Asteriks beyazperdede

Güncelleme Tarihi:

Asteriks beyazperdede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tam 40 yıldan beri hiçbir çizgi romanın tahtından indiremediği Fransızların ünlü Asteriks'i, sinemaya aktarıldı ve bu hafta Avrupa'da gösterime giriyor. Albert Uderzo ile Rene Goscinny'nin yarattığı çizgi kahraman Asteriks bugüne kadar tam 57 dile çevrildi. Asteriks'in filmi ise 280 milyon franklık (yaklaşık 16 trilyon TL) bütçe ile Fransa'nın en pahalı filmi unvanına sahip. Filmde sevimli şişman kahraman Obeliks'i ünlü aktör Gerard Depardieu canlandırdı.

Çizgi roman dünyasından bir kahraman daha beyazperdenin renkli hayaller kuşağına kaydı. Dünyanın birçok ülkesinde ‘‘fanatik’’ hayranları bulunan Asteriks, Fransa'da beyazperdeye aktarıldı. Filmin yönetmeni Claude Zidi, prodüktörü ise Claude Beri. Tam adı ‘‘Asteriks ve Obeliks Sezar'a karşı’’ olan filmin sürpriz oyuncusu ise, halen dünyanın en güzel kadını olarak tanımlanan Korsika asıllı genç manken Laetitia Casta. Çizgi romanın unutulmaz diğer bir kahramanı, 90 yaşına merdiven dayamış Ajekanoniks'n fettan genç karısını ise Fransızların ünlü tiyatro oyuncusu Arielle Dombasle canlandırıyor.

EN BÜYÜK STÜDYO

4000 metrekarelik bir alanı kaplayan Avrupa'nın en büyük stüdyosunda çekilen film için 250 kişi, 5 bin saat çalıştı. Sadece gökyüzünü canlandırmak için 4 ton boyanın harcandığı 260 metrelik hareketli bir pano kullanıldı.

Asteriks'in aynı çizgi romanında olduğu gibi filminde de bol bol vurdulu kırdılı sahneler mevcut. Yaklaşık 1500 figüran ve 500 hayvanın rol aldığı filmin başoyuncusu Gerard Depardieu ‘‘Obeliks olduğumdan beri bulutların üzerinde geziniyorum’’ diye konuşuyor. Depardieu'nun diğer bir mutluluk nedeni ise bir oturuşta bir yaban domuzunu mideye indiren Obeliks sayesinde perhizine ara vermiş olması.

Asteriks'i canlandıran Christian Clavier, aynen onun gibi muzip. Clavier, Obeliks'in sırılsıklam aşık olduğu Falbala'yı canlandıran Laetitia Casta'nın 20'inci doğum günü sette kutlanırken çiğ sebzelerle ve fırında tavuklarla, aynı çizgi romandaki gibi, bir savaş başlattı.

Filmi yapılan çizgi romanlar

Sinema, doğduğu günden beri çizgi romana çok sıcak baktı ve sürekli onunla flört etti. Çizgi roman da sinemadan etkilendi. Yirminci yüzyıl uygarlığının bu iki ürünü, el ele tüm dünyayı peşlerinden sürüledi ve sürüklemeye de devam ediyorlar. Bugün her ikisi de bir kültür halini aldı. Sinemaya aktarılan dünyaca tanınmış çizgi romanlar ise şunlar:

Superman Batman Red Kit Tenten Taş Devri Kızılmaske

Gordon Kaptan Amerika Hulk Dick Tracy Conan Barbarella Zorro Mandrake Teks Roger Rabbit...

YERLİ ÇİZGİLER

Türkiye'de de çizgi roman çok ilgi görmekte. Özellikle tarihi kahramanlar, binlerce kişiyi peşinden sürülüyor. Modern Türk çizgi romanı, 1960 yılında Suat Yalaz'ın ‘‘Karaoğlan’’ı yayımlamasıyla başlar. Türk çizgi romanının uluslararası düzeydeki büyük ustasının yarattığı Karaoğlan, çok kısa sürede sevldi ve bir süre sonra da başrolünü kartal Tibet'in oynadığı bir film haline geldi.

Ayhan Başoğlu'nun yarattığı Malkoçoğlu, Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan, A. Turan ve R. Turan'ın ortaklaşa ürettikleri Kara Murat da Yeşilçam'ın seri filmlerini çektiği çizgi roman kahramanları oldu. En son olarak Haldun Sevel'in yarattığı Ustura Kemal, televizyon dizisi haline getirildi.

Dev bütçeyle çekildi

280 milyon franklık (16 trilyon TL) bir bütçe ile Fransız sinemasının en pahalı filmi olan Asteriks'in çekimi sırasında sadece 70 milyon frank teknik ekibe harcandı. 40 milyon frank oyunculara, 30 milyon frank dekora, 10 milyon frank özel efektlere, 6 milyon frank kostümlere ayrıldı. 2.2 milyon frank filmin müziğine, 1.3 milyon frank ise ışıklandırmaya gitti. Çizgi romanın yaratıcıları Uderzo ile Goscinny'in kızına ödenen miktar ise 8 milyon frank.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!