Güncelleme Tarihi:
IRK, DİL, DİN AYRIMI YOK
Atatürk’ün “yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi doğrultusunda dünya barışına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet etme koşulu aranacak ödülde ırk, dil, renk, cinsiyet, din, milliyet gibi ayrımlar gözetilmeyecek. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşacak ödül kurulunun belirleyeceği isme verilecek ödül, Atatürk’ün rölyefi işlenmiş bir plaket, ödül rozeti ve beratıyla paradan oluşacak.
ÖDÜL TÖRENİ 19 MAYIS’TA
Aday olmak isteyenlerle aday gösterme hakkı bulunanlar, gerekçelerini de ekleyerek ödül verilecek yıldan önceki 29 Ekim gününe kadar Yüksek Kurum Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’na başvuracak. Bakanlar Kurulu, Ödül Kurulu’nca önerilen adaylar arasından bir kişiyi cumhurbaşkanının onayına sunacak. Nihai karar cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra 23 Nisan günü açıklanacak. Ödül töreni 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı günü ya da cumhurbaşkanının uygun göreceği diğer bir günde düzenlenecek. Ödülü de Cumhurbaşkanı ya da yetkili kılacağı kişi verecek.
1984 yılında çıkarılan bir tüzüğe göre dağıtılan ödül en son 2000 yılında verilmiş, o tarihten bu yana da mevzuat değişikliği çalışmaları nedeniyle verilmemişti. Yapılan değişiklikle de ödüle dayanak oluşturan tüzük, yönetmeliğe dönüştürüldü.
MANDELA REDDETMİŞTİ
İlk kez 1986’da dönemin NATO Genel Sekreteri Joseph Luns’a verilen ödül, 1987’de Federal Almanya Cumhurbaşkanı Richard Von Weizsaecker, 1989’da Japon Prensi Takahito Mikasa, 1990’da 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1992’de Güney Afrika Ulusal Kongresi Başkanı Nelson Mandela, 1995’de Kızılay, 1996’da UNICEF, 1997’de Bosna-Hersek Türk Barış Gücü Görev Kuvveti, 1998’de Prof.Dr. Bernard Lewis, 1999’da Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 2000’de de Denktaş’a verildi. Mandela’nın geri çevirdiği ödül 1988, 1991, 1993, 1994 yıllarında ise verilmemişti.