Güncelleme Tarihi:
Balyoz Güvenlik Soruşturması kapsamında Muvazzaf Albay Yavuz Fildişi tarafından hazırlanan diğer bilirkişi raporunda “Yapılan inceleme neticesinde TÜBİTAK raporunda 11 ve 17 No’lu CD’lerin içinde yer alan 'Balyoz', 'Suga', 'Oraj' ve 'Sakal', 'Çarşaf' darbe iddiası planlarının gerçek olmadığı yönünde gerek teknik ve gerekse askeri yazım usul ve yöntemleri açısından kuvvetli deliller bulunduğu kanaatine varılmıştır” tespitine yer verildi. Muvazzaf Albay Yavuz Fildişi raporunda konu hakkında daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarında çelişkiler ve anlam karmaşasına yol açan eksik ibarelerin bulunduğunun tespit edildiği belirtti.
DOSYALAR ÜZERİNDE KÖTÜ NİYETLİ OLARAK DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR
DVD, CD ve raporlar incelenerek, söz konusu tutarsızlık ve eksikliklere ilişkin bilimsel tespit ve sonuçların maddelerle açıklandığı raporda şunlara yer verildi:
“Bir belgenin hukuksal olarak inkar edilemeyecek şekilde gerçek olabilmesi için nitelikli sertifikaya sahip dijital imza ile imzalanmış olması gerekir. Teslim edilen 3 DVD ve bir CD’deki elektronik belgelerin hiç birinin dijital imza ile imzalanmamış olması ve 1’inci Ordu Komutanlığı bilgisayar ve sistemlerinde yapılan incelemede karşılıklarının bulunmamış olması nedeniyle bu belgelerin bilimsel olarak gerçekliğinin kanıtlanması mümkün değildir. Bilgisayar ortamında oluşturulan her belgenin öz nitelikleri olan, yaratılma tarihi son kaydedilme tarihi, yazıcıya gönderildiği tarih,dosyayı yaratan kişi son kaydeden kişi ve benzeri bilgilerde kötü niyetli olarak değişiklik yapmak mümkündür. Özetle söz konusu dosyalar ideal bir bilgisayar ortamı yaratılarak kolaylıkla üretilebilir”
SAHTECİLİK YAPILMIŞ OLMA İHTİMALİ YÜKSEKTİR
TÜBİTAK tarafından yapılan araştırma sonuçları teknik inceleme açısından önem taşımakta ve sahtecilik şüphesini artıran bir kısım bulgular barındırdığı öne sürülen raporda şu bilgilere de yer verildi;
“ 11 ve 17 No'lu CD’lerin diğer tüm CD’lerden farklı olarak gece yarısına doğru birer gün ara hemen hemen aynı saatlerde oluşturulmuş olması şüphe çekicidir. Ardından verilecek bulgularla da birleştirdiğinde bu CD’lerin oluşturulmasında bilgisayarın sistem tarihi ile oynanmış ve sahtecilik yapılmış olma ihtimali yüksektir. 16’nolu CD ise tüm CD’ler içinde en son oluşturulan CD olarak gözükmektedir. Plan seminerinden yaklaşık 7 ay sonra oluşturulmuştur ve içeriğinde plan semineri ve planlarla ilgili olmayan belgeler bulunmaktadır. 11 ve 17 no’lu CD’lerde iddia edilen Balyoz, Suga, Oraj planlarını içeren dosyalar içerik olarak birbirinin aynısıdır.
Bu dosyalar üzerinde TÜBİTAK raporu baz alınarak yapılan incelemede şüpheli görülen hususlar aşağıda sıralanmıştır.
-İddia edilen eylem planlarının ana metinlerini içeren ’balyoz Harekat Planı.doc’, ’Suga Harekat Planı. Doc’, ’Çarşaf eylem Planı Harekat Emri. Doc.’, ’Sakal e-Eylem Planı Harekat Emri. Doc’, ’Oraj Planı.doc’ isimli belgelerin yazıcı çıktısı alma verisi olmamsı, bu belgelerin hiçbir zaman yazıcı çıktısı alınmamış olma ihtimalini göstermektedir.
-Balyoz Harekat Planı ile aynı dizin içinde bulunan ’EK-B (1’İNCİ OR.).doc’, ’Üst Yazı_Plan_Çalışması_2003. Doc’ belgelerinin son yazdırma tarihlerinin, belgenin yaratılma tarihinden önce olması belgelerin yaratılma tarihlerinin değiştirildiği sonucuna götürmektedir.
-TÜBİTAK raporunda göze çarpan en önemli hususlardan biriside son 10 saklama kaydıdır. Bir belge 8-9 kez yaratıldığı ad ile işlenmiş iken son kaydetmelerde tamamen farklı bir belge adı ve içeriğine kavuşmuş görünmektedir. Bu durum belgeler üzerinde sonrada manipülasyon yapılmış olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir.
-TSK’da Kuvvet veya Ordu Komutanları imzasını taşıyacak belgeler büyük bir titizlikle hazırlanmakta, arz edilmeden önce ilgili tüm karargah personelinin koordinesi alınmakta ve söz konusu koordineler esnasında yazının içeriği kadar askeri yazım, usul ve kurallarına en ince detaylarına kadar dikkat edilmektedir. Bu kapsamda incelenen 11 ve 17 No’lu CD’lerde bulunduğu iddia edilen ’Balyoz’ ’Suga’ ’Oraj’ ’Çarşaf’ ’Sakal’ planları komutan onayına arz edilecek nitelikte belgeler değildir.
ASKERİYE DE HARF HATASI OLMAZ
Söz konusu eylem planlarında harf hataları yapıldığı belirtilen raporda askeri yazılarda bu şekilde hata olma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtildi.
ORAJ Hava Kuvvetleri Planı’nda ise belgenin “Dağıtım” bölümü bulunmaması ve Hava Kuvvetleri Komutanı yerine zamanın Harp Akademileri Komutanı olan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yetkisi bulunmayan Orgeneral İbrahim Fırtına’nın imza hanesi bulunması, eklerin hiçbirine metin içinde atıfta bulunulmaması belgenin gerçek olmadığı kanaatine götürmektedir görüşü belirtildi.