Güncelleme Tarihi:
ABD’de vergi müfettişlerinin Obama’ya muhalefet eden örgütleri vergi denetleme listesine aldığı ortaya çıktı. “Beyaz Saray, biz de yeni öğrendik” dedi. Libya’da Amerikan büyükelçisinin de ölümüne neden olan saldırılarda El Kaide bağlantısı olduğunu belirten CIA değerlendirmesinin basına verilecek bilgiler arasından çıkartıldığı anlaşıldı. Beyaz Saray, “Biz o bilginin çıkmış halini gördük” dedi. Ve en son dün Adalet Bakanlığı’nın basına bilgi sızdıran hükümet yetkililerini yakalamak için ülkenin en büyük haber ajansı AP’de çalışan gazetecilerin hem iş hem ev hem cep telefonlarını dinlediği ortaya çıktı. Beyaz Saray yine “Biz bilmiyorduk” dedi. Beyaz Saray tüm bunlardan daha kadar kendini soyutlayacak göreceğiz ama Amerika’nın son bir haftadır hiç alışık olmadığı türden skandallar yaşadığı kesin.
BEYAZ SARAY RİCA ETTİ
Dinleme skandalı, 7 Mayıs 2012’de yayınlanan AP makalesinde Yemen’deki CIA operasyonu üzerine başladı. Ancak AP’nin haberi alıdığı öğrenilince operasyon halen devam ettiğinden Beyaz Saray devreye girip AP’den haberi yayınlamayı ertelemesini istedi. AP, ulusal güvenlik gerekçesiyle bunu kabul etti. Ancak daha sonra haberini yayına soktu.
Haber iki açıdan önemliydi. Birincisi, Obama Hükümeti, 2 Mayıs 2011’de öldürülen El Kaide Lideri Usame Bin Laden’in ölüm yıldönümünde herhangi bir eylem riski görmediklerini açıklamıştı. İkincisi bu eylem riski olduğunu öğrenmiş ve bunun da CIA tarafından önlendiğini haber almıştı.
FBI SORGULADI
Yönetim, olayın AP’ye sızdığının anlaşılması üzerine hemen soruşturma emri verdi. Ve FBI, şimdiki CIA Direktörü John Brennan dahil birçok kişiyi olay nedeniyle sorguladı. Ancak daha önemlisi, Adalet Bakanlığı’nın da sızıntıyı yapanı bulmak için AP’deki 20 gazetecinin telefon kayıtlarını takip ettiği, gazeteci,lerin hangi numaralarla ne kadar süre konuştuğunun kaydını tuttuğu belirlendi.
AP’DEN HOLDER’A MEKTUP
Durumun ortaya çıkmasının ardından AP Başkanı Gary Pruitt, dün Adalet Bakanı Eric Holder’a bir mektup yazarak olayı kınadı. Yapılan işi “çok büyük ve benzersiz bir ihlal” olarak nitelendiren Pruitt, “Böyle bir bilgi toplamanın hiçbir meşru gerekçesi olamaz. Bu kayıtlar, haber hazırlama süreci içinde tüm gizli kaynakları açığa çıkartabilir” dedi.
Şimdiye kadar Amerikan tarihinde hükümet temsilcilerinden basına bilgi sızdıranlara karşı en sert davranan Yönetim olarak bilinen Obama Yönetimi, altı bürokratı bilgi sızdırmaktan mahkemeye sevketmiş durumda. Ancak son olayla, bu kişilerin yakalanmasında basın özgürlüğünün de ciddi biçimde zedelendiği ortaya çıktı.