Ateş Çemberi'ndeki ülke Şili

Güncelleme Tarihi:

Ateş Çemberindeki ülke Şili
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2010 16:10

Dünyanın en yoğun sismik faaliyetlerinin yaşandığı 'Ateş Çemberi'nde bulunan Şili için uzmanlar 8.8 büyüklüğündeki depremin son felaket olmayacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

 

Haiti depreminden yaklaşık 1,5 ay sonra yaşanan dev Şili depremi dünyada büyük bir şok ve korku yarattı. Ancak 8.8 büyüklüğündeki deprem uzmanlar için uzun zamandan beri beklenen bir felaketti.                  

 

Şili, Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen tam 40 bin km uzunluğundaki  “Ateş Çemberi” olarak bilinen Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alıyor. Ateş Çemberi, Dünya’da yaşanan depremlerin yüzde 90’ından sorumlu olan düzensiz yer tabakalarının bulunduğu bölge olmasının yanı sıra, dünyanın en aktif yanardağlarını içeriyor.

Haberin Devamı

 

Çemberin yarattığı diğer bir tehdit unsuru ise dev dalgalar olarak da bilinen tsunamiler. Pasifik Okyanusu kıyıları boyunca uzanan çember, neden olduğu depremlerin merkez üstünden yayılan çok büyük tsunamiler oluşmasına neden oluyor. Bilim insanları, 2004 yılında Endonezya adası Sumatra’da yaşanan 9,3 büyüklüğündeki deprem ardından oluşan dev dalgaların, şimdi Pasifik kıyılarından görülmesinden endişe ediyor.

 

En az 300 kişinin ölümüne neden olan Şili depremine, Ateş Çemberi içindeki en güçlü fay hattı neden oldu. Halkada yer alan Nazka Plakası'nın, Güney Amerika Plakasına sürterek aralarında bulunan fay hattının kırılmasına yol açması, 8.8 büyüklüğündeki depremi tetikledi.

 

/images/100/0x0/5641c806f018fb2f2cd36b5b

ŞİLİ DEPREMLERE HAZIRLIKLI

1960 yılında Valdivia kentini vuran ve iki bin kişinin hayatına mâl olan deprem Dünya tarihinde kayıt edilmiş en şiddetli yer sarsıntısıydı. Şili, 1973’ten bu yana 7.0 ve daha üzerinde büyüklüğe sahip olan 13 deprem daha atlattı.

 

Onlarca yıl depremlerle boğuşan Şili, şehirlerini depreme dayanıklı yapılarla inşa etti. Bu hazırlık, Haiti depreminden bin kat daha güçlü olan sarsıntıda ölü sayısının çok daha az olmasını sağladı.

 

ALTI HAFTADA 2 DEPREM

Bilim insanları Haiti depreminin altı hafta sonrasında yaşanmasına rağmen, iki farklı fay hattında yaşanan Haiti ve Şili depremlerinin birbirleriyle bağlantılı olmadığını belirtti. Birçokları yaşanan iki depremin ardından Dünya’nın bir sismik felaket dönemine gireceği korkusunu duyarken, bu tehdit sadece Şili halkı için tehdit oluşturuyor.

 

Dünyanın volkanik ve sismik aktivitelerinin en yoğun olduğu Ateş Çemberi’nin içinde oturan Şili’yi gelecekte ne beklediği bilinmezken, dünya devletleri depremlere ne kadar hazırlıklı oldukları konusuna artık daha ciddi odaklanıyor.

 

TSUNAMİ TEHLİKESİ

Depremin merkez üstünün kıyıdan açık bir noktada olması, Şili dışındaki Pasifik ülkelerini de tehdit ediyor. Kıyı bölgelerine yaklaştıkça yüksekliği ve hızı artan tsunami dalgaları, okyanusta neredeyse bir jet kadar hızlı ilerliyor. Bu durum, tehlikenin farkında olunsa bile ada ve kıyılarda bulunan yerleşim birimlerine çok az bir hazırlık süresi tanıyor.

 

2004 yılında Hindistan Okyanusu havzasını vuran tsunami felaketi, hazırlıksız olan bölgede iki yüz binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu. Dalgaların vurduğu Sri Lanka, Tayland ve Endonezya gibi ülkeler, bugün tetikte bekleyen Hawaii’ye kıyasla tehlikeyi fark edememişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!