Avcılar depremi ispatlamaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Avcılar depremi ispatlamaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümet depremzede 131 belediyeye yardım kararı aldı. Ancak listede Avcılar Belediyesi yoktu. Belediye, başvurmadığı için listeye alınmadığını şaşkınlıkla öğrendi. Başkan öfkeli: O anda para mı düşünecektim!

Hükümet, 9 Ekim'de yaptığı toplantıda depremde gelir kaybı ve altyapı hasarına uğrayan il ve ilçe belediyelerine İller Bankası'ndan aldıkları payı arttırarak yardım etme kararı aldı. Devletten yardım alacak olan 131 belediyenin listesi, 15 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Öykü başlıyor

Avcılar Belediyesi'nin öyküsü de bu noktada başladı. Çünkü Avcılar Belediyesi, depremden etkilenen ilçeler arasında yoktu. Yani yardım alamayacaktı. Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin sorularına Bayındırlık Bakanlığı müsteşarlarının cevabı kısa oldu: ‘‘Başvurmadınız ki!’’ Bu cevaptan sonra Avcılar Belediyesi hemen harekete geçti. Kapsamlı bir rapor hazırlayan belediye bunu İçişleri Bakanlığı'na, milletvekillerine, İstanbul Valiliği ve Avcılar Kaymakamlığı'na yolladı.

Şimdi Avcılar Belediyesi'nin İller Bankası'nın yardımından yararlanabilmesi için talebin Bakanlar Kurulu'na sunulması ve ek kararname çıkartılması gerekiyor. Başkan Mustafa Değirmenci ise öfkeli. Listede olmayışlarının siyasi nedenlerinin olduğunu savunan Değirmenci'ye göre devlet yerel yönetimleri depremden sonra elinin tersiyle itti:

Bakanlığa giderim

‘‘Neden listede olmadığımız sorusunun cevabı basit: Siyasi çatışmalar. Başvurumuzun olmadığını kabul etmek mümkün değil. Olayın en başından itibaren Avcılar'da yaşanan durumu ilgililere, milletvekillerine ve bakanlara iletmiştik. Bu depremde olayı o kadar uç noktada yaşadım ki. Bir tarafta parçalanmış bir ceset çıkartıp diğer tarafta canlı birini kurtarmanın mutluluğunu yaşadık. İnsanların canıyla uğraşırken paranın peşine düşecek halimiz mi vardı? Kaldı ki, bütün DSP'li milletvekillerine dosyayı ulaştırdım. Onlar yapmazlarsa Bayındırlık Bakanlığı'na ben giderim.’’

Avcılar’ın deprem bilançosu

Ölü sayıs 273

Enkazdan kurtarılan 71

Yaralı sayısı 630

Yıkılan bina 28

Evsiz kalan aile 296

Yıkılacak bina 416

Az hasarlı bina 3679

Orta hasarlı bina 5081

Ağır hasarlı bina 1766

Hasarlı işyeri 1506

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!