Güncelleme Tarihi:
Türk sinemasıyla özdeşleşmiş büyük usta Atıf Yılmaz, dün gece evinde yaşama veda etti. Mide kanseri tedavisi gören Yılmaz'ın cenazesi bugün İstanbul'da toprağa verilecek. Atıf Yılmaz için bugün saat 10.00'da Beyoğlu Emek Sineması'nda tören düzenlenecek. Teşvikiye Camii'nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Yılmaz, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Türk sinemasında 100'den fazla filme imza atan yönetmen Atıf Yılmaz, birçok ünlü yönetmenin yetişmesinde de pay sahibi oldu. 1926 yılında Mersin'de doğan, lise öğrenimini Mersin'de tamamlayan Yılmaz, en son "Eğreti Gelin" filmine imza atmıştı.
OYUNCULARI NE DEDİ
Türkan Şoray
Ben hala inanamıyorum. Daha üç gün önce evine gittim, gördüm kendisini. Şu anda kabul edemiyorum. Benim hem meslek hayatımda çok büyük önemi vardı hem de özel yaşamımda ayrı bir dostluğumuz vardı. Ben Deniz Türkali ile onların nikah şahidiydim. Çok şeyi birlikte paylaştık. Çok güzel filmler çektik. Ben onu yaşıyor diye düşünüyorum.
Hülya Koçyiğit
İyi filmlerimde onun imzası var
Hepimizin başı sağolsun. Çünkü o gerçekten Türk sineması deyince ilk akla gelenlerden biriydi. Çok eser verdi, çok çeşitli türde film yaptı. Birçok genç sinemacıyı yetiştirdi. 1980'li yıllarda kadın filmlerini de gündeme getirdi. Ben 5 -6 film yaptım. Hepsi de birbirinden güzel. Artık onun talebeleri bayrağını devralacak. O da eserleriyle yanımızdan ayrılmayacak.
Tarık Akan
Laik, demokrat sanat adamıydı
Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney'den Zeki Ökten'e kadar onlarca değerli yönetmenler yetiştirmiş, çok değerli oyuncuları sinemaya armağan etmiş bir ustamızdı. Benim çok sevdiğim 'Adak' diye bir filmim vardır hocamla. O dönemde Türkiye'deki dini eğitimin ne kadar yanlış olduğunu anlatan önemli bir filmdi. Atıf hoca laik, demokrat bir sanat adamıydı. Hepimizin başı soğolsun.
Fatma Girik
Onur ödülü alacaktık
Sabah kalktım Memduh (Ün) söyledi, çok çok üzüldüm. Bir de birlikte Adana Altın Koza Film Festivali'nde onur ödülü alacaktık. Biz çok filmde birlikte çalıştık. Memduh da hasta ve ona nasıl üzüldü anlatamam. Onlar gençlikten, 50 yıldır arkadaşlar bir de. İnanamıyorum, çok üzgünüm birşey diyemiyorum. Tütün Türk sinemasının ve sinemaseverlerinin başı sağolsun.
Kadir İnanır
Önemli filmlerinde başrol oynadım
Çok önemli filmlerinin başrol oyuncusuyum ben. Yani 'Kambur', 'Utanç', 'Selvi Boylum Al Yazmalım', 'Bir Yudum Sevgi' gibi Atıf Yılmaz'ın bugün yaptığı yüzlerce film içinde en öne çıkan filmlerde yer aldım. Bu dünyadan tabii herkes göçüp gidecek ama önemli olan bu uzun yolculukta insanların bıraktıkları eserlerdir. Değerli ağabeyimizdi. Allah'tan rahmet diliyorum.
İŞTE ÖNEMLİ FİLMLERİ
Selvi Boylum, Al Yazmalım (1977), Adak (1979), Berdel (1990), Mine (1982), Bir Yudum Sevgi (1984), Adı Vasfiye (1985), Ah Belinda (1986), Düş Gezginleri (1992), Eğreti Gelin (2004)
50 yılda 100'den fazla film
Kanlı Feryad
Mezarımı Taştan Oyun
İki Kafadar Deliler Pansiyonunda
Aşk Izdıraptır
Kadın Severse
Dağları Bekleyen Kız
İlk Ve Son
Beş Hasta Var
Gelinin Muradı
Yaşamak Hakkımdır
Kumpanya
Bu Vatanın Çocukları
Ala Geyik
Ayşecik Şeytan Çekici
Suçlu
Dolandırıcılar Şahı
Ölüm Perdesi
Seni Kaybedersem
Tatlı Bela
Kızıl Vazo
Battı Balık
Beş Kardeştiler
Bir Gecelik Gelin
İki Gemi Yanyana
Azrailin Habercisi
Yarın Bizimdir
Taçsız Kral
Murat'ın Türküsü
Sevgilim Bir Artistti
Toprağın Kanı
Ah Güzel İstanbul
Ölüm Tarlası
Pembe Kadın
Harun Reşid'ın Gözdesi
Yasemin'ın Tatlı Aşkı
Cemile
Köroğlu
Köşeyi Dönen Adam
Asiye Nasıl Kurtulur
Acı Hatıralar
Kızıl Vazo
Menekşe Gözler
Aşktan da Üstün
Kara Gözlüm
Darıldın mı Cicim Bana
Ateş Parçası
Güllü
Unutulan Kadın
Yedi Kocalı Hürmüz
Cemo
Utanç
Köle
Zulüm
Gelinlik Kızlar
Günahsızlar
Kambur
Mevlana
Zavallılar
Kuma
Salako
İşte Hayat
Çapkın Hırsız
Deli Yusuf
Baş Belası
Tuzak
Adı Vasfiye
Baskın
Selvi Boylum Al Yazmalım
Kibar
Feyzo
Minik Serçe
Zeyno
Adak
Arkadaşım Şeytan
Ölü Bir Deniz
Berdel
Fransız Sinemasından Yılmaz'a saygı
Atıf Yılmaz'ın ölümü, Fransa'da üzüntüyle karşılandı. Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan, Avrupa'nın ikinci en eski sineması olarak bilinen ve sanatsal ağırlıklı filmleri gösterime sunmasıyla tanınan Odyssee sineması tarafından yapılan açıklamada, "100'den fazla filme imza atmış Yılmaz'ın kaybının, Türk sineması olduğu kadar, dünya sineması için de kayıp olduğu” belirtildi. Fransız sinemaseverlerin, Strasbourg'da düzenlenen Türk sinema günlerine zaman zaman katılan Yılmaz'ı yakından tanıdığı ifade edilen açıklamada, "ünlü yönetmenin bu etkinliklerde gösterilen filmlerinin Strasbourglu sanatseverleri her seferinde büyülediği” kaydedildi. Yılmaz'ın son filmi “Eğreti Gelin”, geçen yıl Strasbourg'da düzenlenen sinema günlerinde gösterilmiş ve büyük beğeni kazanmıştı.