Asur'un ayak izleri İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Asurun ayak izleri İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 10:13

Asurlulara ait 4 bin yıllık eserlerin yer aldığı “Anadolu'nun Önsözü Kültepe-Kaniş Karumu: Asurlular İstanbul'da” sergisi açıldı.

Haberin Devamı

SERGİDEN KARELER - Foto Galeri

Aya İrini Müzesi'ndeki sergide, Anadolu'nun en eski uluslararası ticaret merkezi olma özelliğini taşıyan Kayseri Kültepe'deki kazılardan elde edilen eserler izleyicilere sunuluyor. Sergide, “Anadolu Yazısının İlk Örnekleri Mi?”, “Anadolu Usulü Tarihlendirme: Hasat Zamanı” ve “Kutsal İçki Kapları ve Figürinler” başlıkları altında, kilden yapılmış saklama kapları, testiler, meyvelikler ve kutsal içki kadehleri yer alıyor.

Sergi açılışında konuşan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Aya İrini Müzesi'nin çok tarihi bir an yaşadığını, tarihi mekanın 1983'ten sonra ilk defa uzun soluklu bir sergiye evsahipliği yaptığını söyledi.

Asurun ayak izleri İstanbulda

Haberin Devamı

Dursun, Asurlulara ait kıymetli eserleri Kayseri'den İstanbul'a getirdiklerini, “Asurlular Aya İrini'de” başlığının kendisini çok heyecanlandırdığını ve böyle bir serginin açılabilmesi için elinden gelen tüm imkanları seferber ettiğini kaydetti.

Dün Ayasofya'nın açılış günü olduğunu belirten Dursun, “Justinyanus'un, o kubbe altında 'Ey Süleyman, bugün seni geçtim' diye bağırmasının 1473'üncü yıldönümüydü. 27 Aralıkta Ayasofya'da onu kutladık. Bugün de 28 Aralıkta Aya İrini'nin böyle bir tarihi gününü kutlamış oluyoruz” dedi.

KAZI BAŞKANI KULAKOĞLU

Kültepe-Kaniş Kazısı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da 1948'den itibaren devam eden Kültepe kazılarının, Anadolu tarihini bütün dünya arkeolojisinde ön plana çıkarmış bir merkez olduğunu ifade ederek, buna karşın Kültepe'yi Anadolu insanına tanıtmakta çok başarılı olamadıklarını söyledi.

Kültepe'nin yurt dışındaki insanlar tarafından daha çok bilindiğine dikkati çeken Kulakoğlu, Kültepe'nin Anadolu insanına tanıtımında biraz geç kaldıklarını, bunu daha fazla geciktirmemek için de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) kapsamı içinde böyle bir sergi açma fikrinin oluştuğunu anlattı.

Haberin Devamı

“Asurlular İstanbul”da sergisindeki hedeflerini, “Kültepe'yi Anadolu insanına tanıtmak” olarak açıklayan Kulakoğlu, şöyle devam etti:

“Bir diğer amacımız da iki farklı müzede sergilenen eserlerin en nadide örneklerini bir araya getirmekti. Kayseri ve Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yaklaşık 50 bin arkeolojik ve filolojik eser var. Bunların sadece 500 tanesi sergilenebilmekte. Geriye kalan eserler müze depolarında beklemekte. Biz de müzenin teşhir koleksiyonlarından ziyade müze depolarında bekleyen eserleri bir araya getirme düşüncesiyle böyle bir tasarım gerçekleştirdik. Bu sergi, İstanbul 2010 AKB Ajansının kapanış etkinliği olması nedeniyle de daha özel bir öneme sahip.”

Haberin Devamı

“2010 YILINI BU SERGİYLE KAPATTIK”

İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de serginin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 2010 yılını bu sergiyle kapattıklarını söyledi.

“Asurlular İstanbul”da sergisinin, 2010 yılında ortaya koymaya çalıştıkları konsepte somut bir örnek teşkil ettiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

“İçeriyi gezerken aklıma Orhan Veli'nin dizesi geldi: 'Bir elimde cımbız, bir elimde ayna, umurumda mı dünya'. Çünkü baktım 4 bin yıl evvel de hanımefendiler cımbız kullanıyorlarmış. 4 bin yılda aslında çok da bir şeyin değişmediğini gördük. 4 bin yıl evvel eşek sevkıyatı yaparken kayıt tutuluyormuş, biz bugün araba sevkıyatı yaparken kayıt tutuyoruz. Bu sergi, aslında 4 bin yılda nereden nereye geldiğimizin de çok somut bir ifadesi.”

Haberin Devamı

Sergi, 29 Mart 2011'e kadar açık kalacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!