Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2011 16:03
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin en geniş ağa sahip, en önemli kurumlarından biri. Bakanlığın her adımı hem on binlerce öğretmeni, hem de milyonlarca öğrenciyi etkiliyor.
Öğretmenlerin pekçok sorunu var.Â
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, canlı yayın için CNN Türk'e konuk oldu. Soruları yanıtladı. Hemen ardından da, Bakan Dinçer'le sohbet etme imkanı bulduk. Öğretmenlerin sosyal medyayı kullanarak duyurmaya çalıştıkları sorunlarını doğrudan Bakan Dinçer'e yönelttik. İşte yanıtları.
Öncelikle atamanamayan öğretmenler.
Bakan Dinçer, atanamayan öğretmenler konusunda umut vermedi. Açık konuştu:
"Atanamayan öğretmenler kendi kabiliyetlerine uygun alternatif işlere yönelsinler" dedi ve ekledi:
"kamuyu istihdam alanı olarak görmekten vazgeçilmeli,atanamayan öğretmenler özel sektöre de bakmalı".
Bir başka önemli konu, eş durumu ya da başka özel nedenlerden dolayı görev yaptıkları yerin değişmesini bekleyen öğretmenlerin durumu. Öğretmenler, yarı yıl tatili sırasında, yani Şubat ayında "özür ataması" yapılıp yapılmayacaklarını merak ediyorlar.
Ancak Bakan Dinçer, bu konuda da ümit vermedi;
"Özür atamaları Haziran ayında yapılacak" dedi. Şubat ayında özür ataması bekleyen öğretmenlerden Haziran ayına kadar yani altı ay daha "fedakarlık" istedi.
Bakan'ın bu duruşunun ardında, öğrenciler konusundaki endişeleri yer alıyor. Eğitim dönemi sürerken öğretmen değişiminin, öğrenciler için büyük zorluk çıkaracağına, öğretmenine alışan öğrencinin yeni bir öğretmene alışmasının zaman alacağına, üstelik yıl ortasında ataması yapılan öğretmenin yerine yeni atama yapmanın zaman alacağına, bu sürede eğitim verilemeyeceine inanılıyor.
Bir de tabii istatistikler var;
Bakanlık kaynaklarına göre Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda öğretmenlerin görev yapma süresi ortalama bir yıl. Bu sürenin, hem eğitim kalitesi, hem de öğrencilerin durumu açısından sıkıntı verici olduğuna inanılıyor Milli Eğitim Bakanlığında.
Â
STAJYER ÖĞRETMENLERİN DURUMU
Â
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le sohbette, Van depreminde hayatını kaybeden stajyer öğretmenlerin özlük hakları konusunu da konuşuyoruz. Asaletleri tasdik olmadan vefat eden stajyer öğretmenlerin yakınlarına maaş bağlanamıyor, devlet memuru haklarından da yararlanamıyorlar. Acaba bu konuda bir yasal düzenleme olacak mı?
Bakan Dinçer, vefat eden stajyer öğretmenlerin durumu konusunda "devlet yardımları" aracılığıyla bir çözüm arandığını söyledi. Yani, bu konuda bir yasal düzenleme beklememekte yarar var. Ancak devlet, bu öğretmenlerin ailelerini elindeki sosyal imkanları kullanarak mağdur etmeyecek.
Â
"Ä°LK DERSÄ° SEN VER" KAMPANYASI"
Â
Van'daki depremin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı bir de kampanyaya hazırlanıyor. Bu çerçevede Van'da 24 Kasım öğretmenler gününde "Van'da ilk dersi sen ver" adı altında bir kampanya yapılacak. Van'daki okullarda ilk dersi ünlüler verecek. Peki kimler? Bu konuda Bakanlığın bir çalışması, ünlülere bir daveti var mı?
Bakan Dinçer, bakanlık olarak bir çağrıda bulunmadıklarını, katılmak isteyen ünlülerin kendilerinin bakanlığı aradıklarını anlattı. Bu çerçevede iş dünyasının en tepe noktalarından, sanatçılardan, sporculardan çok sayıda kişi Milli Eğitim'i arayarak, kampanyaya katılma isteğini belirtmiş bile. Bakan Dinçer, "sadece bir tek kişiye davet gönderebiliriz: O da öğretmen rolüyle öne çıkan Perran Kutman olabilir" dedi.
Â
BAKANLIK YENÄ°DEN YAPILANDIRILIYOR
Â
Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nı yeniden yapılandırma çalışmalarına da hız vermiş durumdu. İlk aşaması tamamlanan reorganizasyon çalışmasında, ikinci aşamaya geçilmiş bile.
İkinci aşama reorganizasyonda amaç, eğitim kalitesinin yükseltilmesi olacak. İşte Bakan Dinçer'in açıklamaları:
"Mİlli Eğitim Bakanlığı'nda idari işler ağırlıklı, mevzuat, personel, idari işler, strateji, tahakkuk gibi idari ve mali işlerin öne çıktığı bir yapılanma vardı. Eğitimle ilgili çok az sayıda birim kurulmuştu. şimdi tam tersi eğitimin niteliğini gelişteirecek bir yapı kuruyoruz."
Kurulacak birimlerin bazıları şunlar:
* Eğitim sistemleri ve politikaları,
* öğretim metaryalleri,
* öğrenci işleri ve sosyal etkinlikler
* Önümüzdeki 5-10 yılda hangi alanda ne kadar ihtiyaç olduğunun saptanması için öğretmen planlaması.
Â
Sadece bununla sınırlı da değil. Gerek bölgeler arası, gerekse bir ilin içinde çeşitli mahalleler arasındaki okullarda eğitim düzeyi farklarının giderilmesi de gündemde. Bakan Dinçer, "İki şehir arasında; hatta aynı şehirde iki mahalle arasında ciddi kalite farkı var. Bunları giderecek bir birim kuruyoruz. Bütünüyle niteliği öne alan başka bir boyuta gecçiyoruz"
Â
"BAKANLIĞIN RUHUNU DEĞİŞTİRİYORUZ"
Â
İlk reformda "kabuk değişikliğinin" gerçekleştirildiğini anlatan Bakan Dinçer, ikinci aşamayı ise "Bakanlığın ruhunu değiştiriyoruz, dünyaya farklı bakıyoruz" diyerek özetliyor.
Â
Â