Güncelleme Tarihi:
Deprem Bölgesi'nde en modern çadırkentleri yine Mehmetçik kuruyor. Sivas Dikimevi'nde özel olarak hazırlanan, yağmurun yanında soğuk ve sıcağı da geçirmeyecek şekilde izolasyonu yapılan 30 metrekarelik dev çadırlara, depremzedelerin yerleştirilmesine bu sabah başlanacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, deprem bölgesine Kızılay ve diğer gönüllü kuruluşların kurduğu çadırkentlerin yeterli olmaması üzerine, askeri çadırların kurulması için emir verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de, Sivas Dikimevi'nde özel olarak yaptırdığı modern çadırları ilk kez Marmara Bölgesi'ndeki depremzedelerin kullanımına sundu. Mehmetçik ilk çadırkenti, depremin en büyük can ve mal kabına neden olduğu Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Yeniköy kesiminde kurdu. 100 ailenin barınabileceği çadırkente kurulan her biri 30 metrekare genişlikteki çadırlar tam izolasyonlu. Yağmura ve kara son derece dayanıklı olan çadırlar, soğuk ve sıcağı geçirmiyor. İki gün gibi kısa sürede kurulan çadırkentte, ayrıca mutfak, sağlık merkezi, banyo ve tuvaletler, haberleşme merkezi, çocuk oyun salonları ve otopark bulunuyor. Yetkililer, modern çadırların hiç kullanılmadan buraya getirildiğini, ilk kullanan kişilerin depremzedeler olacağını belirttiler. Üç kattan oluşan çadırların birinci bölümünun branda, ikinci bölümünun izocam, üçüncü bölümünnun ise su, soğuk ve sıcak geçirmez brandadan oluştuğunu belirten yetkililer, buradaki 100 çadırda kalacak depremzedelerin kura ile saptanacağını söylediler. Depremzedeler, Mehmetçiğin modern çadırlarında kalabilmek için kuraya katılmaya hazırlanırken, Amerikalıların çalışmalarını başlatıkları çadırkentin bir an önce bitmesi bekleniyor. Gölcük'te Gözlemen Tepe'de Kızılay'ın kurduğu çadırlar ise fazla rağbet görmüyor. Yağmurlu günlerde buralara sığınan bazı depremzedelerin çadırkentten ayrıldığı gözleniyor.
Alman ve Kore çadırları geldi
Almanya ve Güney Kore'den depremzedeler için gönderilen toplam 370 modern çadır, önceki gün deprem bölgesi Adapazarı ve İzmit'e gönderildi. Kızılay'ın Maltepe Depo Müdürü Rıza Uçak, yurtdışından gelen yardımların hiç bekletilmeden ihtiyaç sahibi bölgelere ulaştırıldığını söyledi. Yurtdışından son gelen çadırların su geçirmez, modern nitelikte olduğunu belirten Uçak, ‘‘Depomuzda hiç çadır kalmadı. Kızılhaç kanalıyla da yardımlar sürüyor. Depomuza intikal eden çadır, battaniye, sıhhi malzeme ve ilaçları hemen bölgeye sevkediyoruz’’ dedi. Kızılhaç kanalıyla getirilen bir TIR dolusu tıbbi malzeme ve battaniye de, deprem bölgesine gönderildi. Kızılhaç yetkililerinin Toyota marka 4 arazi aracını da İsviçre'den beraberlerinde getirdikleri, çalışmalarını da kendi araçlarıyla yaptıkları gözlendi.
Kızılay'dan direksiz çadır
DEpremin ilk şokunu atlatan Adapazarı'nda depremzedeler bir yandan dozerlerle yerle bir edilen evlerinin hüznünü, bir yandan da bir türlü organize edilemeyen yardımın öfkesini taşıyorlar. Depremin 13'üncü günü olmasına ve günlerdir yağmur yağmasına rağmen hala barınak bulmakta güçlük çeken depremzedeler, bölgeye direği bulunmayan 600 çadır gönderen Kızılay'a ateş püskürüyorlar. Yağmur altında yaşam savaşı verenler, ‘‘Bu ülkede önemli kurumları fosillerin yönetmesine artık izin vermeyin. Gönderdikleri çadırların hali zaten içler acısı. Bu yetmiyor, bir de dalga geçer gibi direkleri olmayan çadırları gönderiyorlar. Ayıptır, ayıp’’ diye öfkelerini dile getiriyorlar. Kızılay'ın direk bulunamayan çadırları ise askerlerin koruduğu depolarda bekletiliyor.