Güncelleme Tarihi:
Muğla'da nesli tükenen göçmen kuşların uğrak yeri olması nedeniyle ‘Kuş cenneti’ olarak adlandırılan Köyceğiz Gölü, kaçak ve bilinçsizce avlanan kişilerin tehditi altında. 12 ay boyunca av yasağı bulunan ve özel çevre alanı ilan edilen gölde, yaz-kış, gece-gündüz demeden tüfeğini ateşleyen magandalar nedeniyle sakarmeke, karameke, leylek, İzmir yalı çapkını, kırlangıç, saz bülbülü, gülen sumru, yılan kartalı, arı kuşu, çeltikçi, küçük beyaz balıkçıl ve turaç gibi kuş türlerinin hızla azaldığı, flamingo ve yaban kazlarının artık hiç görülmediği belirtildi.
DHA muhabirinin, sazlıklarla kaplı 52 kilometrekarelik gölün etrafından topladığı boş fişekler ise olayın vehametini gözler önüne serdi. Çevrede bulunanlar ve silah seslerinden rahatsızlık duyanların ihbarlarının da sonuçsuz kaldığı, jandarma daha bölgeye ulaşmadan kaçak avcıların sazlıkların arasına gizlenerek kaybolduğu belirtildi. Zaman zaman çevreci ve hayvanseverler tarafından fotoğraflanan kaçak avcıların 50- 35 bin TL arasında değişen cezalara rağmen bölgede avlanmayı sürdürdüğü görüldü.
Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ömer Oflaz, şöyle dedi: “15 sene önce burası kuş cennetiydi. Daha sonra avcı cenneti olmaya başladı. Otomatik silahlarla burada sürekli sürek avı yapılıyor. Eskiden sahilleri süsleyen rengarenk İzmir yalıçapkınını artık göremez olduk. Belki avcılar bunları vurmuyor ama silah sesleri ürkmelerine neden oluyor. Ördek ve kazlar da bölgeye gelmez oldu. Flamingoları en son 6 yıl önce görmüştük. Bu doğal güzellikleri çok iyi korumamız lazım. Özel koruma birliğinin mutlaka kurulması gerekiyor. O zaman bu sırtımızdaki utanç ve bizi üzen katliam ortadan kalkmış olur.”
Emekli Sibel ve İbrahim Çiçek çifti Köyceğiz'de orman içindeki evlerinde silah seslerinden duramadıklarını belirterek, yetkililerin buna çare bulmasını istedi. Sibel Çiçek, “Nasıl bir avlanmadır bilemiyorum ama öğleden sonra başlayıp gecenin geç saatlerine kadar silah sesleri devam ediyor. Sesler hem rahatsız ediyor ve hem de çevreci olarak bizi yaralıyor. Patlayan her silah sesinde bir canlının kanlar içinde yere düşmesini düşündüğüm için daha da etkileniyorum ve bu beni daha da üzüyor” derken, eşi İbrahim Çiçek de “Kimseye bir şey anlatamıyorsunuz. Avcılar çok rahatlar çünkü yakalanmıyorlar ve ceza almıyorlar. Sürekli omzunda silah, motor üstünde çok küçük yaşta çocuk bile görüyoruz. Artık buna dur demek gerekiyor” dedi.
Dalaman Avcılar ve Atıcılar Derneği 2'nci Başkanı Cemal Dorum ise, Dalaman ve Köyceğiz’in özel çevre koruma bölgesi olduğunu hatırlatarak, denetimlerin artırılmasını istedi.Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK) yetkilileri, sadece avlanmaya açık ve kapalı yerleri belirlemede söz sahibi olduklarını, avlanma alanlarının korunmasının görev alanlarına girmediğini, bu konudan İl Çevre Orman Müdürlüğü ve jandarmanın sorumlu olduğunu anlattı.
İl Çevre Orman Müdürlüğü yetkilileri karadaki sorumlu oldukları yerleri zaten koruduklarını, ekip ve ekipmanlarının tam olduğunu savundu. Ancak, sulak alanlardan sorumlu olmadıklarını, deniz araçları bulunmadığını, teknesi bulunan ÖÇKK’nın bu konuya eğilebileceğini belirtti. Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici ise, “Avla ilgili mevzuat hükümleri ortada. Av Komisyonu Kararları var zaten. Denetimlerden komisyon gereği yetkili birimler sorumlu. Bu konuyla ilgili benim önüme gelmiş somut bir şikayet bulunmuyor. Böyle bir şikayet gelirse inceler ve gerekeni yerine getiririm” dedi.