Güncelleme Tarihi:
İstanbul Askeri Casusluk davasında sanıklar lehine olan TÜBİTAK belgesini soruşturma dosyasına koymayan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili ve halen Çorum savcısı olarak görünün Fikret Seçen ile bu TÜBİTAK belgesini yargılama aşamasında dikkate almayan eski Özel Yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama dönemindeki başkan ve üyeleri olan Mehmet Ekinci, Metin Özçelik ve Birol Bilen hakkında "Görevi kötüye kullanma", "İftira" ve "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme" suçundan 14 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianamede Fikret Seçen için tutuklama talepli yakalama kararı talep edildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 29 sayfalık iddianamede, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili ve halen Çorum Cumhuriyet Savcısı olarak görünen Fikret Seçen, eski Özel Yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı ve halen İstanbul Hakimi olan Metin Özçelik, aynı mahkemenin üyesi ve halen Bursa Savcısı olan Mehmet Ekinci, aynı mahkemenin bir diğer üyesi ve halen Gaziantep Hakimi olan Birol Bilen sanık olarak yer aldı.
İstanbul Askeri Casusluk Davasının sanıkları olan Cüneyt Hakan Bağcıoğulları, Yücel Çipli, Merdan Metin ve Aysam Akses ise iddianamede mağdur olarak yer aldılar.
İstanbul Askeri Casusluk davası olarak bilinen dava ile ilgili bir gazetede yer alan "Kumpasın belgesini savcı kasada sakladı" başlıklı haberin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HSYK’ya bildirildiği, HSYK’nın da soruşturmanın savcısı Fikret Seçen hakkında 13 Ocak 2015 tarihinde "İnceleme ve soruşturma izni verdiği" belirtildi.
SANIKLAR LEHİNE OLAN DELİLİ EMANETE GÖNDEREREK DOSYAYA KOYMADI
HSYK’nın 25 Haziran 2015 tarihinde de hakimler Mehmet Ekinci, Metin Özçelik ve Birol Bilen hakkında da "İnceleme ve soruşturma izni" verdiği hatırlatılan iddianamede, HSYK 2. Dairesi’nin 24 Kasım 2015 tarihli kararı ile savcı Fikret Seçen ve hakimler Mehmet Ekinci, Metin Özçelik ve Birol Bilen’i görevden 3 ay süreyle tedbiren uzaklaştırdığı kaydedildi.
İddianamede, "Kamuoyunda İstanbul Askeri Casusluk Davası’ olarak bilinen, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2011/37 esas sayısına kayden görülen davanın soruşturması sırasında şüpheliler Yücel Çipli, Merdan Metin, Aysam Akses ve Cüneyt Hakan Bağcıoğulları’nın müdafii Avukat Naim Karaya’nın TUBİTAK’a sormuş olduğu bazı soruların cevaplarının gizlilik nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği, sonrasında söz konusu belgeler içinde yer alan TÜBİTAK BİLGEM’in 29 Kasım 2010 tarihli yazısı ve eklerinin de İstanbul eski Başsavcıvekili ve halen Çorum Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından yazılan müzakere ile mühürle bez torba içerisinde adli emanet memurluğuna" gönderilerek muhafaza altına alındığı belirtiliyor.
TÜBİTAK BİLGEM’in bu belgesinin iddianamenin düzenlenmesinden önce intikal etmesine rağmen soruşturma dosyasına konulmayarak emanete konulduğu ve ardından da şüpheliler hakkında "İstanbul Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen kamu davasının açıldığı kaydedilen iddianamede, "TÜBİTAK BİLGEM’in yazısı iddianame düzenlenmeden önce Başsavcılığa intikal ettiği halde soruşturma dosyasının içerisine konulmayarak kamu davası açıldı. Açılan bu davanın iddianamesinde bahse konu raporun içeriğinden bahsedilmediği gibi bu rapor deliller bölümünde de gösterilmedi. Adı geçen avukatın müteaddit taleplerine rağmen bu rapor adli emanetten getirilerek dava dosyasına konulmadı. Avukatın 20 Nisan 2011, 22 Nisan 2011 ve 7 Ekim 2011 tarihli celselerde bu raporun adli emanetten getirtilerek dosyaya konulması talebi, mahkeme başkanı Metin Özçelik ve üyeler Birol Bilen ile Mehmet Ekinci tarafından reddedildi" denildi.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından hazırlanan raporun 8 Aralık 2014 tarihinde inceletildiği belirtilen iddianamede, "Tüm dosya kapsamı nazara alındığında TUBİTAK BİLGEM raporunda şüpheliler lehine bilgilerin ve delillerin olduğu" bilgisine yer veriliyor.
CASUSLUK DAVASI BERAATLE SONUÇLANDI
İstanbul Askeri Casusluk Davası’na bakan Özel Yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 Ağustos 2012 tarihinde dosyayı karara bağladığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bu kararı 5 Aralık 2013 tarihinde bu kararı bazı sanıklar yönünden onadığı bazı sanıklar yönünden de bozuğu belirtilen iddianamede, özel yetkili mahkemelerin kapatılması ile ceza alan şüphelilerin yeniden yargılama taleplerini değerlendiren İstanbul Anadolu 5. Ceza Mahkemesi’nin tüm sanıkların beraatine karar verdiği belirtildi.
SUÇLANDIĞI TARİHTE İŞE GİTMEMİŞ
İstanbul Askeri Casusluk Davası’nın sanıklarından Yücel Çipli’nin suçlandığı dijital belgenin son kaydedildiği tarihte, Yücel Çipli’nin kurumda bulunmadığı, istirahatli olduğu için o gün işe gitmediği bilgisine yer verilen iddianamede, şüphelinin suçlandığı iki adet dijital dökümanın da bilgisayarında bulunmadığı kaydedildi.
İstanbul Askeri Casusluk davasının şüphelilerinin lehine olan TÜBİTAK BİLGEM belgesine suç eşyası muamelesi yapıldığı belirtilen iddianamede, "Cumhuriyet savcısı tarafından düzenlenen iddianame irdelenmiş, delil olarak itibar edilmemiş ise hangi sebeplerle itibar edilmediği anlatılamamış, yargılama aşamasında dosyaya konulması talepleri ilgili hakimlerce reddine karar verilerek delil olarak değerlendirmeye alınmamış, bu belgelerin tamamı taraflara verilmemiş, adeta yargılama sırasında görmezden gelinmiştir" denildi.
ÜÇ AYRI SUÇLA SUÇLANIYORLAR
İstanbul Askeri Casuslu soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen sanıklar lehine olan belgeyi dosyaya koymayarak adli emanete almak, davaya bakan eski Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Metin Özçelik ve üyeler Birol Bilen ile Mehmet Ekinci’nin de avukatların taleplerine rağmen bu belgeyi adli emanetten getirip dava dosyasına koymamakla suç işledikleri belirtiliyor. İddianamede Fikret Seçen, Metin Özçelik, Mehmet Ekinci ve Birol Bilen’in, "Görevi kötüye kullanma", "İftira" ve "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme" suçlarından 4 yıl 9 aydan 14 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.
FİKRET SEÇEN HAKKINDA TUTUKLAMA TALEPLİ YAKALAMA KARARI İSTENDİ
İddianameyi hazırlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerden Fikret Seçen hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26 Kasım 2015 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu, Seçen’in bu tarihten 2 gün önce yurt dışına kaçtığını hatırlatarak, Seçen hakkında tutuklama talepli yakalama kararı çıkarılmasını istedi.
İddianamenin gönderildiği Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 gün içinde hem Fikret Seçen hakkında talep edilen tutuklama amaçlı yakalama kararını hem de son soruşturma izni verip vermeme yönünde karar vermesi bekleniyor. Mahkeme, son soruşturmanın açılmasına karar verirse, dosyayı Yargıtay’a yollayacak. Fikret Seçen, Metin Özçelik, Mehmet Ekinci ve Birol Bilen’in yargılamaları Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde yapılacak.