Güncelleme Tarihi:
Hatay'ın Yayladağı ilçesinden başlayan ve Kilis'e uzanan hattın Suriye tarafı, bir yılı aşkın süredir en yoğun çatışmalara sahne olan bölge.
Lazkiye-Cisr El Şuğur-İdlib hattı, Suriye'nin ikinci en büyük kenti Halep'e kadar uzanıyor. Türkiye ile Suriye arasındaki 910 kilometrelik sınır hattının en hareketli noktası da burası olduğu biliniyor. Çatışmaların yanı sıra, Suriyeli mülteciler genellikle, bu hat üzerinden Türkiye'ye giriş yapıyor.
Türk keşif uçağının düşürülmesinden yaklaşık bir hafta önce, Suriye birlikleri bölgeye büyük bir askeri yığınak yapmış ve muhaliflere karşı geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.
Operasyonun ardından bölgenin "terörist unsurlardan temizlendiği" açıklanmıştı. Ancak özellikle İdlib'de çatışmalar yoğun olarak devam ediyor. Türk uçağı da bu hattın en batıdaki ucu olan Lazkiye'nin açıklarında düşürüldü.
CLINTON'IN HALEP UYARISI AKILLARA GELDİ
Halep bölgesi ise isyanın başlangıcından bu yana görece sakin. Ancak Suriye ordusu 10 gün önce bu bölgede de büyük bir operasyon düzenlemişti.
Operasyonun hemen öncesinde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye güçlerinin yaptığı yığınağı eleştirmiş ve bunun Türkiye'nin stratejik ve ulusal çıkarları açısından, "kırmızı çizgi" olabileceğini ileri sürmüştü.
Halep'in tam karşısında bulunan Kilis'e tank sevkiyatı yapılırken, AFP'ye konuşan Suriyeli muhalifler Suriye ordusunun da bu bölgeye tank yığınağı yaptığını iddia etti.
Muhaliflerin komutanı Mustafa El Şeyh, 170 kadar tank ve zırhlı araç tarafından desteklenen yaklaşık 2 bin 500 askerin Halep'in kuzeyine doğru yola çıktığını ileri sürdü. Şeyh bu tankların muhaliflere yönelik bir operasyon ya da Türkiye'ye karşı bir yığınak için yapıldığını öne sürdü.
Suriye ordusu özellikle Haziran ayından itibaren Halep'in kuzeyinde yoğun olarak operasyon yürütüyor. Bu operasyonlar Halep'te arka arkaya patlayan ve sivillerin yaşamını yitirdiği Mayıs ayındaki bombalı saldırıların ardından başlamıştı.
STINGER FÜZELERİNİN NAMLULARI SURİYE'YE ÇEVRİLDİ / WEB TV
TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDA HAREKETLİLİK / FOTO GALERİ
STINGER'LAR DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye, sınır bölgesine tank, kısa menzilli füze bataryaları, zırhlı araçlar, uçaksavarlar, alçak irtifadan uçan hava araçlarına karşı etkili olabilen Stinger füzeleri gönderiyor. Bu füzelerin konuşlandırıldığı Hatay-Kilis hattında Suriye'ye ait helikopterler, silahlı muhaliflere karşı yürütülen operasyonlara katılıyor.
Nitekim, Türkiye uçağın düşürülmesinin ardından Suriye helikopterlerinin sınır ihlali yaptığını açıklamıştı. Ancak bu helikopterler bugüne kadar hedef alınmadı.
Suriye'nin elindeki taaruz helikopterleri daha önce ABD'nin de gündemine gelmişti. Clinton, Rusya'yı Suriye'ye taarruz helikopterleri satmakla suçlamıştı. Kısa bir süre önce ABD'li yetkililer, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriyeli muhaliflere bu helikopterlere karşı kullanılabilecek omuzdan atılabilen füzeler temin etmeye hazırlandığını iddia etmişti.