At eti sanıklarına 5- 10 yıl hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

At eti sanıklarına 5- 10 yıl hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 11:00

ADANA’da Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile üniversite öğrencilerinin kaldığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda, yemeklerde at eti kullandıkları öne sürülen şirketin sahibi 5 kişi hakkında 5’er yıl, bu şirketlere at eti verdiği iddia edilen kasap hakkında ise 10 yıl hapis cezası istendi.

İhbarları değerlendiren Adana Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, yurdun yemekhanesi ile hastaneye yemek veren şirketin Yenidoğan Mahallesi’ndeki işyerine baskın yapıp, et ve kıymalardan numuneler aldı. Yapılan incelemede kullanılan etlerin tek tırnaklı hayvan eti (at eti) olduğu saptadı. Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianamede, 2 ayrı yemek şirketinin sahibi ve ortakları Mehmet Barış Cevheroğlu (35), Mehmet Fatih İlhanlı (45), Nurayet İlhan (42), Mine Gülnar (26) ve Mustafa Mete (22) hakkında ‘kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde gıda ticareti yapmak, bu suça iştirak’ suçlarından 5’er yıla kadar, bu şirketlere eti veren kasap Bülent Saygılı (34) hakkında ise 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 6 sanık, Adana 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

İDDİANAMEDEN

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra 6 öğrencinin kkayetçi olarak yer aldığı iddianamede şu bilgilere yer verildi:

“Şirket tarafından yemek verilen Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu yemekhanesinde gıda denetçileri tarafından yapılan denetimde, alınan kıyma numunesi ile Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne yemek veren şirketin Yenidoğan Mahallesi Toptancılar Sitesi’ndeki işyerinden alınan kuşbaşı ve parça et numuneleri üzerinde yaptırılan laboratuvar incelemeleri üzerine düzenlenen kesin bilimsel raporlara göre, etlerin tek tırnaklı hayvan eti (at eti) olduğu tespit edilmiş, hastane ve öğrenci yurduna yemek veren şirketlerin, etleri Bülent Saygılı’ya ait kasaptan aldıkları, şüphelilerin suçlarını kabul etmedikleri anlaşılmış ise de, denetim tutanakları, ekspertiz incelemeleri ve düzenlenen raporlar karşısında şüphelilerin atılı suçu işledikleri anlaşılmıştır.”

KARIN AĞRISINI SINAV STRESİNDEN SANMIŞLAR

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURT-KUR) bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda kalan Çukurova Üniversitesi’nde değişik fakültelerde öğretim gören 7 öğrenci, kendilerine at eti yedirildiği için kaldıkları yurdun bağlı olduğu YURT-KUR genel müdürlüğü ile yurda yemek veren şirket ve şirketin et aldığı kasap hakkında 7 bin 500’er lira manevi tazminat davası açtı. Avukatları kanalıyla Adana Tüketici Mahkemesi Hakimliği’ne dilekçe veren üniversite öğrencilerinden Serkan Zor, ”Yemeklerde at eti kullanıldığının yurt yönetiminin denetimlerinde ortaya çıktığını sanıyorduk. İl Tarım Müdürlüğü’nün operasyonuyla ortaya çıktığını öğrenince şok geçirdik. Çünkü biz daha önceleri de şüpheleniyorduk. Bazen karın ağrısı çekiyorduk. Ama sınav stresinden olduğunu düşünüyorduk” dedi. Müjdat Akçelik de, “Biz olayın ardından yetkililerin daha duyarlı olmaları için eylem yaptık. At eti yedirilmesini protesto ettiğimiz için ben ve 18 arkadaşımız hakkında yurt yönetimi tarafından soruşturma başlatılarak sözlü savunmamız alındı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!