Atatürk, İnönü ve Bayar'ın özel kalem müdürü öldü

Güncelleme Tarihi:

Atatürk, İnönü ve Bayarın özel kalem müdürü öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2004 01:44

Bir canlı tarih daha aramızdan ayrıldı. Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın ‘‘kalem-i mahsusası’’ (Özel kalem müdürü) Haldun Derin, 92 yaşında öldü.

Haberin Devamı

ROBERT Kolej'den mezun olan, Ankara Hukuk Fakültesini bitiren Haldun Derin, Çankaya Köşkü'nde 1933 yılında şifre 2'nci katibi olarak göreve başladı. Derin, Atatürk'ün desteğiyle İsviçre'nin Lozan kentinde iktisat doktorasına başladı. Ancak Atatürk'ün ani ölümü üzerine derhal ülkeye dönmesi istenen Haldun Derin, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün özel kalem müdürlüğüne getirildi. Derin, bu yıllarda, İnönü-Churchill buluşmasının da aralarında bulunduğu pek çok tarihi olaya tanıklık etti. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın da 1 yıl özel kalem müdürlüğünü yapan Haldun Derin, İnönü kabinesi döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı. İktidar değişince getirildiği Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyeliğinden emekli oldu.

Mütevazı kişiliğiyle tanınan Haldun Derin, bir toplantıda görerek aşık olduğu ressam Hasan Vecih Bereketoğlu'nun kızı Fatma Hanım'la evlenirken gösterişi sevmediği için düğün daveti yapmaktan kaçınmış, düğün için harcayacakları parayla verem hastası bir kadını tedavi ettirmişti. 57 yıllık hayat arkadaşını geçtiğimiz cuma günü kaybeden Fatma Derin, şunları anlattı:

'Gerçek bir beyefendiydi. Bana 57 yıllık evliliğimiz boyunca bir kez kötü söz söylemedi. Her seyahatinde manyetolu sahra telefonuyla evini arar hal hatır sorardı. Ayrıca kendisi muazzam derecede dürüst ve mütevazı bir beyefendiydi. Örtülü Ödenek sorumluluğu gibi, pek çok önemli görevlerde bulunmasına rağmen hiçbir mal varlığı edinecek birikimi olmadı. Sadece Akçakoca'da bir arsası vardı, onu da Mehmetçik Vakfı'na bağışladı.‘‘

Haberin Devamı

Emekliliğinde kitap yazdı ünlü yazarlar çevirdi


Haldun Derin, emeklilik yıllarında Yunus Nadi Ödülü alan Türkçe'deki Gelişmeler, Türkiye'de Devletçilik, Çankaya Özel Kalemini Anımsarken adlı kitapları yazdı. William Shakespeare'in Fırtına, Windsor'un Şen Kadınları, Adam Smith'in Milletlerin Zenginliği, George Orwell'in 1984, Willa Cather'in Bir Hanımefendi Vardı adlı kitaplarını Türkçe'ye çevirdi.

Babası çay tarımının önderi

Haldun Derin, Ruslar tarafından Batum'da kurulan çay fabrikalarını incelemek için gittiği gezi dönüşünde cebinde getirdiği çay tohumlarını Rize'ye eken ve aldığı olumlu sonuç üzerine Batum'dan 500 bin tohum getirip eski adıyla Garal Dağı'nda 15 dekarlık alana ektiren Zihni Derin'in oğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!