günü' ilan edilen 26 Eylül 2001'de yapılması kararlaştırıldı. Sempozyuma, yurtdışından Türkçe öğretimiyle ilgilenen Avrupalı uzman ve dilbilimciler ile Avrupa üniversitelerinde Türkoloji bölümlerinde çalışan bilim adamları davet edilecek.
'3 DİL' HEDEFİ
Avrupa Konseyi, üye ülkelerin dil ve kültür miraslarına sahip çıkılması, diğer ülkelerle paylaşılması, çok dilli ve çok kültürlü Avrupalı olma bilincinin yaygınlaştırılması ve birden çok dil öğrenmenin teşvik edilmesi amacıyla 2001 yılını 'Avrupa Diller Yılı' ilan etti. Bu çerçevede, üye ülkelerin katılacağı çeşitli ortak etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerde, ''Avrupa'da konuşulan çeşitli dillerin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam için değeri, bu dillerden en az 2 veya 3'ünü kullanmada yeterli olmanın önemi'' vurgulanacak.
Avrupa'nın dil öğretimindeki yeni politikası ve çok dil öğrenmeye ilişkin yaklaşımları, Avrupa Diller Yılı'nda ağırlıklı gündeme gelecek ve tartışılacak. Bununla, yaşam boyu dil öğrenme ve en az 3 dil bilme, her Avrupa vatandaşı için bir eğitim hedefi olarak belirlendi.
AVRUPALI ÖĞRENCİLER ÇOK DİLLİ
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde yaşayan bireyler arasında yapılan bir araştırmaya göre, yabancı dil olarak, öğrencilerin yüzde 89'u İngilizce, yüzde 32'si Fransızca, yüzde 18'i Almanca, yüzde 8'i İspanyolca biliyor. Yine aynı araştırmada, bu ülkelerdeki bireylerin yarısında fazlası 'çok dilli' olduğu belirtiliyor.
Avrupa Diller Yılı dolayısıyla, bu oranların yükseltilmesi ve herkesin bilmediği bir dili bu yıl içinde öğrenmeye başlaması hedefleniyor.
Kutlama etkinliklerinde, 'Dil zengini Avrupa' ve 'Her dil dünyaya açılan bir kapı' sloganları kullanılacak. (aa)