Güncelleme Tarihi:
Gül yaptığı açıklamada, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, ağaç altı veya şemsiye gibi gölge bir yere sığınılması gerektiğini, güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmesi gerektiğini belirtti.
Ultraviyole ışınlarından koruyucu güneş gözlüğü kullanılmasını da öğütleyen Gül, şu uyarılarda bulundu:
Açık renkli, bol elbiseler, geniş kenarlıklı şapka giyilmeli. Uzun süre güneş altında çalışılmamalıdır. Porfiri hastaları, kanser hastaları, kemoterapi alanlar veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeliler.
Ultraviyole ışınları ve sıcak çarpması halinde yapılacak ilk yardım konusunda da bilgi veren Gül, yüz ve boyun yanıkları, nefes sıkıntısı, siyah veya kanlı balgam çıkarmanın tehlike belirtileri olduğunu vurguladı. Hastanın hemen gölge bir yere taşınması gerektiğini anlatan Gül, yanıklarda ağrının giderilmesinde sadece musluk suyu kullanılmasını önerdi.
Yanıklarda varsa, hastanın yüzüğü, bileziği ve kolyesinin çıkarılmasını isteyen Gül, şöyle devam etti:
''Hastanın kusma olasılığı yüksek olduğundan, ağızdan bir şey verilmemelidir. Ancak hasta uzak mesafeye iletilecekse, ılık içeceklerverilebilir. Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır. Güneş gözlüğü kullanılmalı ve soğuk kompres uygulanmalıdır. Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneşyanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır. Bu durumda soğuk kompres uygulaması yeterli olacaktır. Müdahale gerektiren durumlarda, hekime danışılmadan hiç bir şekilde yanığa merhem sürülmemelidir.''