Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Türkiye vatandaşlarının AB ülkelerine 3 aya kadar vizesiz seyahat hakkı elde edebileceği Demirkan davasını karara bağladı.
"Leyla Ecem Demirkan" davasında ABAD, davayı reddederek Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girme hakkının bulunmadığına hükmetti. Mahkeme, Türk vatandaşlarından istenen vizenin yasal zemini bulunduğunu belirtti.
DAVANIN İÇERİĞİ
Annesi Almanya'da yaşayan Leyla Ecem Demirkan, ağır hasta Alman üvey babasını ziyaret etmek istemiş, ancak, Demirkan'ın 2007'de Ankara'da Alman Büyükelçiliği´ne yaptığı vize başvurusu, Almanya'da kalacağı kuşkusuyla reddedilmişti. Demirkan bunun üzerine vize almadan Almanya'ya gelmek istedi. Ancak buna da izin verilmeyince Demirkan, avukat Prof. RolfGutmann aracılığıyla Berlin İdari Mahkemesi'nde Almanya'yı dava etti. Berlin İdari Mahkemesi, 22 Ekim 2009´da Türklere vize muafiyeti olmadığına karar vererek, Demirkan'ı haksız buldu. Ancak Leyla Ecem Demirkan karara itiraz etti. İtiraz dilekçesini inceleyen Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi, Türklere aktif hizmette vize serbestisi tanıyan Avrupa Adalet Divanı´nın Soysal kararı ve Almanya´nın başka eyaletlerindeki mahkemelerin Türklere vize uygulanmasını hukuka aykırı bulan kararlarını da gözönünde tutarak, davayı Avrupa Adalet Divanı´na havale etti.
BAŞSAVCI'NIN GÖRÜŞÜ OLUMSUZDU
Geçtiğimiz Nisan ayında da Adalet Divanı Başsavcısı Pedro Cruz Villalon, Türk vatandaşı Leyla Ecem Demirkan’ın açtığı davaya temel oluşturan “pasif hizmet alımının” vize muafiyeti için bir gerekçe olarak kullanılamayacağı görüşünü dile getirmişti. ABAD bugünkü kararıyla Başsavcı'nın görüşlerini benimsemiş oldu.
KARAR NE ANLAMA GELİYOR
Bu karar, Türkiye ile AB arasında yürütülmekte olan ‘vize müzakereleri’ni de olumsuz etkileyecek. ‘Vize diyaloğu’ çerçevesinde sürdürülen görüşmeler, Türkiye’nin vatandaşları için ‘vize kolaylığı’ elde edebilmesi için ‘yol haritası’ hazırlanması aşamasında bulunuyor. Bunun için Türkiye’nin, toprakları üzerinden AB ülkelerine giden kaçak yabancıları ‘geri alması’ yönünde bir anlaşma yapılması bekleniyor. Vize kolaylığı sonrasında da AB ile ‘vize muafiyeti’ müzakerelerine geçilebilecek. Ancak ABAD kararı sonrası, AB'nin bu süreci daha da sürüncemede bırakabileceği yorumları yapılıyor.