Aşure ayı hangi gün ve ne zaman gerçekleşir? 2020 aşure günü tarihi

Güncelleme Tarihi:

Aşure ayı hangi gün ve ne zaman gerçekleşir 2020 aşure günü tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2020 17:43

Aşure ayı, hangi gün idrak edileceği ile araştırılmaya devam ediliyor. Müslümanlar için mübarek olan Muharrem ayına girilmesiyle beraber idrak edilecek olan Aşure günü, bu aya özel olarak pişirilen tatlısıyla ön plana çıkacak. İslam dininde önemli bir yere sahip olan aşure günü, hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleşmektedir. Muharrem ayının 10. günü, aşurelerin yapıldığı ve çevreye dağıtıldığı günü ifade etmektedir. Peki, aşure günü ne zaman idrak edilir? Aşure gününde neler yapılması gerekir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler.

Haberin Devamı

Muharrem ayının başlamasına günler kala gözlerin çevrildiği aşure günü için geri sayım devam ediyor. Aşure günü, İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı Muharrem ayı içerisinde idrak ediliyor. Peki, 2020 aşure günü ne zaman?

Aşure kelimesinin kökeni, Arapça kaynaklarda tam olarak "Aştıra" şeklinde geçmekte, on sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiş bir kelime kabul edenler olduğu gibi, Arapça'da "Faula" vezninin bulunmadığını ileri sürerek İbranice'den geldiğini söyleyenler de vardır. Fakat alimlerin çoğu bu görüşe katılmamakta, kelimenin Arapça asıllı olduğunu benimsemektedirler. 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

2020 yılı Aşure Günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Diyanet dini günler takvimine göre, bu yıl Aşure Günü 29 Ağustos Cumartesi günü idrak edilecek.

Haberin Devamı

2020 DİYANET DİNİ GÜNLER TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680'de Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Haberin Devamı

Hz. Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!