Tuncay YILDIRIM / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 00:00
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yurtdışında, özellikle Almanya’da yıllardır boş olan eğitim ataşelikleri kadrolarına atama için yönetmelik çıkardı. Yönetmelikte, yabancı dil koşulunu kaldıran ve Bakanlık dışından personel atamaya imkân veren bir madde var. Buna göre Almanya’ya Almanca veya İngilizce bilmeyen eğitim ataşesi atanabilecek.
ALMANYA’da uzun süredir boş olan eğitim ataşeliklerine atamalar, önümüzdeki yılın başından itibaren yapılacak. Şu anda 30 bini üniversiteli olmak üzere yaklaşık 500 bin Türk öğrencinin bulunduğu Almanya’da Eğitim Müşaviri yok. 13 Başkonsolosluğun hiçbirinde de eğitim ataşesi bulunmuyor. MEB’in yurtdışı teşkilatı kadrolarına eğitim müşaviri ve eğitim ataşesi olarak atanacak personele ilişkin yönetmelik 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik, eski uygulamaya eklenen bir maddeyle ataşe atamalarını kolaylaştıracak. Eğitim ataşelikleri için aranan dil ve mesleki yeterlilik noktasındaki kısmen çok ağır koşullar yeni yönetmelikteki bir maddeyle aşılacak. Eskiden ataşe adaylarından çok iyi derecede İngilizce, Almanca ya da Fransızca dil koşulu ve üst düzey yöneticilik şartı aranıyordu. Şimdi ise MEB’de üst düzey bir görevli ya da eğitim fakültesi öğretim üyesi, yabancı dil bilgisi de dahil hiçbir şart aranmadan, sınav yapılmadan ataşe olarak atanabilecek. Yeni yönetmeliğe göre, ataşe olarak MEB personeli dışından da atama yapılabilecek.
Çelişkili yönetmelik
Atanacak personele ilişkin aranan şartlar, aynı yönetmeliğin 19’uncu maddesinde yok sayılıyor. Yabancı dil şartlarının belirlendiği 7’nci maddede ataşe adaylarının yabancı dil düzeyleri bazı şartlara bağlanıyor. 7’nci maddede şöyle deniliyor: “Öncelikle görev yapılacak ülkenin resmi dili olmak üzere, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça dillerinden birinde veya görev yapılacak ülkenin resmî dilinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan en az 70 puan alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır. Yurt dışında Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birinde veya görevlendirileceği ülkenin resmî dilinde eğitim yapan üniversitelerde doktora yapmış olanlar yabancı dil şartını yerine getirmiş sayılır.”
19’uncu madde ise şöyle: “Bakanlık kadrolarında Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Müsteşar Yardımcısı, Rehberlik ve Denetim Başkanı, Strateji Geliştirme Başkanı ve Genel Müdür kadrolarında asaleten görev yapmış olanlar ile üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğretim üyesi olarak görev yapmış olanlar, eğitim müşavirliği ve eğitim ataşeliği kadrolarına 5’inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri ile 7’nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlar aranmaksızın ve yazılı sınav ile mülakata tâbi tutulmaksızın atanabilirler.”
Türkçe’yi olumsuz etkiliyor
TÜRK veli derneklerinin Türkçe’nin Alman okullarında müfredat dersi olarak okutulmasına yönelik girişimlerinin olumlu sonuçlanabilmesi için Eğitim Ataşelikleri’ne büyük görev düşüyor. Alman tarafının muhatap kabul edeceği ve ders materyallerinin hazırlanmasında katkı sunabilecek ataşelerin bulunmaması Türkçe derslerinin geleceğini olumsuz yönde etkiliyor.