Güncelleme Tarihi:
İngiltere ve Fransa'nın büyükelçileri çağırma kararı, Netanyahu’nun E1 olarak bilinen (Ma’aleh Adumim ile Kudüs arasında) bölgede 3 bin konutluk yeni bir inşaatı başlatma kararına tepki amacı taşıyor.
İngiltere ve Fransa'yı; Danimarka, İsveç ve İspanya izledi.
Haberi ilk İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi duyurdu. Gazete, İngiltere ve Fransa’nın böylesi sert bir tepkiyi ilk kez hayata geçirdiğini belirtirken bir üst düzey diplomat, “Bu kez sadece kınama olmayacak, İsrail’e karşı gerçekten harekete geçilecek” dedi.
Haaretz gazetesi Londra ve Paris’in tepkisinin çok büyük olacağını vurgulayarak, “Bu o kadar radikal bir durum ki İngiltere ve Fransa şu an harekete geçmeyip İsrail’in Filistinlilere yönelik hamlelerinin artması durumunda harekete geçebilir. Son kararı bugün Fransa ve İngiltere’nin dışişleri bakanları alacak” dedi.
BÜYÜKELÇİLER BAKANLIKLARA ÇAĞRILDI
Haberden kısa bir süre sonra İngiltere İsrail'in Londra Büyükelçisi Daniel Taub'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak kaygılarını dile getirdi.
Ortadoğu'dan sorumlu müsteşar Alistair Burt'le görüşen Taub'a yeni yerleşimlerle ilgili İngiltere'nin endişeli olduğu aktarıldı.
Paris'te görev yapan İsrail Büyükelçisi'nin de bu akşam yapılacak bir görüşme için Fransa Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı bildirildi. İsrail hükümetine gönderilen bir mektupla da yeni yerleşim kararı "iki devletli çözümün önünde önemli bir engel" olarak nitelendirildi.
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, büyükelçinin geri çağrılacağı iddiasıyla ilgili olarak, "İsrail'in yerleşim planlarını onaylamadığımızı göstermek için büyükelçimizi çağırmaktan başka yollar da var" dedi.
MÜTTEFİKLER DE BİLGİLENDİRİLDİ
Haaretz'in haberinde, İngiltere ve Fransa’nın bu hamleyle ilgili olarak başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini ve Washington’ı da bilgilendirdikleri ifade edildi. Bu noktada, Almanya’nın benzer bir adım atması beklenmiyor ama daha ılımlı protestolara dahil olması olası görünüyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Perşembe günü Berlin’i ziyaret edecek İsrail Başbakanı Netanyahu’ya ülkesinin tepkisini görüşmeler sırasında şahsen iletmesi de bekleniyor.
Almanya'dan da İsrail'e yerleşim inşaatları konusunda itidalli olma çağrısı yapıldı. Netanyahu'nun Almanya ziyaretini iptal etmemesinin ümit edildiği de ifade edildi. Rusya da Almanya'nınkine benzer ifadelerle İsrail'e çağrıda bulundu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail'e bu adımının "barış çabalarını kesip atacağı" uyarısında bulundu.
120 MİLYON DOLARLIK CEZA
Avrupa'nın yerleşim kararına vermeyi planladıkları diğer tepkiler arasında İsrail’le yapılan stratejik diyalog toplantılarının askıya alınması, buralarda üretilen tüketim ürünlerinin etiketlenmesi hatta Yahudi yerleşimlerine bazı yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden bir yetkili de Filistin Yönetimi’ne karşı yeni adımlar planlandığını belirterek, “Filistinliler kısa bir süre içinde İsrail’le olan anlaşmalarını hiçe sayarak tek taraflı adımlar atmanın bir hata olduğunu görecek” diye konuştu. Bu açıklamadan kısa bir süre önce İsrail Maliye Bakanlığı, Batı Şeria’daki devlet memurlarının maaşlarının ödenmesi için gereken 120 milyon dolarlık kaynak aktarımını geri çekme kararı aldı.
Filistin Yönetimi’ni bu önemli gelirden mahrum bırakma kararının Mahmud Abbas, Ramallah’a dönüp kendisini karşılayan kalabalıklara, “Filistin BM’de tarihi bir başarı elde etmiştir. Evet şimdi bir devletimiz var” diye seslenmesinden kısa bir süre önce alındığı belirtildi.
İsrail Maliye Bakanlığı’nın kararında söz konusu 120 milyon doların Filistinlilerin “elektrik borcundan düşüleceği” ifade edildi.
Filistinliler ise karara tepki gösterdi. Yaser Abed Rabbo, yaptığı açıklamada, “İsrail bizi dizlerimizin üzerine çöktürmek istiyor. Bizi başarımız için cezalandırmaya çalışıyorlar” dedi.