Güncelleme Tarihi:
Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 36'ncı Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya'da yapıldı. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, dünya genelinde 25 milyona yakın insanın bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Prof. Dr. Özcan, tedavi için yeni antibiyotik geliştirme çalışmalarında yaygın bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğinin ortaya çıktığını belirtti. Sorunun aşılması için farklı tedavilerin gündeme geldiğini ifade eden Prof. Dr. Muhit Özcan, “Bu noktada aspirinin bir mucizesine daha tanık oluyoruz. Aspirin, bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotiğin yanında harika sonuçlar veriyor” dedi.” dedi.
ENFEKSİYONDAN ÖNCE YARARLI DEĞİL ZARARLI
Prof. Dr. Özcan, Londra Üniversitesi'nde insan ve hayvan deneklerin üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotikle birlikte kullanılan aspirinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Aspirinin antibiyotikle birlikte kullanımında direnç merkezlerini güçlendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özcan, hastalarda Aspirin kullanımının zamanlamasının ise hastalığın seyri açısından önemli olduğunu vurguladı. ‘Enfeksiyona yakalanmayım’ öngörüsüyle aspirin kullanımın hiçbir sonuç vermeyeceğini belirten Prof. Dr. Muhit Özcan, “Enfeksiyon başladığı zaman antibiyotikle birlikte aspirin kullanılmalı” dedi.
EVDE ÖLÜM DAHA HUZURLU
Prof. Dr. Muhit Özcan, Dana- Farber Kanser Enstitüsü'nden Dr. Alexi Wright'ın yaptığı bir çalışmada, evde hasta bakımının sadece maddi değil, fiziksel ve ruhsal acıyı da azalttığını belirttiğini kaydetti. Özellikle kanserli hastaların evde ölmeyi tercih etmesine rağmen yüzde 35'inin hastanede, yüzde 10'unun yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Özcan, “Kanser hastaları, evde daha huzurlu biçimde ölüyor ve hasta bakıcıları da duygusal olarak bunu daha iyi sonuçlandırıyor” dedi. Evde yapılan bakım tedavisinin fiziksel ve duygusal acıyı hafiflettiğini ifade eden Prof. Dr. Muhit Özcan, şunları söyledi:
“Çalışmalar, kanserli hastaların eve çıkması biraz daha uzun yaşamasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, maliyeti kanser hastalarını hastanede tedavi etmekten çok daha azdır. Dr. Wright, hastalar yoğun bakım ünitesinde öldüğünde, yakınlarına post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) teşhisi konma olasılığının 5 katına çıktığını tespit etmiştir. PTSD, yoğun bakım ünitesinde ölen hastaların hasta bakıcılarının yüzde 21'inde gelişirken, evde ölen hastaların bakıcılarının yüzde 4.4'ünde gelişmiştir. Hastanede ölen hastaların aileleri ve sevdiklerinin, 6 aydan daha fazla süren yoğun, etkisizleştirici keder şekli olan uzatılmış keder bozukluğu yaşamaları daha olasıdır.”
AVUSTURYA- TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI
Avrupa Hematoloji Derneği Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Ulrich Jager, Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mutlu Arat ve Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir'in de katıldığı basın toplantısında Avusturya ve Türkiye'deki hematolog sayıları çarpıcı rakamları ortaya çıkardı. Prof. Dr. Jager, 8 milyon nüfuslu Avusturya'da 190 hematolog olduğunu söyledi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Özcan ise 75 milyonu aşkın nüfusu bulunan Türkiye'deki hematolog sayısının Avusturya ile aynı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 51 ilinde hematolog bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Muhit Özcan, bu illerde ‘Hekimlere Yönelik Temel ve Güncel Hematoloji Eğitimi’ kursu düzenlediklerini söyledi. 2010 yılında başlayan projenin ilk durağının Sinop olduğu belirtildi.