Güncelleme Tarihi:
Çavuşoğlu, Almanya'nın Köln kentinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Merkezi'nde UETD Köln ve Düsseldorf bölge teşkilatı mensuplarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının Başbakan Erdoğan'ı geçen haftaki Köln ziyaretinde çok iyi karşıladığını ifade eden Çavuşoğlu, Başbakan'a gösterilen ilgi ve sevginin herhangi bir çıkar ilişkisine dayanmadığını kaydetti.
Çavuşoğlu, "İlk defa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ve bizim yurtdışında yaşayan kardeşlerimiz de 'bu seçimde benim de oyum olacak, benim de sözüm olacak' diyor. Bundan doğal bir şey olamaz ki. Bu Almanya'ya karşı bir şey de değil. Fransa'ya, Belçika'ya ya da Avusturya'ya karşı bir hareket de değil. Bir zararı da yok. Peki neden rahatsız oluyorsunuz? Sorun şu; hazımsızlık ve hazmetme kapasitesi" ifadesini kullandı.
HAZIMSIZLIK VAR
Başbakan Erdoğan'ın Almanya'ya gelişinden önce Alman basınında çıkan haberler ve bazı siyasilerin açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Bu süreçte Almanya'da bazı siyasetçiler ve bazı medyada bir hazımsızlık gördük. Medyanın bir organizasyon şeklinde bu olaya ve son zamanlarda Türkiye'ye yaklaştığını görüyoruz. Çünkü başlıklar aynı, üslup aynı, ton aynı. Yani burada bir işbirliği olmasa bu kadar değişik medyanın aynı söylemlerle, aynı sözlerle, aynı cümlelerle ve kelimelerle bu olayı gündeme getirmezler ve Türkiye'ye bu kadar saldırmazlar. Ancak Sayın Merkel başta olmak üzere, koalisyon iktidarının bu olaya yaklaşımı son derece pozitifti."
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine kararlı adımlarla devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, AB'nin diğer fasılları da açmasını beklediklerini ve Türkiye'nin fasıllara uygun hale geldiğini kaydetti. Solingen faciasından sonra birçok saldırı olmasına rağmen Alman istihbaratının Neonaziler'le işbirliği yaptığının belgelendiğini aktaran Çavuşoğlu, aşırı sağcı akımın Avrupa'nın değerlerinin artık kökten sarsmaya başladığını dile getirdi.
SEÇME YAŞI 18'E İNECEK Mİ?
Çavuşoğlu, bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın seçilme yaşının 18'e indirilebileceği yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, seçilme yaşının 18'e indirilmesini oldukça doğru bulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Bence seçme ve seçilme yaşının 18'e inmesi, daha doğrusu seçilme yaşının da seçme yaşına inmesi son derece isabetlidir. Eğer bir kişiye seçme hakkı veriyorsanız o kişi 18 yaşındaysa, güveniyorsanız seçme hakkı verdiyseniz seçilme hakkı da vermek lazım" diye konuştu.