Atama listesi ipleri kopardı

Güncelleme Tarihi:

Atama listesi ipleri kopardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 14:08

Ankara'yı derinden sarsan komutanların istifası, askerin sivil iradeyle anlaşamamasından kaynaklandı.

Haberin Devamı

ANKARA’yı derinden sarsan komutanların istifasına giden sürecin temeli, normalde iki yıl daha görevinde kalacak olan Orgeneral Işık Koşaner’in yakın çalışmak istediği komutanlar üzerinde sivil iradeyle anlaşamamasından kaynaklandı. Çankaya Köşkü’nde dün yapılan görüşmede, Koşaner, kritik üst komuta kademesinde çalışmak arzusunda olduğu bazı isimleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a sundu. Ancak Gül ve Erdoğan bu listeyi uygun görmedi. Kulislere göre zaten 43 general ve amiralin tutuklu olduğu Balyoz Davası süreci dahil yargıdaki sıkıntı nedeniyle komutan olarak gergin bir dönemi götüren Koşaner, bu talebinin de reddi üzerine emekli olmak istedi. İddiaya göre sivil otorite, Koşaner’e birkaç kez görevinde kalması talebinde bulundu. Ama Koşaner geri adım atmadı ve görevini bıraktı.                

Haberin Devamı

 

Sonrasında zaten normalde 30 Ağustos itibarıyla emekli olmaları beklenen üç kuvvet komutanı da komutanlarının yerine vekalet etmemek ve Koşaner’e taktik destek vermek amacıyla erken emekliliklerini istedi. Aslında Koşaner’in istifa edeceği de son iki aydır bir şehir efsanesi gibi Ankara’da konuşuluyordu. Bu arada güvenilir kaynaklar da zaten Işık Koşaner’in özel görüşmelerinde birkaç kez istifayı ima ettiğini belirtiyor. Bu görüşmelerde ayrıca Hasdal’da tutuklu bulunan general ve amirallerin atamalarıyla ilgili de Genelkurmay Başkanı’nın, bu silah arkadaşlarının özel izinli sayılmaları gibi mağduriyetleri önleyici tedbirleri önerdiği de konuşuluyordu. Normalde Başbakan Erdoğan’ın Bakü dönüşünde “YAŞ’ta kriz olmaz” yönündeki açıklamalarının ardından süreç dün sabah itibarıyla biraz normalleşmiş gibi görünüyordu.

        

Şifreyi Gül verdi

 

Ancak dün sabah Köşk’teki toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gittiği cuma namazı çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada tırmanan krizin sinyallerini verdi. Çünkü Gül burada, “En üst kararlar verilirken, nihayetinde ben Cumhurbaşkanı olarak bazı şeylere imza atıyorum. İmza attığım şeylere, neye imza attığımı tabii ki bilirim. Gözü kapalı hiç kimse hiç bir şeye imza atmaz” dedi.

 

Haberin Devamı

Geçen seneye benziyor

 

Bu durum aslında geçen sene Şûra’da yaşanan krizle de benzerlik gösteriyor. Çünkü geçen Şûra’da da hükümet ve Cumhurbaşkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Hasan Iğsız’ı isteyen komuta kademesinin teklifini reddetmişti. Gerekçenin, Iğsız’ın, zamanında haklarında olumsuz faaliyetlerin yürütülmesine izin vermesi olduğu konuşulmuştu. Hatta o zaman da bunun üzerine komutanların istifa edeceği iddia edilmişti. Yüksek Askeri Şûra’nın, dün geceki yoğun trafik sonrası önümüzdeki hafta toplanabileceği ve yeterli or rütbesinde komutan kalmasa da mevcut ‘kor’larla vekaleten bir toplantının gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor.

 

Haberin Devamı

YENİ KOMUTAN NECDET ÖZEL

İŞTE NECDET ÖZEL'İN JANDARMA'YA VEDA MESAJI

'LÜZUM'DAN EMEKLİLİK

 

BAŞBAKANLIK: TAKDİRLE ANILACAKLAR

 

DAKİKA DAKİKA İSTİFA

 

İŞTE KOŞANER'İN VEDA MESAJI

 

KOMUTA KADEMESİ TOPTAN YENİLENECEK

 

GÜL: DÜNKÜ YAŞANANLAR ŞÜPHESİZ Kİ KENDİ ÇAPINDA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDUR

 

SİYASİLERDEN İSTİFALARA TEPKİLER

 

BAKAN BAĞIŞ: TÜRK ORDUSU KOMUTANSIZ KALMAZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!