Yeni askerlik sisteminin 60 maddesi kabul edildi! Askeralma Kanun Teklifi ne zaman yasalaşacak?

Güncelleme Tarihi:

Yeni askerlik sisteminin 60 maddesi kabul edildi Askeralma Kanun Teklifi ne zaman yasalaşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2019 14:02

Aylardır kamuoyunu ilgilendiren yeni askerlik sistemi teklifinde sona yaklaşıldı. 18-19 Haziran tarihlerinde TBMM'de yapılan görüşmeler çerçevesinde Askeralma Kanun Teklifi'nin ilk 60 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, cumhurbaşkanına muafiyet verme yetkisini tanıyan maddede değişiklik yapıldı. Teklifle ilgili görüşmeler devam ederken gözler yeni sistemin ne zaman yürürlüğe gireceğine çevrildi. Peki, sistem ne zaman yürürlüğe girecek? Askerler erken terhis olacak mı? İşte, yaşanan son gelişmeler.

Haberin Devamı

Askeralma Kanun Teklifi'nin ilk 60 maddesinin Meclis'te yapılan oturumda onaylanmasının ardından, gözler teklifin yürürlüğe gireceği tarihe çevrildi. Askerlik süresi, yeden subay ve yedek astsubayların hizmet süresi ve bedelli askerlik ile ilgili değişiklikleri de kapsayan teklif Resmi Gazete'den yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Öte yandan, askerlik teklifinin Meclis'te yapılan görüşmeleri ile ilgili son dakika bilgisi geldi. Peki, yeni askerlik sistemi teklifi ne zaman yürürlüğe girecek?

Milletvekilleri nezdinde görüşülen yeni askerlik sistemi için gözler Resmi Gazete'ye çevrildi. Erken terhis, bedelli askerlik, ve yedek astsubaylık gibi konuların yanı sıra öğretmenler için de bazı detaylar, yeni askerlik sistemi görüşmeleri içerisinde yer aldı. Buna göre öğretmenler askerlik görevlerini vatani hizmetlerini yerine getirerek gerçekleştirebilecek. 

Haberin Devamı

60 MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda yeni askerlik sitemine ilişkin düzenlemeleri içeren ’Askeralma Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde 30 madde daha kabul edildi. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, toplam 60 maddesi yasalaşan Kanun Teklifi’nin görüşmelerine yarın devam edilmek üzere oturumu kapattı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da temel kanun olarak görüşülen ’Askeralma Kanunu Teklifi’nin bugünkü görüşmeleri ikinci bölüm üzerinde yapılarak tamamlandı.

CUMHURBAŞKANINA MUHAFİYET VERME YETKİSİ TANIYAN MADDEDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Kanun Teklifinin 45’inci maddesinde, Cumhurbaşkanına bazı kişilere askerlikten muafiyet verme yetkisi tanıyan ifade hakkında CHP grubundan yapılan itiraz üzerine değişikliğe gidildi. Buna göre, "Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uygun oldukları takdirde askerlikten muaf tutulur" ifadelerini içeren 45’inci madde, yapılan değişiklikle şu şekilde kabul edildi:

Haberin Devamı

"Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulu’nca gerekli görülen sahalarda Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca özel olarak görevlendirilen ve Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uyanlar, askerlik hizmetinden muaf tutulur."

Yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı doğrudan yetkili olmayacak. Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen sahalarda, Milli Savunma Bakanlığının teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca özel olarak görevlendirilen ve Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uyanlar, askerlik hizmetinden muaf tutulacak.

Kanun Teklifinin görüşmeleri, Genel Kurulda yarın kaldığı yerden devam edecek.

Haberin Devamı

İlk 30 maddesi dün yapılan görüşmelerde onaylanan yeni askerlik sistemi için erken terhis başta olmak üzere bazı detaylar belli oldu. Bedelli askerlik yapacak olan kişilerin ne kadar ücrete tabi tutulacağı detaylarının da yer aldığı yeni askerlik sistemi görüşmeleri, 19 Haziran'da yapılan görüşmelerle devam etti. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yeni askerlik sistemine dair detaylar Resmi Gazete'de yayımlanacak ve erken terhis başta olmak üzere kabul edilen tüm maddeler yürürlüğe girecek

ASKERLİK 6 AYA DÜŞTÜ MÜ?

Askerlik kanununun yeniden ele alındığı yeni askerlik sistemi için görüşmeler, salı günü akşam saatlerinde Meclis'in gündem konusu oldu. Tüm partilerin hazır bulunduğu toplantıda, askerlik çağı, hizmet süresi, yedek subay ve astsubay istihdamı, maaşlı askerliğe devam etme ve bedelli askerlik gibi temel konular, yeni askerlik sisteminin birinci bölümünde görüşülen konular arasında yer aldı.

Haberin Devamı

18 Haziran tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen yeni askerlik sisteminin en temel konusu hizmet süresinin belirlenmesi oldu. Buna çerçevede gerçekleşen görüşmelerde er ve erbaşlar için hizmet süresi 6 ay olarak belirlendi.

Buna göre kanun teklifinin Resmi Gazete'de yayımlanması halinde 12 aylık askerlik sürecine dahil olan er ve erbaşlardan 6 aylık süreyi dolduranlar terhis olabilecek.

Yeni askerlik sisteminin 60 maddesi kabul edildi Askeralma Kanun Teklifi ne zaman yasalaşacak

ERKEN TERHİS NE ZAMAN OLACAK? KANUN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?

Birinci ayağında 30 maddenin görüşülüp kabul edildiği yeni askerlik sistemi kanun teklifinin ikinci ayağı 19 Haziran Çarşamba günü saat 14.00 itibariyle TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tüm görüşmeler tamamlandığında kanun teklifi onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bu durumda askerler erken terhis hakkını elde etmiş olacak. Sürecin temmuz başına kadar tamamlanması ve teklifin Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK’TE ÜCRET VE ŞARTLAR NETLEŞTİ

Milli Savunma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği ilk açıklamalarda 31 bin lira olarak duyurulan bedelli askerliğin çerçevesi, 240 bin gösterge ile belirlendi. Buna göre bir aylık askerlik hizmetini tamamlayacak olan bedelli askerlik yükümlüleri,  memur aylık katsayısının 240 bin gösterge ile çarpılmasının ardından belirlenecek olan tutarı ödeyecek. Ardından 1 aylık askerlik hizmetini tamamlamasının ardından terhis belgesini alabilecek.

İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde ise bedel ödemeye istekli olanlar arasında kura çekilecek.

Bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.

Bu kapsamda sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar, kapsam dışına çıkarılarak erbaş ve er statüsünde askerlik hizmetleri tamamlatılacak. Kapsam dışına çıkartılanlara talepleri halinde geri ödeme yapılacak.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamayacak. Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

ÖĞRETMENLER İÇİN ‘GÖREV’ DÜZENLEMESİ

Yeni düzenleme ile öğretmenler, vatani hizmetlerini gerçekleştirirken görevlerini de yerine getirebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre ihtiyaç halinde Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’ndan görevlendirme talep edebilecek. Asker öğretmen olarak görevlendirilecek olan erler, aylık, ödenek, yardım ve tazminatlarını Milli Eğitim Bakanlığı’ndan almaya devam edecek.

Öğretmen olarak görev alacak olan yükümlüler, görev süreleri boyunca sivil giyinecek ve bir yedek subay kadar hizmet yapacak. Bu kişiler, hizmetlerini asteğmen statüsünde tamamlayacak.

Görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleğiyle ilişkileri kesilenler, kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilecek, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile de ilişikleri kesilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!