Atatürk filmine Oscarlı yapımcı eli deÄŸdi

Güncelleme Tarihi:

Atatürk filmine Oscarlı yapımcı eli değdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 11:30

Oscar ödüllü yapımcı Branco Lustig ikinci Schindler'in Listesi dediği Atatürk filmi çekecek.

Haberin Devamı

Ä°ngiltere’de yaÅŸayan Türk yönetmen Fuad Kavur,Â2 yıldır üzerinde çalıştığı ‘Atatürk’ filmi için, iki Oscar ödüllü Yugoslav asıllı ünlü yapımcı Branko Lustig ile anlaÅŸtı. Schindler’s List ve Gladiator filmleriyle ‘En Ä°yi Film’ dalında Oscar alan ve Hollywood’un ödüle doymayan yapımcısı olarak tanınan Branko Lustig(77) ile Atatürk filmini çekmeye karar veren Kavur, çekimlere 2011 yılının yaz aylarında Macaristan’da baÅŸlanacağını söyledi.

Hannibal, American Ganster, Kingdom of Heaven gibi unutulmaz filmlere de imza atan Branco Lustig ile Atatürk filmi için imza atıp, el sıkışan Türk yönetmen, ‘Ben buna kader diyorum’dedi.

 

Fuad Kavur, Branco Lustig ile çalışmaktan onur duyduÄŸunu söylerken, ünlü yapımcının tüm zamanını Atatürk filmine verdiÄŸini itiraf etti. ‘Branco, beraber yapacağımız Atatürk filmini ikinci bir Schindler’s List olarak görüyor’ diyen Kavur, çok heyecanlandığı iÅŸbirliÄŸi için ÅŸunları söyledi: ‘Branko Lustig’i,ÂMemed’in çekimlerinde tanıdım. Çok ciddi ve iÅŸini çok iyi bilen bir prodüktör. Branko, Aushwitchz’den canlı çıkmayı baÅŸarmış birisi. Bu yüzden, fazla tartışmaya gerek yok!!! Bizim çekimlerimiz sırasında 5 günlük hava ÅŸartlarının kötüleÅŸmesine raÄŸmen çekimler durdurulsa da 10 haftalık çekim süresini, bir gün önce bitirdi.'

Haberin Devamı

 

YAPIMCILIÄžINI YAPTIÄžI FÄ°LMLER OSCAR ALDI

 

Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından, NewYork’a gitti. Yapımcılığını yaptığı filmler iki Oscar aldı. Yaptığı filmlerin tümü oldukça başarılı filmler. Komünist bir rejimden çıkmasına rağmen, her alanda çok başarılı olan bir isim. Şimdi de tüm zamanını Atatürk projesine veriyor. Beraber yapacağımız filmi ikinci bir ‘ Schindler List’ olarak görüyor, bir çok jenerasyonun geri dönüp izleyebileceği bir film yapmak istiyor.

 

Atatürk filmine Oscarlı yapımcı eli değdi
 

 

Dünyaca ünlü yönetmen Sir Peter Ustinov’a ait Peter Ustinov Productions adlı film yapım şirketinin yıllarca yöneticiliğini yapan Fuad Kavur, bir çok filmin yönetmenliğini de yaptı. Yakın ilişki içinde olduğu İngiliz ve Amerikalı yapımcı arkadaşlarının ısrarıyla ve Atatürk’e olan büyük sevgisiyle böyle bir projeye imza atan Fuad Kavur, ‘ Atatürk’le ilgili bazı projeler hayata geçirildi. Ancak, biz Atatürk’ü uluslararası arenada ilgi çekecek farklı bir senaryoyla tanıtmak istedik. Atatürk gerçekten çok büyük bir devlet lideri. Çok yönlü bir devlet adamı. Bana arkadaşlarım, sen yıllardır yurtdışında yaşıyorsun. Türkiye koşullarını çok iyi biliyorsun. Büyük Önder’i tarafsız bir dille anlatabilirsin, dediklerinde ikna oldum. İlk senaryoyu 7 ay evden çıkmadan yazdım. Ama sonradan eksiklikler olduğunu fark ettim. Tam 2 yıldır, bu projenin üzerinde çalışıyorum’dedi.

 

 

Haberin Devamı

Atatürk filmine Oscarlı yapımcı eli değdi

 

 

Peter Ustinov ile birlikte çektiÄŸi Ä°nce Memed(Memed My Hawk) filminin, Londra’daki Kraliyet Galası Unisef yararına verilirkenÂbir çok aristokrat ve film eleÅŸtirmeninden tam puan alan Fuad Kavur, yapımcı Branko Lustig ile Yugoslavya’da tanıştığını anlattı. Merhum yönetmen Ömer Kavur’un amcasının oÄŸlu olan Fuad Kavur, Branko Lustig’e, Ä°nce Memed filminde bir de rol vermiÅŸti. Ä°kili, sonraki yıllarda arkadaÅŸlıklarını sürdürürken, yolları Atatürk filmi için tekrar kesiÅŸti.

  

ATATÜRK FİLMİ İÇİN DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ

 

Hayata geçirilen Atatürk filmleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçınan yönetmen Fuad Kavur, ‘ Amacımız kimseyi eleştirmek değil. Ben, yıllardır İngiltere’de yaşıyorum. Hollywood’da çok yakın arkadaşlarım var. Bizim yapacağımız Atatürk filmi, uluslararası boyutda bir film olacak. Tabi, bunun için devletden destek de bekliyoruz’dedi.

Haberin Devamı

 

/images/100/0x0/55eb3087f018fbb8f8b1254f
Kavur ve Branko Lustig, yapımcı olarak kontratlarını Hollywood’da imzaladıktan sonra yaz aylarında Zagrep’te buluşup, oradan Macaristan’a geçtiler. Bundan sonrasını yönetmenin ağzından dinleyelim:

 

-Atatürk filmini Macaristan’da çekmeye karar verdiniz. Hem de yanınıza Oscar’a doymayan ünlü yapımcı Branko Lustig’i de alarak. Neden Macaristan?

 

-Macarlar yabancı filmleri Macaristan’a getirmek için yüzde 30 sübvansiyon veriyorlar.ÂAyrıca teknik bakımdan son derece ileri imkanları var. Evita filmi tamamiyle orada çekilmiÅŸti. Bu nedenle, çekim olarak Macaristan’a karar kıldık. Ama, Türkiye’de ve baÅŸka yerlerde de çekimlerin yapılacağı sahneler olacak.

Haberin Devamı

 

-Atatürk’ü oynaması için Daniel Craig’e teklif gittiÄŸi de konuÅŸulmuÅŸtu. Hatta ben de kendisiyle James Bond serisinin sonuncusu olan Quantum of Solace filmi için röpörtaj yaptığımda, ‘ Atatürk’e ve yaptıklarına çokÂsaygı duyuyorum’ demiÅŸti. Hala, bu teklif gündemde mi?

 

-Biliyorsunuz, Hollywood’da bir aktörün bir rolü kabul etmesi çeşitli aşamalardan geçiyor. İmza atılmadan konuşmak yanlış olur. Zaten o dönem, elimizdeki senaryo da yeterli değildi. Ama, 2 yıldır senaryo üzerinde çalışıyoruz. Senaryo, sinemada en önemli unsurdur. Son derece iyi bir senaryo hazır olmadan Atatürk gibi bir konu film olamaz. Bu nedenle, senaryonun üzerinde iki yıldır beraber çalıştığım bir başka isim var. Atatürk senaryosu ikimize ait.

Haberin Devamı

 

Atatürk filminin senaryosunu sizinle yazan diğer yazar kim?

 

-Ünlü yazar Frederick Raphael. O da Oscar kazanmış biri. Stanley Kubrick’in unutulmaz filmi, ‘ Eyes Wide Shut’ın yazarıdır kendisi. Frederick ile beraber ciddi bir senaryo yazdık. Üzerinde çok çalışılmış bir senaryo.

 

Peki, sizin çekeceğiniz Atatürk filminin özü itibariyle nasıl bir teması olacak?

 

-Senaryonun ana teması laiklik olacak. Laiklik, ‘ Din ile devlet idaresinin ayrılması’ fikridir. Senaryo bu fikrin Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’na katılmış en yakın arkadaşı ile arasının nasıl açılmasına sebep olduğunu anlatıyor.

 

Türkiye’nin ve hatta dünyanın bugünkü problemini ele almayan bir Atatürk senaryosu, sinemasevere ilginç gelmez, sadece kuru bir tarih dersi olur. Sinemaseverlerin merak ettiği bir senaryoda içinde insan dramı olan bir hikayedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!