Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 01:53
Astronotlar kullandıkları Hubble uzay teleskobu ile yeryüzünden 150 ışık yılı uzaklıkta bir gezegenin atmosferinin olduğunu belirlediler.
Yeni buluş, diğer yıldız sistemlerinde hayatın varlığı konusundaki fikirleri tekrar ortaya çıkardı. Astrobiyologlar, gezegende yaşamın var olup olmadığına dair önemli ipuçlarının havada saklı olduğunu düşünüyorlar.
Henüz hiçbir hayat belirtisi görülmeyen, sodyum bakımından oldukça yoğun olan bu gezegen, Pegasus takım yıldızlarında yer alan HD209458 yıldızının etrafından dönüyor. Gezegen tıpkı Jüpiter gibi gazdan oluşan dev bir gök cismi. Çalışmaları yürüten California Teknoloji Enstitüsü astronomu Doktor David Charbonneau,‘‘On yıl önce, güneş sisteminin dışındaki gezegenler yalnızca bilim kurgu filmlerinin ülkeleriydi, şimdi ise her ay yeni gezegenler keşfediliyor’’ diyor.
Gök bilimciler şimdiye kadar yaklaşık 70 gezegen tesbit ettiler, ancak ilk kez atmosferi bulunan bir gezegen belirleniyor. Jüpiter'in aksine yeni yıldız, güneşine çok yakın, sadece 6.4 milyon km uzaklığında ve atmosferin sıcaklığının 1100 dereceye kadar çıktığı sanılıyor.
Dünyanın 220 misli daha büyük olan gezegen ilk kez 1999 yılında tesbit edildi. Ancak dünya ile aynı hizada yer aldığından ve güneşin etrafında çok hızlı hareket ettiğinde, gezegen ancak 3.5 günde bir izlenebiliyordu.