Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2002 02:06
Kuzey yarıkürede hava sıcaklığının artmasının sorumlusunun Güney ve Doğu Asya'yı kaplayan ‘‘Asya kahverengi kirli hava bulutu’’ olduğu belirlendi.
İlk kez 1980 yılında Amerikalı pilotlar tarafından saptanan kahverengi bulut, son günlerde uydu aracılığıyla alınan görüntülerde net olarak izleniyor. Güneş ışınlarını emerek sera etkisi yapan kirli bulut, hava sıcaklığını artırıp, kuraklığa yolaçtığı gibi, El Nino türü afetlere ve sellere de neden oluyor. Bulut yüzünden bu yılın ilk 6 ayında sıcaklık, kuzey yarıkürede son 143 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bulut, sadece iklimi olumsuz etkilemiyor, asit yağmurlarına neden olarak, çevre felaketine de yol açabiliyor.
16 milyon km kare genişliğinde
BM Çevre Programı'nda görev yapan bilim adamlarının saptadığı kül, asit, aerosol ve diğer zararlı maddelerden oluşan 16 milyon kilometrekare genişliğinde ve 3 kilometre kalınlığındaki Asya kahverengi kirli hava bulutu, orman yangınları ve zirai atıkların yakılması sonucu oluşuyor. Bulut, Arap Yarımadası, Hindistan, Güneydoğu Asya, Çin ve Kore'nin çoğunu kaplıyor. Sağlık için son derece tehlikeli bulutun, bir haftada dünyayı dolaşabileceği vurgulanıyor.