A.A
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 11:19
Çukurova yöresinde hissedilen sıcaklığın 40 dereceye ulaşması sonucu kavrulan “güz karpuzları” tarlada kaldı.
Adana'nın Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki tarlalara “güz karpuzu” eken üreticiler, aşırı sıcak nedeniyle yanan karpuzları toplayamadıkları için tarlada bıraktı.
Üretici Hasan Hüseyin Aydoğan, kiraladığı 25 dekar araziye “güz karpuzu” ektiğini, ancak aşırı sıcak nedeniyle ürününün bir çoğunun yanarak çatladığını söyledi.
Daha önce görüştüğü tüccarların karpuzların yandığını görünce alımdan vazgeçtiğini anlatan Aydoğan, “Yanmayan karpuzun ise tanesine sadece 15 YKr veriyorlar” dedi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da, her çiftçinin aynı zamanda bir doğa savaşçısı olduğunu, karpuz üreticisinin yaşadığı bu sorunun teknoloji ne kadar ileri olursa olsun aşılamayacağını ifade ederek, “doğa olayları her zaman dikkate alınarak tarım sektörü desteklenmeli” dedi.
Doğru, sezona iyi başlayan karpuz üreticisinin ne yazık ki sevincinin kursağında kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Hava serin olunca karpuza talep gelmiyor, ürün elde kalıyor, ısınınca da bu kez ürün zarar görüyor. Üretici ne yazık ki uygun ortamı bir türlü bulamıyor. Güz karpuzuna umut bağlayan üretici bu yıl aşırı sıcak nedeniyle büyük miktarda zarar etti. Yani doğa savaşından ne yazık ki mağlup ayrıldı. Şu bir kez daha anlaşıldı ki (hasad tamamlanıncaya kadar ürün sizin değildir).”
Meteoroloji Adana Bölge Müdürü İdris Coşkun ise Adana ve çevresinde hava sıcaklığının hafta sonuna kadar gölgede 30-36 derece, hissedilen sıcaklığın ise 40 derece civarında olmasını beklendiğini ifade etti.