Sefa ÖZKAYA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 00:004dk okuma
'Ben ölürsem beni bu yabancı memlekette bırakmayın. Vatanımda toprağa verin...' Bu sözler 1981'de Atina'ya göç eden istim kazanı ustası, Beşiktaşlı Dimitro'nun çocuklarına vasiyetiydi.
Atina'daki evinin duvarları Türk bayrağı ve İstanbul fotoğraflarıyla dolu olan Dimitro, T.C. kimliğini hiç terk etmedi. Oğlu Fotios, askerliğini iki yıl önce Burdur'da yaptı. Dimitro şimdi vatanının bağrında.
1981'de ailesiyle birlikte Atina'ya göç eden istim kazanı ustası Dimitro Siatiri, yaşlanınca çocuklarına "Beni bu topraklarda bırakmayın vatanıma gömün" diye vasiyet etti. 6 Mart'ta mide kanaması geçirerek 75 yaşında yaşamını yitirince, ailesi 10 bin Euro (yaklaşık 18 bin YTL) harcayıp, Dimitro Siatiri’yi, Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı'nda toprağa verdi. İstanbul aşığı Dimitro, 12 Mart Pazartesi, anne ve babası ile 5 yıl önce ölen ikiz kardeşi Yosif Siatiri'nin yanına gömüldü.
Beşiktaş’ta doğup büyüyen Dimitro çocukluk aşkı Konstantia ile evlendiğinde Kurtuluş’a yerleşti. Karaköy’deki Kazancı Han’da istim kazanları ustası olarak nam salan Dimitro’nun hayatı Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türk-Yunan politikasındaki çekişmeler sonucu alt üst oldu.
OĞLU BURDUR'DA ASKERLİK YAPTI
Yunanistan’a göç etmeye karar verdi. Ailesini 1980’de Yunanistan’a gönderdi. 1981'de kendi de gitti. İstanbul'daki patron Dimitro, Yunanistan'da işçiydi artık.
Dimitro Siatiri ikiz kardeşini, yakınlarını bıraktığı İstanbul’u hiç unutmadı. Atina’daki evinin duvarlarında Türk bayrağı ve İstanbul’u gösteren fotoğraflar eksik olmadı. Türkiye Cumhuriyeti kimliğini terk etmedi. Oğlu Fotios, askerliğini iki yıl önce Burdur'da yaptı. Dimitro’nun çocuklarına tek vasiyeti vardı: "Ben ölürsem beni bu yabancı memlekette bırakmayın. Beni vatanımda toprağa verin."
6 Mart'ta mide kanaması geçirerek 75 yaşında yaşamını yitirince, ailesi 10 bin Euro (yaklaşık 18 bin YTL) harcayıp Dimitro Siatiri’yi, Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı'nda toprağa verdi. İstanbul aşığı Dimitro, 12 Mart Pazartesi günü anne ve babası ile 5 yıl önce ölen ikiz kardeşi Yosif Siatiri'nin yanına gömüldü.
TORUNLARIMIZ TÜRKÇE KONUŞUYOR
Siatiri Ailesi Atina’ya dönmeden önce Cuma günü son kez Dimitro'nun mezarını ziyaret etti. Eşi Konstantia Siatiri, Dimitro'nun vasiyeti yerine geldiği için rahatlamıştı. Cenazeye Kurşunlu Han’daki çıraklarının bile geldiğini anlattı. Tüm akrabalarının İstanbul'da olduğunu belirten Konstantia Siatiri, "O buraya aitti. Yunanistan’da doğan torunlarım bile Türkçe konuşur. Gidenlerin çoğu geri dönüyor. 27 yıl sonra ben dönemem ama aklım hep burada" dedi.
İstanbul'da son yaz gecesi
Dimitro Siatiri 1980'de eşi, kızı ve oğlunu Atina'ya gönderdikten sonra dostlarıyla biraraya gelerek yalnızlığını unutmak istedi. 17 Temmuz 1980'de Büyükada'daki Lido Kulübü'nde arkadaşlarıyla biraraya gelen Dimitro'nun Adalar'daki dostlarıyla geçirdiği son yaz gecesi buydu.
Yabancı Damat dizisi değil insanlık dersi
Erol Ağakay (MİMERAY Yönetim Kurulu Başkanı, Dimitro'nun arkadaşı) 6 yıl önce Taki'yle (Aleksandros
Komninos) Atina’ya ambalaj fuarına gittik. Bizi evlerine, yemeğe davet ettiler. Evde, kendimi İstanbul’da hissettim. Türk bayrağı, Boğaziçi, Sultanahmet ve Ayasofya resimleri vardı. İstanbul sevdası her hareketinden belli oluyordu. Türkiye’den gidenler daima bu toprakları özlüyor, burada gömülmeyi arzu ediyorlar. Bu olay Yabancı Damat dizisindeki gibi ekran büyüsü değil, insanlık dersidir.
Aklım hep burada
Konstantia Eleni Siatiri (Dimitro
Siatiri'nin eşi)
O buraya aitti. Buraya gömdüğümüz için çok rahatladım. Oraya zorla gittik ama tüm akrabalarımız burada kaldı. Yunanistan’da doğan torunlarım bile Türkçe konuşur. Gidenlerin çoğu geri dönüyor. 27 yıl sonra ben dönemem ama aklım hep burada.
Adalar gözümde tütüyor
Ekaterini Siatiri Kandilis (Dimitro Siatiri'nin kızı) Kızlarım, torunlarım büyüyünce İstanbul'a döneceğim. Vatanımız burası. Adalar gözümde tütüyor. Babam bize hep Türkiye sevgisi aşıladı. Ben ve eşim, Kurtuluş’ta arka arkaya iki apartmanda oturuyormuşuz. Ama Atina’da tanışıp, evlendik. İstanbul sevgisi bizi birbirimize çekti herhalde.
Bize Yunanistan’da 'Deli Döl' diyorlar
Fotios Siatiri (Dimitro Siatiri'nin oğlu) Orada önce Yunan okuluna gittim. Ancak İstanbul’dan geldiğimiz için bizlere mesafeli yaklaşıyor ve "Deli döl" diyorlardı. Daha sonra Amerikan Koleji'ne gitmek zorunda kaldım. Biz buraya aitiz. Eğer Türkiye’ye inanmasak Yunanistan’da kolaylıkla AB vatandaşı olurduk ama olmadık. Askerliğimi 2 yıl önce Burdur' da yaptım.
'Geldiğiniz yeri unutmayın' derdi
Vasil Kandilis (Dimitro Siatiri'nin damadı) Zoğrafyan Lisesi'ni bitirince ben de Atina'ya göç ettim. Babamız bize her zaman geldiğimiz yeri unutmamamızı söyledi. Kızım Elena'yı çok severdi. Bir kaç ay sonra doğum yapacağı için gelemedi ama çelengini göndererek onu yalnız bırakmadı.
Burada Müslüman Türk de, Hıristiyan Türk de eşit
Aleksandros (Taki) Komninos (Konstantia Siatiri'nin erkek kardeşi) Eniştem Dimitro'nun ablam ve çocuklarıyla birlikte İstanbul'dan gidişleri bir hataydı ama Allah'a şükürler olsun ki, şu anda herkes mutlu.
Biz burada yaşıyoruz.
Birinci sınıf insanlarız. Türkiye'de Müslüman bir Türk'ün ne hakkı varsa, Hıristiyan Türk'ün de aynı hakkı var. Müslüman Türk'le, Hıristiyan Türk eşit.