Atatürk Barış Ödülü 15 yıl sonra yeniden

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Barış Ödülü 15 yıl sonra yeniden
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 00:52

Atatürk Uluslararası Barış Ödülü 15 yıl aradan sonra yeniden verilecek. Konuya ilişkin yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Ödül, sonu 0 ve 5 ile biten yıllarda verilecek. Buna göre 2015’de verilecek ödül en son 2000 yılında eski KKTC Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’a verilmişti. Atatürk’ün “yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi doğrultusunda dünya barışına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet etme koşulu aranacak ödülde ırk, dil, renk, cinsiyet, din, milliyet gibi ayrımlar gözetilmeyecek. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşacak ödül kurulunun belirleyeceği isme verilecek ödül, Atatürk’ün rölyefi işlenmiş bir plaket, ödül rozeti ve beratıyla paradan oluşacak.

ÖDÜL TÖRENİ 19 MAYIS’TA

Aday olmak isteyenlerle aday gösterme hakkı bulunanlar, gerekçelerini de ekleyerek ödül verilecek yıldan önceki 29 Ekim gününe kadar Yüksek Kurum Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’na başvuracak. Bakanlar Kurulu, Ödül Kurulu’nca önerilen adaylar arasından bir kişiyi cumhurbaşkanının onayına sunacak. Nihai karar cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra 23 Nisan günü açıklanacak. Ödül töreni 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı günü ya da cumhurbaşkanının uygun göreceği diğer bir günde düzenlenecek. Ödülü de cumhurbaşkanı ya da yetkili kılacağı kişi verecek.
Yapılan değişiklikle de ödüle dayanak oluşturan tüzük, yönetmeliğe dönüştürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!