Asteriks Sezar'a karşı

Güncelleme Tarihi:

Asteriks Sezara karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çizgi roman klasiklerinin en ünlüsü sinemalarda

TARİH meraklısı iki yaratıcı Rene Goscinny ve Alberto Uderzo iyilerle tötülerin amansız savaşını anlatmak için 1959 yılında yarattılar Asteriks'i. Hikaye öylesine sevildi ki kuşaktan kuşağa çizgi romanları, komik olayları günümüze kadar geldi. Bugüne kadar basılan yayınlarda Asteriks adındaki Galya'lı küçük bir adamın, büyük imparator Sezar'a karşı verdiği savaşlar konu edilmiş. En yakın dostu Oburiks ve halkı ile sonsuza kadar mutlu bir hayat sürmesi üzerine kurulan bu hikayeler beyaz perdeye aktarıldı.

SEZAR’A KAFA TUTAN KÖY

İ.Ö. 50 yılındayız... Romalılar bütün Galya ülkesini ele geçirmiş. Bütün Galya ülkesi mi? Hayır! Küçük bir köy düşmana direniyor. Küçücük fakat çok güçlü bir köy... Büyücüleri Büyüfiks'in iksiri, şefleri Toptoriks'in kudret ve şefkati, bebekken iksir kazanına düşen Oburiks'in acı kuvveti ve temiz kalbi, Kakofoniks'in inanılmaz sesi ve tabii ki Asteriks'in bükülmez bileği sayesinde Sezar'ın keyfini kaçırıyorlar.

Aslında Sezar'ın yakın dostları arasında, o fark etmese de Roma'nın inanılmaz gücünü elde etmeye çalışan ve ileride keyif kaçıracak olanlar var. Vali Yakaryus her ne kadar Sezar'ın güvendiği adamlardan biri olsa da asıl amacı büyülü iksiri ele geçirerek hem küçük Galya köyünü hem de Sezar'ı devirmek.

Başrollerini Roberto Benigni, Gerard Depardieu, Christian Clavier gibi isimlerin paylaştığı filmin yönetmenliğini Claude Zidi, yapımcılığını ise Claude Berri üstlendi.

Filmin çekimleri toplam 21 hafta sürdü. 60 oyuncu toplam 324.000 saat çalıştı. 600 set işçisi, 11.440 kilo boya, vernik ve benzeri maddeyi kullanarak set hazırladılar. Roma'lı kıyafetlerinin dikimi için 7.740 metrekare kırmızı kumaş kullanıldı. 61 adet tavuk, ördek, at gibi canlı hayvan filmde rol aldı. 398 adet timsah, yılan ve büyük boy örümcek Roma'lıların arenalarında kullanıldı.

Bugüne kadar toplam 280 milyon Asteriks albümü 77 ülkede ve 57 dilde basıldı. Asterix in the Galleys, 3.500.000 adet ile en çok satan albüm oldu. Asteriks ve Oburiks'in serüvenlerinden esinlenilen 7 adet çizgi film yapıldı. Ve Asteriks'in resmi web sitesi her gün toplam 40.000 kişi ziyaret ediyor.

Koca bir Roma İmparatorluğu'na kafa tutan küçücük Galya köyü ve onun sevimli kahramanlarının serüvenleri şimdi beyazperdede. Bu hafta gösterime giren Asteriks ve Oburiks'te sinemanın ünlü oyuncuları biraraya geldiler.

Başrol oyuncuları film için ne dediler?

Christian Clavier-Asteriks

‘‘Benim jenerasyonum için çizgi romanlar çok önemlidir. Hala çizgi roman okumaya bayılırım ve çok da büyük bir koleksiyonum var. Tam iki ay bouynca bende iğreti durmayacak Asteriks özelliklerini araştırıp bu yenilmez küçük adamı kendime mal etmeye uğraştım. Aslına bakarsanız kıyafetleri bir insanın en önemli özellikleri arasında. Çünkü bir kez onların içine girdiniz mi, onun dünyasına küçük de olsa bir kapı açmış oluyorsunuz.’’

Roberto Benigni-Yakaryus

‘‘Çekimler başladığında tamamen sert ve kötü bir adam olmaya hazırdım. Başlangıçta öyle yaptım. Fakat Depardieu bana bir şey öğretti. En kötü adamın içinde bile biraz saflık ve duygu vardı.

Bir çok tarihi film bilirim ki, içinde yer alan özel efektler sayesinde itici olmuşlardır. Fakat bu kez bu olmadı, kullanılan dijital efektler filmin ve doğası ile hikayenin zorunlu görüntülerine yardımcı oldu.’’

Gerard Depardieu-Oburiks

‘‘Asteriks en sevdiğim çizgi romandı. Fakat Asteriks ve Oburiks'in beni çeken çok önemli bir yanı vardı. Herşeyden önce onlar tarihten insanlardı... Ben her zaman için dönem filmlerinin karakterler üzerine kurulu olmasından yanayımdır. Fakat ne komiktir ki Oburiks rolünü bir tarih filminde oynayabilmek için kabul etmedim. Yapabileceğimin en iyisini ve en sadesini yapmaya çalıştım...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!