Askeri de izlemişler

Güncelleme Tarihi:

Askeri de izlemişler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tele-kulak, Genelkurmay'ı bile izlemiş... Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlilerinin Genelkurmay'ın hassas dinlemelerden sorumlu Elektronik Sistem Komutanlığı'nın telefonlarını incelediği belirlendi. 22 Haziran 1998'de başlayan ve 29 Ocak 1999'a kadar incelenen numaralardan ne elde edilmek istendiği anlaşılamadı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlilerinin Genelkurmay Başkanlığı'nın hassas dinlemelerden sorumlu Elektronik Sistem Komutanlığı'nın (GES) telefonlarını bile izlediği ortaya çıktı.

‘‘Bayrak Garnizonu’’ olarak da bilinen komutanlığın 419 22 00 numaralı telefonu 22 Haziran 1998 tarihinde incelenerek, Genelkurmay'dan aranan kişi ve kurumlar, numara ve adres dökümleriyle birlikte araştırıldı. İncelemeyi ‘‘elif’’ kod adlı görevli yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın 419 22 94 nolu telefonu 20 Kasım 1998 tarihinde yine incelendi. İncelemeyi yapan ‘‘elif’’ kod adlı görevli, Genelkurmay'dan aranan yerlerin ad ve adreslerini araştırdı.

Yine Genelkurmay Başkanlığı'nın 419 22 80 nolu telefonu 20 Şubat 1999 tarihinde incelendi. Araştırmayı yapan ‘‘kayaalp’’ kod adlı görevli, bu numaradan aranan yerlerin numaraları ile adreslerini inceledi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın 419 22 80 nolu telefonu 29 Ocak 1999'da tekrar izlendi. Genelkurmay numarasını ‘‘guven’’ koduyla araştıran istihbarat görevlisi, bilgisayara ‘‘NADR’’ komutunu vererek Genelkurmay'ca aranan kişilerin numaralarını adresli olarak inceleyip, dökümleri aldı.

Ankara Emniyeti'nin Genelkurmay istihbaratını defalarca izlemekteki amacı anlaşılamadı.

LOJMANLAR DA...

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün, ‘‘Askeri Lojmanlar’’ın telefonlarını da çeşitli tarihlerde 10 kez izlemeye aldığı anlaşıldı.

Telekulakların, ‘‘Etimesgut Subay Lojmanları’’, ‘‘Milli Savunma Bakanlığı Askeri Lojmanları’’ ve ‘‘MSB’’nin telefonlarını incelediği belgelendi.

Dinlemedik sadece izledik...

Birçok ünlü ismin telefonlarını izlemekle suçlanan Ankara İstihbarat Şubesi'nin başındaki amir konumunda olan Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, dün telefon izlemesi yaptıklarını doğruladı. Saral, ‘‘Sadece telefonlar izlenmiştir. Telefon dinleme olayı sözkonusu değildir. Bazı telefonlara izleme yapılmıştır. Bu da istihbarat çalışmasının tarzında vardır. Konu müfettişler tarafından soruşturma aşamasına gelmiştir’’ dedi. İçişleri Bakanlığı Başmüfettişlerinin olaya el koyması nedeniyle bu konuda görüş açıklamak istemediğini söyleyen Saral, izlemenin neden bakan ve milletvekili telefonlarına kadar ulaştığı sorusuna, şu aşamada yanıt vermek istemediğini söyledi.

İFADELER ALINIYOR

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'sinde yaşanan keyfi telefon izleme skandalının araştırılması amacıyla, iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdiğini açıkladı. Mülkiye Başmüfettişlerine incelemenin yanısıra soruşturma yetkisi de verildi. İçişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Son günlerde basın-yayın organlarında yer alan telefon dinleme ve telefon görüşme kayıtlarının izlenmesi yolundaki iddiaların incelenmesi ve soruşturulması amacıyla İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tarafından 31 Mayıs 1999 Pazartesi günü iki Mülkiye Başmüfettişi görevlendirilmiştir’’ denildi. Mülkiye Başmüfettişleri, kod adı geçen görevlilerin tek tek ifadelerini almaya başladılar. Müfettişler gerekli görürlerse, Cevdet Saral'ın bile ifadesini alabilecek.

Gereğini yaparız

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, tele-kulak skandalı konusunda hem hükümetin gerekli hassasiyeti gösterdiğini, hem de Meclis'in üzerine düşen görevi yerine getireceğini bildirdi. Akbulut dün Başkanlık Divanı ile birlikte Anıt Kabir'i ziyareti sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Elbette bu hususta hükümet gerekli hassasiyeti gösteriyor. Biz de Meclis olarak mahremiyete girilmemesi lazım geldiğini, şahıslar arasındaki haberleşmenin herhangi bir şekilde engellenmemesi gerektiğini, demokrasinin ve hukukun icabı olduğunu biliyoruz. Ve onun gerçekleşmesi için Meclis üzerine düşen görevi yapar. Milletvekili arkadaşlarımız da bu konudaki hassasiyetlerini, konunun önlenmesi açısından gösterirler.’’

Tele deprem

Ankara Emniyeti'nin, aralarında devletin temel kurumları, bakanlar, milletvekilleri, hukukçular, işadamları ve gazetecilerin telefonlarını ayrıntılı incelemeye alması, TBMM'de deprem etkisi yarattı. Tepkiler şöyle:

Polis Devleti Salih Yıldırım (Devlet eski Bakanı ve ANAP Şırnak Milletvekili) Hiçbir gizli kapaklı konuşmam yoktur. Ama anlaşılan bizi devlet için çok önemli görmüşler. Hala polis devleti mantığı devam ettiriliyor. Demokratik hukuk devletine hiç bir şekilde yakışmayacak şey. Bırakın dinlemeyi, bunun konuşulması, düşünülmesi bile mümkün olmamalı. Toplumu hala suçlu gören mantığın eseri bunlar.

SUÇ DUYURUSU Rifat Serdaroğlu (Devlet eski Bakanı ANAP İzmir Milletvekili) Ne olduğunu daha net olarak bilemiyorum. Eğer bu olay Emniyet'in içinde oluyorsa, birim başı sorumludur bence. Bu nedenle salı günü Emniyet Genel Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Ayrıcı resmi bir yazı ile İçişleri Bakanı'ndan kod adları yayınlanan görevlileri sorup, tesbit ettikten sonra mahkemeye vereceğim. Devletin polisi devletin bakanını, başbakanını dinliyorsa, vatandaşın tepesinden hiç inmez. İşin peşini bırakmayacağım. Eğer bir teşkilat yanlış iş yapıyorsa, bunun sorumlusu tepesindeki kişidir.

MEMLEKETE YAZIK Ersin Taranoğlu (Orman eski Bakanı ve ANAP Sakarya Milletvekili) Söyleyecek şey bulamıyorum. Neden dinlerler? Birşey bulamazlar. Ama memlekete yazık. Soruşturacağım, bakalım neler olmuş.

CİNAYETTEN BETER Halit Dumankaya (ANAP İstanbul eski Milletvekili) ANAP Emniyet'e hakim olamadı. Başka partilerin işi olabilir. Ama yapılan adam öldürmekten, hırsızlıktan daha kötü. Adamın yatak odasına girilmiş demektir. Bu çağda, bu kafayla bu işler nasıl yapılır anlamak mümkün değil. Cinayet bu. Bunun üzerinde Meclis çok ciddi durmalı. Dinlemenin cezası yok, derhal TCK'ya madde eklenmeli. Araştıracağım, dinleyeni öğrenince mahkemeye vereceğim.

ÇOK AYIP Metin Gürdere (Devlet eski Bakanı) Ben o gün bir bakandım. Yani o makamda başkalarının telefonlarının dinlenmesini engeleme noktasındaydım. Kendi telefonlarımın dinlenmesini engelleyemediysem kime ne diyebilirim? Benim sorumluluğum bana da bunların yaptığı çok ayıp birşey. Gerçi dinlenip de ortaya çıkmasından korktuğum birşey yok. Ancak, o gün sorumluluk konumunda olmasaydım daha rahat konuşurdum.

BRAVO HÜRRİYET Tevfik Diker (ANAP eski Milletvekili) Beni dinlediklerini biliyordum. Başbakan Necmettin Erbakan'a yazı ile başvurmuştum. Bir emniyet mensubu uyarmıştı. O tarihte TBMM Telefon Dinleme Komisyonu'na da başvurmuştum. Bilen bir insanın rahatlığı içinde ama demokrasiye yakışmıyor. Yüksek teknolojinin kullanılabileceği, montajların bile olabileceği, kaosların yaratılabileceği bilgi çağına girerken, ülkemizin demokrasinin içinde bulunduğu seviyenin büyük yara almasından üzüntü duyuyorum. Hürriyet'i tebrik ve takdir ediyorum.

Tele-kulak oradaydı

İncelenen numara G.Başkanlığı (B.G.)İnceleme tarihiSaatiGörevlinin kodu
419 220023 Temmuz 199812.16.49elif
419 229420 Kasım 199811.32.00elif
419 228020 Şubat 199916.01.48kayaalp
419 228029 Ocak 199913.26.57guven
E. Subay Loj.26 Kasım 199816.23.25tulay
Askeri Lojmanlar 01 Aralık 199818.39.17tulay
Askeri Lojmanlar01 Aralık 199818.39.25tulay
Askeri Lojman 01 Aralık 199818.39.32tulay
MSB Lojmanları 01 Aralık 199818.40.08tulay
MSB Askeri Lojmanları01 Aralık 199818.40.32tulay
MSB Lojmanları01 Aralık 199818.40.54tulay
MSB Lojmanları01 Aralık 199818.41.16tulay
M.S. Bkn. Loj.01 Aralık 199818.41.36tulay
MSB 01 Aralık 199818.41.47tulay
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!