Güncelleme Tarihi:
ABD'nin New Orleans Üniversitesi'nde çalışan bilim adamları, soyu tükenmekte olan yaban hayvanlarını yaşatabilmek için, geniş kapsamlı bir ‘‘tüp bebek’’ projesi başlattılar. Proje kapsamında, soyu tehlike altında olan hayvanlardan alınan sperm ve yumurta hücreleriyle rahim dışında embriyon oluşturulacak ve dondurulan embriyo, akraba türlerden uygun bir anneye yerleştirilecek. İlk denemede aslanlar, soyu tükenen kaplanlara taşıyıcı annelik yapacak.
İnsanoğlu, yeryüzündeki yaşamın yok ettiği dokularını onarmak için kolları sıvadı. Bilim adamları, soyu tükenen canlıları, tüp bebek yöntemiyle var etmeyi planlıyorlar.
New Orleans Üniversitesi araştırmacıları, ilk deneylerinde Afrika yaban kedilerinden elde edilen embriyonla evcil kediden yavru almayı başardılar. Bu başarıyla cesaretlenen bilim adamları, şimdi de bir dişi aslana soyu kaçak avcılık nedeniyle tükenmekte olan Bengal kaplanı doğurtturmayı planlıyorlar. Araştırmacılar, kaplanlardan aldıkları sperm ve yumurta hücrelerinden ürettikleri 170 adet embriyonu, sıvı nitrojen içinde dondurarak sakladıklarını söylediler. Bu embriyonların yerleştirileceği anne aslanların hormonal açıdan uygun olacakları zamanın beklendiğini belirten bilim adamları, ‘‘Zamanın gelip gelmediğini kesin olarak ultrason sayesinde öğrenebiliyoruz. Bu, gebeliğinin garanti olması için önemli. Zamanı geldiğinde embriyonlar, aslanların rahmine yerleştirilecek’’ dediler. En erken 8 hafta sonra, ilk embriyonun anne aslana yerleştirileceğini belirten bilim adamları, aslanın gebeliğinin 110 gün sürdüğünü bildirdiler.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Betsy Dresser, şu anda soyu tehlike altında 40 tür tespit ettiklerini ve bu hayvanların embriyonlarının dondurulmuş halde, işlem için hazır bekletildiğini söyledi. Prof. Dresser, ‘‘Soyu tehlikede olanlara, olmayanlar annelik edecek. Böylece doğanın içinde bulunduğu tehlikenin üstesinden gelinebilir. Bir anne, başka türden bir canlı doğurduğunda, önce yadırgıyor, ama yavrunun kokusu kendisinden olduğu için, ona annelik edebiliyor’’ dedi. Prof. Dressner, projenin başarılı olması halinde, daha ender bulunan Sibirya kaplanının çoğalması için de çaba harcayacaklarını söyledi.
Kedilerin Bermuda Şeytan Üçgeni
İngiltere'nin orta kesimindeki Newbold Verdon kasabasında, 3 sokağın üçgen yaparak kesiştiği noktada, son 5 yıl içinde 70 kedi kayboldu. Kasaba sakinleri, kedilerin tuhaf bir biçimde kaybolduğu bu noktaya ‘‘Kedilerin Bermuda Şeytan Üçgeni’’ adını verdi. Kasabada kaybolan 70 kediden başka, 10 kedinin de zehirlerek öldüğü belirtiliyor. Kedisi zehirlenen bir mağdur, Hayvanları Koruma Cemiyeti'nden bir yetkilinin bu gizemli olayı çözmek için kasabaya davet edildiğini açıkladı. Şüphelilerin başında ise, Brüksel lahanasını yetiştiren yaşlı kasabalılar geliyor. Zira, bu kişiler, kedilerin ihtiyaçlarını lahanaların yetiştirildiği bahçelerde gidermelerinden son derece rahatsız.
Pandamızı isteriz
Boğaziçi Kuş Cenneti ve Botanik Parkı Halkla İlişkiler Müdürü Aydan Tekin, soyu tükenmekte olan ve yalnızca Çin'de yaşayan pandaların dünyanın birkaç sayılı hayvanat bahçesinde bulunduğunu söyledi. Pandaların çok özenli bakım gereken bir tür olduğunu bildiren Aydan Tekin, ‘‘Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ne üye olan ve pek çok canlı türünü kendi doğal ortamında yaşatan parkımız, pandalara da sağlıklı ve doğal ortamda yaşama imkanı sunacaktır’’ dedi. Tekin, pandaların doğal yiyeceği olan bambuları yetiştirmek için bir TIR dolusu filiz ithal ettikleri belirterek şunları söyledi:
‘‘Parkta çok sayıda soyu tükenen hayvan türü bulunuyor ve bunlar son derece sağlıklı koşullarda barındırılıyor. Pandalara, Türkiye'ye getirilmeleri halinde aynı sağlıklı ortamı sunacağız. Bize resmi yönden yer hazırlanması talebi gelmedi. Ama pandaların Türkiye'ye kazandırılmasını ve onlara Türkiye'de de bakılabildiğini göstermek istiyoruz. Bunun için gerekli tüm bilgi birikimi ve maddi imkana sahibiz. Pandalar, bir tür bambuyla besleniyorlar. Avrupa'dan bir TIR dolusu bambu filizi ithal ettik. Ayrıca parkın içinde yetişen bambular, pandalara 1 yıl süreyle yetebilecek durumda...’’Aydan Tekin, pandalar için hazırlanan 350 metrekarelik barınakta, havuz, yemek yeme yeri ve oyun alanları bulunduğunu, kalorifer tesisatı yapımının devam ettiğini de sözlerine ekledi.