Askerden MGK’ya ’kimlik’ raporu

Güncelleme Tarihi:

Askerden MGK’ya ’kimlik’ raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) bugün yapılacak aralık ayı olağan toplantısında askerlerin, ’üst-alt kimlik’ tartışmasıyla ilgili bir rapor sunması bekleniyor.

Kulislerden sızan bilgiye göre raporda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın söylemleriyle gündeme gelen kimlik tartışmasından rahatsızlık duyulduğu yönünde mesaj verilecek ve Anayasa’nın 66. maddesinde belirtildiği gibi Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin ’Türk’ olduğu vurgulanacak.

Raporda özellikle Avrupa ülkelerinde kimlik kavramının ne şekilde ele alındığı, örnekleriyle belirtilecek. Avrupa ülkelerinin hemen hepsinde farklı etnik kökenlerden insanlar yaşamasına rağmen, herhangi bir Avrupa ülkesinde bir etnik grubu alta ya da üste çeken yaklaşımın veya toplumla ilgili mozaik bir anlayışın gündeme getirilmediği vurgulanacak. Bu kapsamda bir Avrupa ülkesinde yaşayan insanların kendilerini, o ülkenin vatandaşı gibi gördüğü anlatılacak.

PKK TERÖRÜ

Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Sezer’in başkanlığında toplanacak yılın son MGK’sında, PKK terörü de ele alınacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ABD’deki temasları, MİT Müsteşarı Emre Taner’in de CIA Başkanı Porter Goss’la yaptığı görüşmelerin hakkında kurul üyelerine bilgi vermeleri bekleniyor. Terörle mücadelede kapsamında ele alınacak bir diğer konu, iç göçün önlenmesi olacak. AB’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ne Türk liman ve havaalanlarının açılması için başlatacağı yoğun baskı politikasına karşı alınacak önlemler de görüşülecek. Irak’la ilgili, kesin seçim sonuçları alınmamış olsa da, bu ülkenin yeni siyasi sürecinin ne şekilde olabileceğine dair tüm olasılıkları hesaba katan değişik senaryoların görüşülmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!