Güncelleme Tarihi:
Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu Cihan Araçman ile avukatları katıldı. Duruşmada, mağdur Y.K'nın annesi Işıl Güven, babası Cenk Kocakaya ve avukatları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı da hazır bulundu.
Mağdur Y.K'nın ailesinin avukatı Rahşan Sertkaya Daniş, olay nedeniyle mağdur çocuğun yaşamını tehlikeye sokan bir durumun olup olmadığı, olayda kullanılan sülfürik asidin ölümcül sonuca yol açıp açmayacağı konusunda İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Alkan ve uzman doktor Birgül Tüzün tarafından düzenlenen bilimsel mütalaayı, mahkemeye sundu.
Bilimsel mütalaada, söz konusu olay neticesinde mağdur Y.K'nın vücudunda 2. ve 3. derece yanıklar ile her iki gözünde görme fonksiyonunda kayba neden olan ağır travmatik hasar meydana geldiği belirtildi.
Sülfürik asidin oldukça güçlü ve aşındırıcı olduğu kaydedilen bilimsel mütalaada, metallerden taşlara ve canlı dokulara karşı temas ettiği birçok farklı malzemeyi aşındırabilecek nitelikte olduğu, solunması halinde solunum sisteminde tahriş edici etkisi nedeniyle ciddi yanıklara, cilt ile doğrudan temasında da ağır derece yanıklara sebebiyet verdiği anlatıldı.
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASAR VAR
Bilimsel mütalaada, sülfürik asidin göz ile temasında ise geri dönüşü olmayan hasar meydana getirdiği vurgulanarak, ağız yoluyla alınması durumda ise ciddi ağız, boğaz ve mide yanıkları ile bulantı ve kusmaya neden olabildiği ve bu durumun ölümcül seyredebildiğinin tıbben bilindiği aktarıldı.
Mağdur Y.K'nın sülfürik asit ile yaralandığı belirtilen bilimsel mütalaada, "Yaşamını tehlikeye sokan bir durum olduğu, kişi üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olmadığı, yüz bölgesinde ileri derecede deformasyona sahip olan kimyasal yanığın yüzün daimi değişikliği niteliğinde olduğu, göz bölgesindeki yaralanmanın her bir göz için ayrı ayrı organlardan birinin işlevini yitirilmesi niteliğinde olduğu kanaatimizi bildirir bilimsel mütalaadır" ifadelerine yer verildi.
Sanık Araçman'ın avukatı da söz konusu bilimsel mütalaaya katılmadıklarını ifade ederek, müvekkilinin tahliyesini talep etti.
Sanığın tahliye talebine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Harun Veli Koçali, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve kanunda öngörülen ceza miktarı dikkate alınarak, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti, Araçman'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Cihan Araçman hakkında, mağdur Y.K'ya yönelik "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Araçman hakkında diğer mağdur çocuklar E.E. ve B.Ö'ye yönelik de "bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarını işlediği iddiasıyla 8 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.