Au-pair'liğin çehresi değişti

Güncelleme Tarihi:

Au-pairliğin çehresi değişti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yıllardır başta üniversiteyi kazanamayan kız öğrenciler olmak üzere genç insanlar İngiltere'ye au-pair olarak gidiyordu. Orada bir ailenin yanında kalarak, hafif ev işlerine yardımcı oluyor, çocuk bakıyor, bir yandan da lisan okuluna gidip, dil öğreniyorlardı. Halen de bu sistem başarıyla yürüyor. Ancak yıllardır İstanbul-Londra hattında

au-pair'leri yerleştiren Ömür Yeğinsu, son yıllarda bu çehrenin değiştiğini, yaptığı istatistiklerde belirlemiş. Artık meslek sahibi insanlar, erkekler, İngilizce bildiği halde dilini geliştirmek isteyen öğretmenler au-pair olarak İngiltere'ye gidiyorlar. Yeğinsu, kendisine sorulan sorular ışığında en çok merak edilenleri anlattı.

Au-pairlik nedir?

- Haftada 30 saat, yanında kalacağı aileye hafif ev işleri ve çocuk bakımı konusunda yardımcı olur. Aile de buna karşılık au-pair'e oda, yemek, haftalık 35-40 Sterlin harçlık verir. Oturduğunuz bölgedeki İngilizce dil okuluna, ailenin programına uyumlu olması kaydıyla, devam ederek dil öğrenmek veya geliştirmek mümkündür.

Kurs ücretini au-pair mi ödüyor?

- Evet. yılda üç dönem vardır. Eylül-Ocak-Nisan dönemleri en revaçta olanlarıdır ama yıl boyunca au-pair olunabilir.

İngiltere'de au-pair olarak ne kadar kalınabilir?

- 2 yıl.

Au-pair'liğin şartları nedir?

- 18-27 yaşlarında, bekar, lise mezunu olmak, İngilizce'yi orta seviyede bilmek, pratik İngilizce konuşabilmek, au-pair'liğin şartlarını kabul etmek.

Vize almak kolay mı

Gitmek isteyen kişilerin hazırlaması gereken belgeler neler?

- Bu konuda ücretsiz bir danışmanlık servisimiz var. (0212 287 68 98). Ayrıca her ay İstanbul'da seminerler düzenleniyor. Başvuru formunun yanısıra çocuklarla çekilmiş 4-5 fotoğraf gerekiyor. Ayrıca sekiz tane güleryüzlü vesikalık fotoğrafa ihtiyaç duyuluyor. İngiliz aileye hobilerinizi, öğrenim durumunuzu, hayvanları seviyorsanız, hayvan sevgisini anlatan bir mektup yazabilirsiniz. İngilizce yazılmış iki referans da hayli faydalı oluyor. İngilizce'ye çevrilmiş sağlık raporu. Ayrıca dosya teslim edildiğinde 200 Sterlin, İngiliz aile kabul etteğinde 200 Sterlin daha ödeniyor.

Au-pair vizesi almak kolay mı?

- Belgeleri eksiksiz toplamak gerekiyor. Kalacağınız süre için geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar, yeni fotoğraflar, Türkiye'de öğrenim gördüğünüzü gösteren son diploma veya eşdeğer belgeniz, au-pair olarak gideceğiniz aileden davet mektubu, vize için yaklaşık 40 Sterlin, sizin ve ailenin gelir durumunu gösteren belgeler, eğer Türkiye'de halen bir eğitim kuruluşunda kayıtlıysanız, öğrenci belgeniz ve izninizin olduğunu gösteren bir belge, eğer çalışıyorsanız, işyerinden belge gerekiyor.

Kişi hiç İngilizce bilmiyorsa, hakkını kaybediyor mu?

- İngiltere'de çok zorluk çekilmemesi için Türkiye'de konuşabilecek kadar İngilizce öğrenilmesi faydalı. 3-6 ay lisan kursuna gidilebilir.

İngiltere'de gidilen her bölgede lisan okulu var mı?

- İngiltere'de hemen hemen her bölgede lisan okulu bulunuyor.

Au-pair olarak giden herkes lisan okuluna devam edebiliyor mu?

- Evet.

Haftada kaç saat lisan okuluna gidilebiliyor?

- Genellikle haftada 4-10 saat derslere katılmak mümkün.

Kazanılacak olan 40 Sterlin okul ücretini karşılıyor mu?

- Ekonomik davranmak gerekiyor ve İngiltere'ye giderken 200-400 Sterlin almakta fayda var.

Au-pair hastalandığında tedavi masraflarını kim karşılıyor?

- İngiltere'deki ailenin bağlı bulunduğu aile hekimine müracaat edildiğinde ücret talep edilmiyor. Muayene ücreti yok ancak ilaç için para ödeniyor.

Hiç vize alamayan oluyor mu?

- On yılda iki kişi oldu. Tüm belgeler hazırlandığında, İngiliz makamların isteklerine harfiyen dikkat edildiğinde sorun çıkmıyor.

Türklerin İngilizcesi zayıf

Son yıllarda au-pair olarak İngiltre'ye gitmek isteyen insanların profillerinde ne tür değişiklikler görmeye başladınız?

- Önceleri çok az sayıda meslek sahibi insanlar başvuruyorlardı. Lise öğrencileri ve üniversite mezunları iş hayatına atılmadan au-pair olmak üzere bize geliyorlardı. Ancak son yıllarda dikkatimi çeken, gazeteci, avukat, İngilizce öğretmeni, turizmi sektöründen insanlar, televizyon programcıları, hemşireler, mimarlar, halkla ilişkiler uzmanları başvuruyor. İngilizce eğitim görmelerine rağmen Boğaziçi Üniversitesi'nden bile başvuran meslek sahipleri var.

Bu insanlar neden au-pair olmak istiyorlar?

- Öncelikle İngilizce'lerini çok iyi bir seviyeye getirebilmek için. İkinci önemli bir faktör de, ülkenin kültürünü yerinde öğrenmek arzusundalar. Ayrıca lisan okulları çok pahalı. Bir ay öğrenci olarak kalabilmek için 1000 Sterlin'e ihtiyaç var. Oysa au-pair'lik daha ucuz.

İngiltere'deki aileler bu durumu nasıl karışılıyor?

- Aileler önce şaşırıyorlar. Uzun uzun sorular soruyorlar, gerçekten au-pair'lik yapmak isteyip, istemediklerini kesin olarak öğrenmeye çalışıyorlar. Türkiye'de İngilizce eğitiminin bu denli zayıf olmasına hayret ediyorlar. İngiltere'ye au-pair olarak gelen çok sayıda milletten insan var ve İngilizcesi en zayıf iki gruptan biri Türkler.

Eskiden sadece kızlar gidiyordu. Oysa son yıllarda erkeklerin de yaygın bir şekilde au-pair olmak istedikleri doğru mu?

- Evet. Türkiye'de au-pair olmak isteyen çok sayıda erkek aday var. Genellikle 20-27 yaş grubundaki erkekler. Mühendis, gazeteci, muhasebeci, öğretmen ve daha bir çok meslekten erkek au-pair olmak istiyor.

Au-pair'liği tarif ettiğinizde tepkileri nasıl oluyor? Çünkü ev işlerine yardım etmeleri, çocuk bakmaları gerekiyor.

- Çok olumlular. Kızlardan daha çok çalışıp, daha başarılı olduklarını dahi söyleyebilirim. Çünkü çok az şansları var ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek için uğraşıyorlar.

Neden daha az şansları var?

- Çünkü İngiltere'deki ailelerin talebi az. Ancak meslek sahibi insanların sayısı çoğaldıkça, aileler de erkekleri daha fazla kabul etmeye başladı.

Olumsuz olaylar

Au-pair'lerin orada çalışırken veya okurken başına gelebilecek olumsuz olaylar ne olabilir?

- Eğer başvurdukları acente, İngiltere'deki aileyi gerektiği gibi, şartlara uygun ve doğru seçmediyse, ailenin oturduğu yer güvenilir bir semt olmayabilir. Çok küçük bir köy olabilir, au-pair lisan okuluna gidemeyebilir. aileyle kültür çatışmaları olabilir ve aile au-pair'i istemeyebilir. Şayet ailenin gelir düzeyi çok düşükse, haftalık harçlığını ödeyemeyebilirler. Tüm bu problemleri yaşarken, acentenin İngiltere'de irtibat bürosu yoksa, zor durumda kalabilirler.

Her acentenin İngiltere'de de irtibat bürosu yok mu?

- Aracı olan acentelerle çalışıyorlar fakat au-pair'ler çoğunlukla karşılarında bir tele-sekreter buluyorlar.

Bu durumda resmi makamlar au-pair'e yardımcı olabiliyor mu?

- Hayır. Ayrıca çok fazla sayıda au-pair İngilitere'ye gidiyor.

Au-pair'ler sayesinde İngilizlerin Türkiye'ye daha çok geldiği doğru mu?

- Evet. Çünkü dil bilen ve meslek sahibi au-pair'lerin sayısı arttıkça, Türkiye'nin tanıtımı da daha iyi yapılmaya ve kültür alışverişi kuvvetlenmeye başladı. Bunun neticesi kısa sürede görüldü. Ailelerin çoğunluğu meraktan sık gelmeye başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!