Atıf Yılmaz’a dünya sinemasından saygı

Güncelleme Tarihi:

Atıf Yılmaz’a dünya sinemasından saygı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2006 00:00

Türk sinemasında 100’den fazla filme imza atan Atıf Yılmaz bugün toprağa veriliyor. Ünlü yönetmenin ölümü Fransa’da da büyük üzüntü yarattı. "Yılmaz’ın kaybı Türk sineması için olduğu kadar dünya sineması için de büyük kayıptır" denildi.

Haberin Devamı

TÜRK sinemasıyla özdeşleşmiş büyük usta Atıf Yılmaz, dün gece evinde yaşama veda etti. Mide kanseri tedavisi gören Yılmaz’ın cenazesi bugün İstanbul’da toprağa verilecek. Atıf Yılmaz için bugün saat 10.00’da Beyoğlu Emek Sineması’nda tören düzenlenecek. Teşvikiye Camii’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Yılmaz, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Türk sinemasında 100’den fazla filme imza atan yönetmen Atıf Yılmaz, birçok ünlü yönetmenin yetişmesinde de pay sahibi oldu.

Odyssee açıklama yaptı

Atıf Yılmaz’ın ölümü, Fransa’da da üzüntüyle karşılandı. Fransa’nın Strasbourg Kenti’nde bulunan, Avrupa’nın ikinci en eski sineması olarak bilinen ve sanatsal ağırlıklı filmleri göstermesiyle tanınan Odyssee sineması tarafından yapılan açıklamada, "100’den fazla filme imza atmış Yılmaz, Türk sineması için olduğu kadar, dünya sineması için de kayıp" denildi. Fransız sinemaseverlerin, Strasbourg’da düzenlenen Türk sinema günlerine zaman zaman katılan Yılmaz’ı yakından tanıdığı ifade edilen açıklamada, ünlü yönetmenin bu etkinliklerde gösterilen filmlerinin sanatseverleri her seferinde büyülediği kaydedildi. Yılmaz’ın son filmi "Eğreti Gelin", geçen yıl Strasbourg’da düzenlenen sinema günlerinde gösterilmiş ve büyük beğeni kazanmıştı.

Selvi Boylum Al Yazmalım izlenme rekorları kırmıştı

100’den fazla esere imza atan Atıf Yılmaz’ın önemli filmlerinden bazıları şunlar: Selvi Boylum, Al Yazmalım (1977), Adak (1979), Berdel (1990), Mine (1982), Bir Yudum Sevgi (1984), Adı Vasfiye (1985), Ah Belinda (1986), Düş Gezginleri (1992), Eğreti Gelin (2004)

Türkan Şoray

Ben onu yaşıyor diye düşünüyorum


Daha üç gün önce evine gittim, gördüm kendisini. Benim hem meslek hayatımda çok büyük önemi vardı, hem de özel yaşamımda ayrı dosttuk. Deniz Türkali ile onların nikah şahidiydim. Çok şeyi paylaştık. Onu hala yaşıyor diye düşünüyorum.

Ünlü yönetmen için ne dediler

Hülya Koçyiğit:

Haberin Devamı

İyi filmlerimde onun imzası var

Türk sineması deyince ilk akla gelenlerden biriydi. Çok eser verdi, çok çeşitli türde film yaptı. Birçok genç sinemacıyı yetiştirdi. 1980’li yıllarda kadın filmlerini de gündeme getirdi. Ben 5-6 film yaptım. Hepsi de birbirinden güzel. O da eserleriyle yanımızdan ayrılmayacak.

Tarık Akan:

Haberin Devamı

Laik, demokrat sanat adamıydı

Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney’den Zeki Ökten’e kadar onlarca değerli yönetmenler yetiştirmiş, çok değerli oyuncuları sinemaya armağan etmiş bir ustamızdı. Benim çok sevdiğim ’Adak’ diye bir filmim vardır hocamla. O dönemde Türkiye’deki dini eğitimin ne kadar yanlış olduğunu anlatan önemli bir filmdi. Atıf hoca laik, demokrat bir sanat adamıydı. Hepimizin başı soğolsun.

Fatma Girik:

Altın Koza’da onur ödülü alacaktık

Birlikte Adana Altın Koza Film Festivali’nde onur ödülü alacaktık. Biz çok filmde birlikte çalıştık. Memduh da (Ün) hasta, ona nasıl üzüldü anlatamam. Onlar, 50 yıldır arkadaşlar, çok üzgünüm birşey diyemiyorum. Tütün Türk sinemasının ve sinemaseverlerinin başı sağolsun.

Kadir İnanır:

Haberin Devamı

Önemli filmlerinde başrol oynadım

Çok önemli filmlerinin başrol oyuncusuyum ben. Yani ’Kambur’, ’Utanç’, ’Selvi Boylum Al Yazmalım’, ’Bir Yudum Sevgi’ gibi Atıf Yılmaz’ın bugün yaptığı yüzlerce film içinde en öne çıkan filmlerde yer aldım. Bu dünyadan tabii herkes göçüp gidecek ama önemli olan bu uzun yolculukta insanların bıraktıkları eserlerdir. Değerli ağabeyimizdi. Allah’tan rahmet diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!