Atıf Yılmaz'a dünya sinemasından saygı

Güncelleme Tarihi:

Atıf Yılmaza dünya sinemasından saygı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2006 12:44

Türk sinemasının usta ismi Atıf Yılmaz, bir süredir mücadele verdiği mide kanserine, cuma akşamı yenik düşerek yaşama veda etti. Atıf Yılmaz'ın en bilinen filmi "Selvi Boylum Al Yazmalım"da oynayan Türkan Şoray, "Atıf'ın yerini doldurmak hepimiz için zor olacak" dedi.

Haberin Devamı

Türk sinemasıyla özdeşleşmiş büyük usta Atıf Yılmaz, dün gece evinde yaşama veda etti. Mide kanseri tedavisi gören Yılmaz'ın cenazesi bugün İstanbul'da toprağa verilecek. Atıf Yılmaz için bugün saat 10.00'da Beyoğlu Emek Sineması'nda tören düzenlenecek. Teşvikiye Camii'nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Yılmaz, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Türk sinemasında 100'den fazla filme imza atan yönetmen Atıf Yılmaz, birçok ünlü yönetmenin yetişmesinde de pay sahibi oldu. 1926 yılında Mersin'de doğan, lise öğrenimini Mersin'de tamamlayan Yılmaz, en son "Eğreti Gelin" filmine imza atmıştı.

Atıf Yılmaza dünya sinemasından saygı
Atıf Yılmaza dünya sinemasından saygı

Haberin Devamı

OYUNCULARI NE DEDİ

Türkan Şoray

/images/100/0x0/55eb64fef018fbb8f8be52f3
Ben onu yaşıyor diye düşünüyorum

Ben hala inanamıyorum. Daha üç gün önce evine gittim, gördüm kendisini. Şu anda kabul edemiyorum. Benim hem meslek hayatımda çok büyük önemi vardı hem de özel yaşamımda ayrı bir dostluğumuz vardı. Ben Deniz Türkali ile onların nikah şahidiydim. Çok şeyi birlikte paylaştık. Çok güzel filmler çektik. Ben onu yaşıyor diye düşünüyorum.

 

 

Hülya Koçyiğit

/images/100/0x0/55eb64fef018fbb8f8be52f5

İyi filmlerimde onun imzası var

Hepimizin başı sağolsun. Çünkü o gerçekten Türk sineması deyince ilk akla gelenlerden biriydi. Çok eser verdi, çok çeşitli türde film yaptı. Birçok genç sinemacıyı yetiştirdi. 1980'li yıllarda kadın filmlerini de gündeme getirdi. Ben 5 -6 film yaptım. Hepsi de birbirinden güzel. Artık onun talebeleri bayrağını devralacak. O da eserleriyle yanımızdan ayrılmayacak.

 

 

/images/100/0x0/55eb64fef018fbb8f8be52f7

Tarık Akan

Laik, demokrat sanat adamıydı

Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney'den Zeki Ökten'e kadar onlarca değerli yönetmenler yetiştirmiş, çok değerli oyuncuları sinemaya armağan etmiş bir ustamızdı. Benim çok sevdiğim 'Adak' diye bir filmim vardır hocamla. O dönemde Türkiye'deki dini eğitimin ne kadar yanlış olduğunu anlatan önemli bir filmdi. Atıf hoca laik, demokrat bir sanat adamıydı. Hepimizin başı soğolsun.

Haberin Devamı

 

Fatma Girik

/images/100/0x0/55eb64fef018fbb8f8be52f9

Onur ödülü alacaktık

Sabah kalktım Memduh (Ün) söyledi, çok çok üzüldüm. Bir de birlikte Adana Altın Koza Film Festivali'nde onur ödülü alacaktık. Biz çok filmde birlikte çalıştık. Memduh da hasta ve ona nasıl üzüldü anlatamam. Onlar gençlikten, 50 yıldır arkadaşlar bir de. İnanamıyorum, çok üzgünüm birşey diyemiyorum. Tütün Türk sinemasının ve sinemaseverlerinin başı sağolsun.

 

Kadir İnanır

/images/100/0x0/55eb64fef018fbb8f8be52fb

Önemli filmlerinde başrol oynadım

Çok önemli filmlerinin başrol oyuncusuyum ben. Yani 'Kambur', 'Utanç', 'Selvi Boylum Al Yazmalım', 'Bir Yudum Sevgi' gibi Atıf Yılmaz'ın bugün yaptığı yüzlerce film içinde en öne çıkan filmlerde yer aldım. Bu dünyadan tabii herkes göçüp gidecek ama önemli olan bu uzun yolculukta insanların bıraktıkları eserlerdir. Değerli ağabeyimizdi. Allah'tan rahmet diliyorum.

Haberin Devamı

 

İŞTE ÖNEMLİ FİLMLERİ

Selvi Boylum, Al Yazmalım (1977), Adak (1979), Berdel (1990), Mine (1982), Bir Yudum Sevgi (1984), Adı Vasfiye (1985), Ah Belinda (1986), Düş Gezginleri (1992), Eğreti Gelin (2004)

 

50 yılda 100'den fazla film

Kanlı Feryad

Mezarımı Taştan Oyun

İki Kafadar Deliler Pansiyonunda

Aşk Izdıraptır

Kadın Severse

Dağları Bekleyen Kız

İlk Ve Son

Beş Hasta Var

Gelinin Muradı

Yaşamak Hakkımdır

Kumpanya

Bu Vatanın Çocukları

Ala Geyik

Ayşecik Şeytan Çekici

Suçlu

Dolandırıcılar Şahı

Ölüm Perdesi

Seni Kaybedersem

Tatlı Bela

Kızıl Vazo

Battı Balık

Beş Kardeştiler

Bir Gecelik Gelin

İki Gemi Yanyana

Azrailin Habercisi

Yarın Bizimdir

Taçsız Kral

Murat'ın Türküsü

Sevgilim Bir Artistti

Toprağın Kanı

Haberin Devamı

Ah Güzel İstanbul

Ölüm Tarlası

Pembe Kadın

Harun Reşid'ın Gözdesi

Yasemin'ın Tatlı Aşkı

Cemile

Köroğlu

Köşeyi Dönen Adam

Asiye Nasıl Kurtulur

Acı Hatıralar

Kızıl Vazo

Menekşe Gözler

Aşktan da Üstün

Kara Gözlüm

Darıldın mı Cicim Bana

Ateş Parçası

Güllü

Unutulan Kadın

Yedi Kocalı Hürmüz

Cemo

Utanç

Köle

Zulüm

Gelinlik Kızlar

Günahsızlar

Kambur

Mevlana

Zavallılar

Kuma

Salako

İşte Hayat

Çapkın Hırsız

Deli Yusuf

Baş Belası

Tuzak

Adı Vasfiye

Baskın

Selvi Boylum Al Yazmalım

Kibar

Feyzo

Minik Serçe

Zeyno

Adak

Arkadaşım Şeytan

Ölü Bir Deniz

Berdel

Fransız Sinemasından Yılmaz'a saygı

Atıf Yılmaz'ın ölümü, Fransa'da üzüntüyle karşılandı. Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan, Avrupa'nın ikinci en eski sineması olarak bilinen ve sanatsal ağırlıklı filmleri gösterime sunmasıyla tanınan Odyssee sineması tarafından yapılan açıklamada, "100'den fazla filme imza atmış Yılmaz'ın kaybının, Türk sineması olduğu kadar, dünya sineması için de kayıp olduğu” belirtildi. Fransız sinemaseverlerin, Strasbourg'da düzenlenen Türk sinema günlerine zaman zaman katılan Yılmaz'ı yakından tanıdığı ifade edilen açıklamada, "ünlü yönetmenin bu etkinliklerde gösterilen filmlerinin Strasbourglu sanatseverleri her seferinde büyülediği” kaydedildi. Yılmaz'ın son filmi “Eğreti Gelin”, geçen yıl Strasbourg'da düzenlenen sinema günlerinde gösterilmiş ve büyük beğeni kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!