Atatürk, BM’ye en güzel Genel Sekreter olurdu

Güncelleme Tarihi:

Atatürk, BM’ye en güzel Genel Sekreter olurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2013 00:00

NEW York Times gazetesinin İstanbul bürosu kurucusu olan ve halen Boston Universitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü profesörü olan Stephen Kinzer, ABD’de düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, “Atatürk, BM’ye çok iyi bir Genel Sekreter olurdu” dedi.

Haberin Devamı

New Jersey Eyaleti Stvens Teknoloji Enstitüsü’nde, düzenlenen iki günlük konferansta, Birleşmiş Milletlerin 2000 yılında, 2015 hedefli tespit ettiği sekiz kalkınma maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün uyguladığı ilkeler arasındaki ilişki üzerinde duruldu.

Konferans, “Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Öncüsü: Atatürk” adı altında, Türkiye dahil, dört ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçileri ve “Hilal ve Yıldız” isimli meşhur kitabın yazarı, Amerikalı gazeteci ve öğretim görevlisi Stephen Kinzer’in katılımıyla yapıldı. Konferansın ilk günü Atatürk’ün “Yurtta Barış - Dünyada Barış” sözüyle Binyıl Kalkınma Hedeflerinin aynı doğrultudaki sekizinci maddesinin ortak temasına ithaf edilirken, panelin açılış konuşması Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Halit Çevik tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

Stephen Kinzer, Atatürk’ün zamanı aşan öngörüsüne vurgu yaptığı konuşmasında, “Bazı liderler hayatın kendisini sürüklemesini reddeder, bize buyurduklarından hoşlanmazlar. Onlar hayatı kontrol ederler ve yaşadıkları zamanda yapmak istediklerini gerçekleştirirler. Atatürk bunun için güzel bir örnektir” dedi. “Atatürk emekliye ayrıldığı dönem eğer Birleşmiş Milletler kurulmuş olsaydı, BM’ye çok iyi bir Genel Sekreter olurdu” diyen Kinzer, Cumhuriyetin kurucusunun etrafındaki ender kadınlardan biri olan Halide Edip Adıvar’ın, “Atatürk’ün etrafında daha entelektüel insanlar vardı ama onlar normal insanlardı. Atatürk ise başkaydı” sözlerine yer verdi. Kinzer, İran başta olmak üzere, bir çok ülkenin Atatürk’ün yaptıklarını taklit ettiğini ama başarısız olduklarını kaydetti. Kinzer, Atatürk’ün yaklaşık 80 yıl önce gerçekleştirdiği ilkelerin bugün hala Birleşmiş Milletler’in gerçekleştirmeye çalıştığı Milenyum Kalkıma Planları arasında olduğunun altını çizdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!