Güncelleme Tarihi:
Hükümet, bu yasa değişikliği ile, 2012 yılında çıkardığı ve TSK personelinin hizmet sürelerini düşüren hükümlerini, pilotlar açısından alıyor.
TBMM'ye bugün gönderilen yasa tasarısında, TSK mensubu pilotların zorunlu hizmet sürelerinin uzatılmasına ilişkin bir madde de yer aldı.
TBMM'ye gönderilen tasarının 37. maddesi şöyle;
"926 sayılı kanunun 113. maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan, "iki katı" ibaresi, "3 katı" şeklinde değiştirilmiştir."
Değişiklik yapılan yasa maddesinin ilgili bendi ise şöyle;
"d) Pilotaj eğitimini (pilot adaylarına verilen uçuş eğitimi) bitirenlerin yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin iki katı kadar uzatılır."
HAVA KUVVETLERİNDE İKİ, KARA KUVVETLERİNDE BİR YIL UZAYACAK
TSK'da mecburi hizmet sistemi gereği, harp okullarından mezun olan subayların tümü için 10 yıllık bir mecburi hizmet süresi bulunuyor. (Daha önce 15 yıl olan bu mecburi hizmet süresi, 2012 yılında personel kanununda yapılan değişiklik ile 10 yıla indirilmişti.)
Ancak yine yasa gereği, tüm subaylar için standart 10 yıl olan mecburi hizmet süresi, subayın TSK bünyesindeyken aldığı ek kurs ve eğitimlere göre de arttırılıyor.
TSK'da, Hava ve Kara Kuvvetlerinde seçilen subaylara, ayrıca pilotaj eğitimi veriliyor.
Hava Kuvvetlerinde pilotaj eğitimi ortalama 2 yıl iken, Kara kuvvetlerinde ortalama bir yıl olarak veriliyor.
Yine mevcut yasa gereği, pilotların aldıkları bu pilotaj eğitimleri süreleri de 2 ile çarpılarak, subayın standart mecburi hizmeti olan 10 yıla ekleniyor.
Getirilen yeni yasa değişikliği ile ise, pilotaj eğitimine karşılık yapılacak mecburi hizmet süresi, eğitim süresinin iki katından, üç katına çıkarılıyor.
Bu durumda da, hava kuvvetlerinde pilotaj eğitimi alan subaylar için toplamda 6 yıl, kara kuvvetlerinde ise toplamda 3 yıl ek mecburi hizmet yükü geliyor.
Atılan bu adımla da, mecburi hizmetin 2012 yılında 15 yıldan 10 yıla düşürerek, özellikle hava kuvvetleri komutanlığında pilotların erken ayrılmasının önünü açan düzenleme, büyük ölçüde geri alınmış oluyor.
BİR YIL İÇİNDE 110 PİLOT TSK'DAN AYRILMIŞTI
Hükümetin 2012 yılında yaptığı yasa değişikliğinin ardından, son bir yıl içinde yaklaşık 110 pilot TSK'dan ayrılmıştı.
TSK'dan ayrılan pilotların tam sayısını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP'li Umut Oran'ın soru önergesine verdiği yanıtta açıklamıştı. Yılmaz, soru önergesi yanıtında, "İstifa eden 110 pilotun TSK için büyük bir öneme haiz olduğu ve ayrılmalarının önemli bir değer ve tecrübe kaybına neden olduğu açıktır. Ancak alınan tedbirler neticesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı mevcut pilot ve uçak sayısı ile ülke güvenliğine yönelik kendisine verilen her türlü görevi yapma yeteneğine sahiptir" ifadesini kullanmıştı.
Yılmaz, 2002-2013 arasında istifa ederek ayrılan F-16 ve F-4 pilotların sayısının da 291 olduğunu açıklamıştı.