Atatürk düşmanı kurucu

Güncelleme Tarihi:

Atatürk düşmanı kurucu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2001 01:38

Atatürk'e bağlılık yemini eden Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucularından olan Prof. Aydın Dumanoğlu, tam bir Atatürk düşmanı...

KTÜ Rektörlüğü sırasında şeriatçı kadrolaşmaya gözyuman Dumanoğlu, Atatürk'e ‘‘Kefere Kemal’’ diyen Doç. Bekaroğlu'nu koruyup, kollamıştı.

Programında, ‘‘Partimiz, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmanın en önemli vasıtası olarak algılar ve bunu toplumsal barışın bir unsuru olarak görür’’ denilen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurucularından Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, ‘‘Atatürk düşmanı’’ çıktı. Atatürk'e düşmanlığı, Danıştay tarafından da tescil edilen yenilikçi Dumanoğlu'nun yargılanması, halen Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski Rektörü Dumanoğlu hakkında, ‘‘Şeriatçı kadrolaşmaya göz yumduğu’’ gerekçesiyle YÖK tarafından Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulunuldu. Hürriyet, Dumanoğlu'nun, 1995 ve 1996 yıllarında rektörlük icraatlarını ortaya koyan Danıştay kararını ele geçirdi. Buna göre, Dumanoğlu, hakkında açılan 14 iddialı soruşturma sonunda kurulan YÖK Başkanlığı Memurin Muhakematı Komisyonu'nun, 3 iddiayla ilgili ‘‘lüzumu muhakeme’’ kararına itiraz için Danıştay'a başvurdu.

DANIŞTAY REDDETTİ

Danıştay 2. Dairesi, YÖK Memurin Muhakematı Komisyonu'nun kararını aynen onaylarken, Dumanoğlu'nun itirazını reddetti. Danıştay, Dumanoğlu'nun, TCK'nın 80, 230, 235 ve 240. maddeleri uyarınca lüzumu muhakemesine ve yargılanmasının Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına oybirliğiyle karar verdi. Dumanoğlu'na mahkeme yolu açan Danıştay kararında, FP'nin kapanmasının ardından kurulan Saadet Partisi'ne geçen Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu'nu kayırmaktan da yargılanmasına onay verdi. YÖK, KTÜ TIP Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Bekaroğlu hakkında yayın kurulu üyesi de olduğu bir radikal islamcı dergide yer alan makalesinde Atatürk'e, ‘‘Kefere Kemal’’ diye hakaret ederek ‘‘şeriat, İran ve Humeyni'ye övgüler yağdırdığı’’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak, dönemin Rektörü Aydın Dumanoğlu, uyarılara karşın Bekaroğlu hakkında hiçbir işlem yapmamıştı.

Şeriatçı doçenti profesör yaptırdı

AKP'nin 74 kurucusundan biri olan Dumanoğlu'nun yargılanmasına neden olan ve Danıştay'ın da yargılanmasına karar verdiği iddialar şöyle:

KORUDU

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a muhalefet ettiği ve Anayasa ile belirlenen Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerine karşı suç işlediği öne sürülen Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Mehmet Bekaroğlu hakkında yetkili ve görevli makamlara suç duyurusunda bulunmamak.

PROF. YAPTI

Mehmet Bekaroğlu'nun profesörlüğe yükseltilmesi ve kadroya atanmasına ilişkin olarak Trabzon Bölge İdaresi Mehkemesi'nce verilen yürütmenin durdurulması kararına karşı, hukuk müşavirliğinden görüş istemeksizin anılan karara itiraz edilmemesi için emir vermek ve üniversite yönetim kurulunun profesörlüğe yükseltilmemesi yönündeki kararı ve mahkeme kararına rağmen Mehmet Bekaroğlu'nu profesörlüğe yükseltip kadroya, atamak.

KOLLADI

KTÜ'nün kuruluş yıldönümü törenlerinde yasadışı bölücü nitelikte slogan atan ve elektrik trafosunu tahrip etmek suretiyle kamu malına zarar veren eylemciler hakkında gerekli işlem yapmayarak delillerin de karartılmasına neden olmak.

ÇARŞAFA İZİN

Üniversite hastanesinde türban ve kara çarşafla çalışılmasına gözyummak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!