Atlantis'in yakıt sensörü sorunu giderildi

Güncelleme Tarihi:

Atlantisin yakıt sensörü sorunu giderildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 19:13

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçen iki ayda Atlantis uzay mekiğinin fırlatılmasına engel olan yakıt kesme sensörlerindeki arızayı gidererek, mekiğin gelecek hafta Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilmesine ilke olarak onay verdi.

NASA yetkililerinin verdiği bilgiye göre, başka bir arıza çıkmazsa, mekik Perşembe günü TSİ 21.47'de fırlatılacak.
Wayne Hale isimli bir NASA yetkilisi, Atlantis'in uzun süredir yerde kalmasına neden olan yakıt kesme sensöründeki arızanın giderildiğine emin olduklarını, ancak son anda mekiğin arkasındaki gümüş soğutucu hortumunda sorun çıkmasının canlarını sıktığını belirtti.
Mekiği uçuran elektronik cihazların soğutulmasına yarayan bu hortumun geçen Salı günü yanlış yönde kıvrıldığını fark eden NASA mühendisleri, fırlatma tarihine kadar bu sorunun giderileceğine emin görünüyor.

Atlantis uzay mekiği, UUİ'ye Avrupa Uzay Kurumunun en önemli katkısı sayılan 13 ton ağırlığındaki ve 1,3 milyar avro değerindeki bilimsel laboratuvarı Columbus'u götürecek.

Yer çekimi dolayısıyla Dünya yüzeyinde yapılması imkansız bilimsel deneylerin yürütüleceği laboratuvar, Atlantis'in 5 Amerikalı, bir Alman ve bir Fransız mürettebatının çalışmalarıyla monte edilecek.

Atlantis uzay mekiğinin fırlatılışı, sensör sistemindeki arızalardan ötürü daha önce 6 ve 9 Aralıkta ertelenmiş, NASA, daha sonra Atlantis'i 10 ve 24 Ocakta tekrar fırlatmayı planlamış, ancak geçen ay sonunda arızayı gidermek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna karar vermişti.

ABD, "Columbus" laboratuvarını uzaya götürme karşılığında İtalya ile "Harmony" modülünün inşası konusunda anlaşmıştı.

UUİ'ye 1998'den bu yana 14 belli başlı ek modül monte edildi. İstasyonun ilk modülü olan 13 telefon kabini büyüklüğündeki "Destiny"de bilimsel deneyler için mekanlar ve robot kolun kontrol merkezi bulunuyor.

Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!