Askerle kavga olmaz

Güncelleme Tarihi:

Askerle kavga olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan'ı dün Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Askerle kavga etme. Ordusu ile kavgalı Başbakan olmaz’’ dedi. Demirel, Yılmaz'a itidal tavsiye etti ve bu tip çıkışlarla sağ seçmenden oy alınamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki akşam Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Başbakan Mesut Yılmaz'a, ANAP Grubu'nda yaptığı ve orduyu karşısına aldığı konuşmadan duyduğu rahatsızlığı açık ifadelerle kayda geçirerek, sağduyuyla hareket etmesi çağrısında bulundu. Demirel'in, Yılmaz'a ‘‘Ordusu ile kavgalı Başbakan olmaz’’ dediği öğrenildi.

Alınan bilgilere göre, Yılmaz'ın dün ANAP Grubu'nda yaptığı ve ‘‘MGK toplantısında dayatma olursa, dayatan ben olurum’’ diyerek ordu ile ipleri gerdiği konuşma, son günlerde hükümet-ordu ilişkilerindeki gerilimi yatıştırma yönünde büyük çaba harcayan Demirel'i ciddi bir şekilde rahatsız etti.

Demirel, hafta bışında bütün mesaisini Yılmaz'ın Tiflis gezisi sırasında yayılan ve ordu içinde Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'i makam ihtirası için laikliği istismar etmekle suçlayan haberlerin orduda yarattığı tepkiyi dindirmeye ayırmıştı. Demirel, iki taraf arasında bir orta yol bulmak üzere olduğunu düşündüğü sırada, Yılmaz'ın yeni bir hamle yaparak TSK'ya sert çıkması, oynamaya çalıştığı denge rolünü altüst etti.

Demirel'in Yılmaz'ın Gürcistan gezisinden bu yana izlediği bilinçli tırmandırma stratejisine ciddi bir şekilde içerlediği ve Yılmaz'la önceki akşam yaptığı görüşmede bu tutumuyla ilgili olumsuz değerlendirmesini büyük bir açıklıkla anlattığı öğrenildi.

Demirel'in bu çerçevede Yılmaz'dan orduyu siyasi tartışmanın içine çekmemesini, sorunları olduğu takdirde bunları Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile diyalog yoluyla çözüme kavuşturmasını istediği de bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Demirel, ‘‘Bu çıkışlarla orta sağdan oy alacağınızı hesaplıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sizin seçmeniniz, ordusuyla kavgalı değil’’ mesajını verdi.

Demirel'in bu çerçevede ‘‘Ordusu ile kavgalı bir Başbakan olmaz’’ dediği belirtildi. Bu arada Çankaya Köşkü'nde yapılan değerlendirmelerde, ‘‘Ordu, hükümete tabidir. Başbakan bu şekilde orduyu suçlarsa kendi düzeyini de aşağı çekmiş olmaz mı?’’ değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi.

ECEVİT'İ ZORA SOKTU

Bu arada Yılmaz'ın dünkü çıkışının Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile ilişkisinde de sıkıntı yarattığı ortaya çıktı. Bunun nedeni, Ecevit'in önceki gün ordunun siyasi tartışmaların dışında tutulması yolundaki telkinlerini dikkate almamış olması.

Ecevit'in önceki gün ordunun siyasi tartışmaların dışında tutulması ve ordudaki tayinlerin siyasi polemiğe alet edilmemesi yolundaki açıklamasını yapmadan önce Yılmaz'a gösterdiği ve olumlu yanıt aldığı öğrenildi. Ecevit'in gerilimin aşağı çekilmesine dönük bu uyarısına rağmen Yılmaz'ın ‘‘bildiğini okuyarak’’ orduyu karşısına almasının Ecevit cephesinde rahatsızlık yarattığı öğrenildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!