Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:39
Marcos'ların, Saddam'ın, Duvalier'nin gizli servetlerini ortaya çıkaran Amerikalı özel dedektiflik firması Kroll Associates, Motorola'ya borçlarını ödemeyen Uzan Ailesi'nin peşine düştü.
Bir dönem Kremlin'inin de müşterileri arasında bulunduğu şirket, adam kaçırma ve fidye olaylarında bile arabuluculuk yapıyor.
Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren ve özellikle iş dünyasındaki hileleri ortaya çıkarıp, devrik devlet adamlarının gizli servetlerinin, paravan şirketlerin izini süren Amerikalı özel dedektiflik firması Kroll Associates, Uzan Ailesi'nin peşine düştü. Motorola'ya olan borçları yüzünden Uzan Ailesi'nin peşine düşen dünyaca ünlü dedektiflik firmasının elinden kimse kurtulamıyor. Ünlü kuruluş, Filipinlerin devrik diktatörü Ferdinand Marcos, Haiti devrik diktatörü Jean Claude Duvalier ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in gizli servetlerini ortaya çıkarmıştı.
KREMLİN DE MÜŞTERİSİYDİ
1993 yılında bombalanan New York'taki Dünya Ticaret Merkezi de bu terör eyleminden sonra, binaların yeni güvenlik önlemleriyle donatılması için Kroll şirketini tutmuştu. Kroll'un önemli müşterilerinden biri de Kremlin'di. Moskova'daki kayıp fonların izini sürüp, yabancı bankalarda bulan kişiler de yine Kroll şirketinin ajanları olmuştu. Rusya Hükümeti, Komünist bürokratların yurt dışına kaçırdığı milyarlarca doları bulmasını istemiş, Kroll da Moskova'nın isteğini yerine getirmişti. Dünya çapında yankı uyandıran birçok vakanın soruşturmasında ünlü müşterilerle çalışan Kroll şirketi, yılda 80 milyon dolarlık net kazancının büyük bölümünü yatırımcılarla, ticari bankalardan elde ediyor. Ancak birçok yatırım şirketi ve banka, Kroll ile olan ilişkisini gizli tutmaya çalışıyor. Dünyada büyük yankı uyandıran birçok yolsuzluğun aydınlatılmasında pay sahibi olan Kroll, 1990 yılında Kuveyt Hükümeti tarafından Irak Lideri Saddam Hüseyin'in gizli servetinin bulunması için görevlendirilmişti. Şirketin sahibi Jules Kroll'un kendisi de bu operasyona katılmış, ABD ve Avrupa'daki birçok paravan şirket ve onlarca bankayı araştırdıktan sonra Saddam'a ait 10 milyar dolarlık servetin izini yakalamıştı.
FİDYELERDE ARABULUCU
Kroll soruşturma firmasının uzman olduğu bir diğer alan da adam kaçırmalar. Fidyecilerle, kurbanın ailesi arasında arabuluculuk yapan Kroll, dünya çapındaki adam kaçırma standartlarını da tespit etmiş. Buna göre Pakistan'ın herhangi bir köşesinde vasat bir kaçırma operasyonu üç saat kadar sürüyor ve 3 bin dolarlık fidyeyle iş bitiyor. Dünya çapındaki ortalama ise rehin tutma süresi iki hafta, fidye 500 bin dolar.
TEK BAŞINA YOLA DEVAM
Jules Kroll tarafından 1972 yılında kurulan Kroll özel soruşturma şirketi, 1997 yılında önemli bir dönüm noktası yaşadı. Ağzından düşürmediği purosuyla ünlü Jules Kroll, o tarihte güvenlik şirketi O'Gara ile ortaklık kurdu. Bu şirket, Harry Truman'dan bu yana bütün başkanların kullandığı zırhlı limuzinleriyle ünlüydü. Ancak Jules Kroll, bir süre sonra O'Gara kardeşlerle anlaşmazlığa düştü. Bu kavga yüzünden Blockstone adlı şirketler grubunun satın alınması operasyonu suya düştü. Bunun üzerine Kroll, geçtiğimiz aylarda, yoluna yalnız devam etme kararı aldı.
Telsim borçları 3.6 milyar dolar
TELSİM ve Star Gazetesi'nin sahibi Uzan Grubu'nun piyasalara toplam 3.6 milyar dolar borcu bulunuyor. Uzan Grubu'na bağlı Telsim'in, Motorola'ya 1.9 milyar dolar, Nokia'ya 719 milyon dolar, Maliye'ye de 1 milyar dolar borcu bulunuyor. Böylece, Uzanlar'ın sadece Telsim'den kaynaklanan toplam borcu, gecikmelerle birlikte 3.6 milyar dolara ulaşıyor. Telsim, geçtiğimiz günlerde Motorola ve Nokia'dan hisse senedi garantisiyle aldığı borçların yaklaşık 1 milyar 447 milyon dolarlık kısmının geri ödemesinde tıkanıklık yaşamaya başladı.
Motorola artık mal vermiyor
Geçtiğimiz haftalarda önce Motorola, ardından da Nokia borcunu ödeyemediği gerekçesiyle Telsim'e mal satmayı durdurmuştu. Nokia, Telsim'in 719 milyon dolarlık kredi borcunun 240 milyon dolarlık bölümünü geri ödemediği için satışları durdurduğunu açıklamıştı. Nokia'dan önce de Motorola, Telsim'in toplam 1.9 milyar dolar olan borcunun 728 milyon dolarlık bölümünü ödemesinde geciktiği için Telsim'e mal satmama kararı almıştı. İlk olarak ürün teslimini durduran Motorola'dan sonra Nokia da Telsim'e mal vermeyi kesmişti. Nokia, ödeme sorunu nedeniyle mal vermedikleri Telsim'e karşı temerrüt sürecini başlattıklarını açıklamıştı.
Onları da avlamışlardı
Filipinlerin devrik diktatörü Ferdinand Marcos'la eşi Imelda Marcos'a ait New York'taki milyarlarca dolarlık dört binanın varlığını ortaya çıkarmasıyla ünlü şirket, Irak Lideri Saddam Hüseyin'den, Haiti'nin devrik diktatörü Jean Claude Duvalier'e kadar birçok parya liderin paralarının yerini buldu. Silah taşıma yetkisine sahip, çoğu eski CIA ve FBI ajanı olan dedektiflerle çalışan özel soruşturma şirketi, dünyanın dört bir yanında iz kovalarken girip çıkmadık delik bırakmıyor ve tamamen ‘‘fair play’’ kurallarına uygun iş yapmakla tanınıyor.
Interpolü bile gölgede bıraktılar
1982 yılında Londra'da ölü bulunan İtalyan bankacı Roberto Calvi'yle ilgili esrar perdesinin aralanmasında da Kroll etkili oldu. Kroll ajanlarının araştırması sonunda şu gerçek ortaya çıktı: Calvi'nin Blackfriars Köprüsü'nde asılı bulunmasından bir gün önce İtalyan mafya babası Francesco di Carlo'nun Londra'daki hesabına 100 bin dolarlık teminat yatırılmıştı. Interpol bile Calvi'yi öldürttüğü yolunda şüpheler bulunan Di Carlo'nun suçunu kanıtlayacak delil bulamazken, Kroll ajanları çok önemli bir ipucunu ortaya çıkarmış oldu.
Kroll ajanları günde 1500 dolar alıyor
Kroll bünyesinde son derece başarılı avukatlar, adli tıp ve güvenlik uzmanları çalışıyor. Kroll'un günde 1500 dolar kazanan ajanları, özellikle iş dünyasındaki mali dalavereleri gün ışığına çıkarmakta bir numara. İhalelere fesat karıştırılıp, karıştırılmadığını bilmek isteyenler de ilk iş Kroll'un kapısını çalıyor.