Güncelleme Tarihi:
Basra sıcakları Güneydoğu’yu kavuracak. Bölge genelinde sıcaklık mevsim normallerinin 8 derece üstüne çıkacak. Perşembe günü bazı illerde sıcaklık 45 dereceyi bulacak. Güneye yakın ilçelerde ise 48 derece gibi 'maksimum' değerler görülebilir.
DİYARBAKIR'DA AŞIRI SICAK ALARMI
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kavurucu sıcakların hakim olduğu Diyarbakır’da termometreler 48 dereceyi gösterdi. Kentte yaşayanlar zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamayı tercih ederken, çıkanlar da gölgelik alanları, üstü kapalı tarihi mekanları, camileri tercih etti.
Çocukların tercihi ise süs havuzları oldu. Sur ilçesindeki Anzele Parkı’na çocuklarını getiren Ferit Belli,”Dışarı çıksak bir türlü, evde kalsak bir türlü, en güzel burası. Çocuklar burada yüzerek hem serinliyor hem de eğleniyorlar. Bizim de çocukluğumuz burada, Anzele’de geçti, onlara özenmiyor değilim” dedi.
SU KULLANIMINA DİKKAT
DİSKİ Genel Müdürlüğü'nce mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve 45 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirildi. Yasaklar, 2560 sayılı İSKİ Kanunu'nun 2'nci maddesine dayandırıldı. İçme suyu kesintilerinin önüne geçmek için 1-31 Ağustos tarihleri arasında iş yeri önü, kaldırım yıkama ve çevre sulamaları hortum ile yapılamayacak. 8-12 Ağustos'ta (5 gün) 151 akaryakıt istasyonunun oto yıkama bölümünde, 36 halı yıkama fabrikasında, 8-10 Ağustos'ta (3 gün) 283 oto yıkama firmasında araç ve halı yıkaması yasaklandı. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin zabıta ekipleri de tespitler neticesinde kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca 1295 TL idari para cezası uygulanacak.
İSTANBUL’UN SU İHTİYACINI SAĞLAYAN KAZANDERE VE PAPUÇDERE BARAJLARI KURUDU
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 baraj son 9 yılın en düşük seviyelerine kadar gerilerken, Kırklareli’nde bulunan Kazandere ve Papuçdere Barajlarında artık hayvanlar otluyor.
BARAJLARDA SON DURUMU İSKİ PAYLAŞTI
Ülkede etkili olan hava sıcaklıkları sebebiyle mega kent İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar son 9 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre 10 barajın doluluk oranı 35.36 olarak ölçüldü.
Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan ve İstanbul’un su ihtiyacının karşılayan Kazandere ve Papuçdere Barajları kurudu. Kuruyan barajların yüzeyi otlarla kaplanıp yeşil renge bürünürken, hayvanlar suyun çekildiği alanlarda otluyor. (İHA)
ÇANAKKALE'DE BARAJLARDA KRİTİK SEVİYE
Çanakkale merkez ve ilçeleri bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca, barajlardaki su seviyesi düştü. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, yağışların olmaması ve barajların doluluk oranının yükselmemesiyle oluşan kuraklık sebebiyle tarımsal sulama alanlarında kullanılan suyun doğru bir şekilde kullanılmasını ve hiçbir şekilde boşa harcanmaması gerektiğini belirtti. Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'ndaki su miktarı yaklaşık 23 milyon metreküpte kaldı. Yaşanan kuraklık nedeniyle sulama yapılan 89 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 45 bin hektar alanı sulama yapılamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Çanakkale’de kurak bir yıl geçirdiklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Son zamanlarda bahar yağmurları güzel yağmıştı ama geriye dönük baktığımızda kış yağmurları olmadığı için bahar yağmurları geçici bir çözüm olmuştu. Hububat ürünlerinde güzel bir verim aldık. Bu yıl sezona başladığımızda Atikhisar Barajı'nın seviyesi yüzde 52’ydi, şu anda ise bu seviye yüzde 40’lara kadar düştü. Artık Çanakkale için hem tarımsal amaçta, hem de içme suyunda sıkıntı olacağı bariz bir şekilde belli oldu. Çanakkale Belediyesi’nden, üreticiden ve meskenlerden önerimiz şu, artık su dünyada, Türkiye’de ve Çanakkale’de çok değerli hale geldi. Tarımsal amaçlı kullanılan suyun artık bundan sonra daha doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini ve suyun hiçbir şekilde boşa harcanmamasını istiyoruz” dedi.