Güncelleme Tarihi:
Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'ydı (AGSP). Yunanistan, AGSP'ye yönelik Türkiye ile sağlanan uzlaşmaya itiraz etti.
AB Dışişleri Bakanları öğle yemeğinin ikinci bölümünde AGSP'nı ele aldılar. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile İngiltere arasında AGSP konusunda mutabakata ulaşan metnin 12. maddesine çekince getirdi.
Papandreu, metnin 12. bölümünde Türkiye'nin AB'nin karar mekanizmalarına ilişkin katılımı ve danışma yollarını AB'nin bağımsız karar organlarına zarar getirebileceğini ve bunun Yunanistan'ın ulusal çıkarlarına aykırı olabileceğini ifade ederek, bu metnin gözden geçirilmesini talep etti.
Yunanistan'ın ilk çekincesi, oluşturulacak Avrupa ordusunun NATO üyesi bir ülkeyle ilgili bir soruna karışmayacağına ilişkin uzlaşma noktası oldu. Yunanistan bu karara açıkça itiraz etmemesine rağmen böyle bir durum ortaya çıktığında üyeler arasında daha fazla dayanışma yapılması için bazı garantiler istiyor. Diplomatik kaynaklar, Yunanistan'ın bu karara yönelik itirazını, kendisini güvenceye alacak bazı değişiklikler karşılığında değiştireceğini belirtiyor.
Atina'nın ikinci itirazının ise, Avrupa ordusunun, NATO kaynak ve yeteneklerini kullanmadan yapacağı bağımsız operasyonlarına ilişkin olduğu belirtiliyor. AB, Avrupa ordusunun düzenleyeceği bağımsız operasyonlarda Türkiye'ye geniş bir danışma mekanizması sunmayı planlıyor. Yunanistan ise, Türkiye'nin bağımsız operasyonlarda dikkate alınmasını ve güvenceler verilmesini ihtiyatla karşılıyor. Yunanistan, Türkiye'nin sözkonusu danışma mekanizması kanalıyla gelecekte Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Avrupa ordusuna katılım sürecine müdahale etmesinden çekiniyor.
Bugün yapılan dışişleri bakanları toplantısında ortaya çıkan bu itirazların, 14-15 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı 'Laeken Zirvesi'nde belirginleşeceği sanılıyor. Bazı diplomatik kaynaklar Yunanistan'ın AGSP konusunda Türkiye'ye yönelik itirazlarının zirveyi tıkayacağını öne sürüyor.
ECEVİT: YUNANİSTAN ENGEL OLURSA YAZIK OLUR
Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda Avrupa Birliği (AB) ile yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye`nin haklı beklentilerinin çok büyük ölçüde karşılandığını açıklamıştı. Başbakan Ecevit, "Benim değil, herkesin aldığı bir işaret, Yunanistan`da bazı rahatsızlıklara yol açtığı şeklinde. Yunanistan yanlış yapar, çünkü Türkiye, ne Yunanistan`ı, ne de başka NATO ya da AB üyesinin menfaatini elinden almak, buna zarar vermek gibi bir şey yapar. Kabul etmez, NATO-AB beraberliğine engel olursa, o takdirde yazık olur." demişti.